Üsküdar Üniversitesi, G20 kapsamında 26 – 27 Kasım 2018 tarihlerinde Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenen 5. Beyin Girişimi / Nörobilim Zirvesi’ne katıldı. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, zirvede ele alınması gereken başlıklardan birinin bağımlılık olması gerektiğini belirterek bağımlılığın ulusal ve uluslararası düzeyde çok önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti.
Beyin Haritalaması konusunda yapılan iş birliği çalışmaları kapsamında bu sene beşincisi düzenlenen G20 5. Beyin Girişimi / Nörobilim Zirvesi, 26 – 27 Kasım 2018 tarihlerinde Arjantin’de gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi’nin destek verdiği zirvede beyin araştırmaları çalışması yürüten bilim insanları bir araya geldi.
Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Terapötik Derneği (SBMT), IBM, Zihin ve Göz Enstitüsü (Mind Eye Institıte) iş birliği ile G20 Nörobilim Zirvesi kapsamında düzenlenen etkinlikte bu sene; “Sağlık maliyetlerinin düşürülmesi, inovasyon ile etkili sonuç elde etme, nöroteknolojik gelişimlerin izlenmesi” gibi konular ele alındı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bağımlılık ana başlıklardan biri olmalı”
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, zirvede ele alınması gereken başlıklardan birinin bağımlılık olması gerektiğini belirterek bağımlılığın ulusal ve uluslararası düzeyde çok önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Tarhan, özellikle beyin cerrahisi ve omurga sağlığı gibi konulara değinilirken bununla birlikte yine N20 Uydu Zirvesinde ana başlıklardan bir tanesinin bağımlılık olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Tarhan, aynı zamanda mental health konusunda da başlıkların geliştirilmesi gerektiğinden bahsetti. Prof. Dr. Tarhan, bağımlılığın hem ulusal hem de uluslararası düzeyde çok önemli bir yerde olduğunu kaydederek ciddi bir problem olarak karşımıza çıkacağını vurguladı.
Türkiye’den katılan tek üniversite: Üsküdar Üniversitesi
Kongreye Arjantin’in yanı sıra Türkiye, Avustralya, Japonya, Kanada, Almanya, Brezilya, Amerika, Güney Afrika, Fransa, İtalya, Suudi Arabistan, Hindistan, Endonezya, Çin, Meksika, Rusya, Avrupa Birliği, Güney Kore ve Birleşik Krallık liderlerinin ve temsilcilerinin katıldığı G20 Nörobilim Zirvesi’ne, Türkiye’den de Üsküdar Üniversitesi olarak Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İnsan Kaynakları Direktörü Öğr. Gör. Serdar Karagöz katıldı. Tarhan, Psikiyatrik Tedavilerde Nöroteknoloji Kullanımı (Neurotechnology Using in Psychiatric Treatment) başlığında sunum gerçekleştirdi.
İnsan Kaynakları Direktörü Öğr. Gör. Serdar Karagöz, G20 Zirvesinin önemli uydu seminerlerinden biri olan N20 Zirvesinin oldukça yoğun ve verimli geçtiğini belirterek “Açılış konuşmasını SBMT Derneği Başkanı Babek Kateb gerçekleştirdi. Arjantin Sağlık Bakanı da bir konuşma yaptı. Politika belirlemeye yönelik, medikal tedavilere ilişkin detaylı konuşmalar yapıldı. Arjantin’de yapılan bilimsel çalışmalar hakkıında genel bilgiler verildi. Bu ülkedeki sağlık sistemi, beyin cerrahisi, nörolojik ve cerrahi hastalıklara ilişkin tedavi yaklaşımları hakkında bilgi verildi” dedi.
Omurga sağlığının önemi anlatılmalı
Serdar Karagöz, nörolojik ve nöropsikiyatrik hastalıklarda ve beyin cerrahisi hakkındaki tedavi protokollerinin konuşulduğu zirvede tedavide kalitenin artırılması, maliyetlerin azaltılması için bilim ve teknolojinin eş zamanlı kullanımına ilişkin metodların da konuşulduğunu aktardı. İlk günkü oturumun ardından gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında katılımcıların sempozyumun nasıl katkılar sağlanacağına ilişkin görüşlerini paylaştığını belirten Karagöz, şunları söyledi:
“Buradan çıkan çıktılar sonucu nasıl politikalar belirlenebileceğine ilişkin değerlendirmeler de yapıldı. Politikalardan biri epilepsi hastalıkları tedavisinde EEG temelli yöntemlerin kullanılması gerekliliği. Multinational ve multidisipliner çalışmaların öneminin ülkelerdeki politika belirleyicelere bir şekilde aktarılması gerektiği politikalardan bir tanesiydi. İkincisi beyin hastalıklarına yönelik temel unsurlardan birinin omurga sağlığı olduğuna dikkat çekildi. Omurga sağlığının korunması ve geliştirilömesi için ise ülkelerin kendi bünyelerinde egzersiz ve eğitimlere önem vermesi gerektiği, bu konuda koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekildi. Aynı zamanda tüm beyin hastalıkları, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklara ilişkin bilimsel çalışmaların yapılması ve bunların toparlanması adına bir hasta datası oluşturulması gerektiğinden bahsedildi.”
Beyin ve omurga sağlığına ilişkin çalışmalar yürütülüyor
G20 Nörobilim Zirvesi’nde nöro-psikiyatrik ve omurga rahatsızlıkları olan hastalar için yeni tanı ve tedavi yöntemlerini tartışmak, beyin ve omurga sağlığı girişimleri konusunda küresel fikir birliği ve ortaklıklar yapılması amaçlandı.
Türkiye’yi temsil eden ilk ve tek üniversite
Kasım 2015’te Antalya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil edilen ilk ve tek üniversite olan Üsküdar Üniversitesi; 2016’da Çin’de, 2017’de ise Almanya’da gerçekleştirilen G20 Zirvesi’ne katıldı.
Zirve kapsamında ABD Başkanı Obama'nın başlattığı Beyin İnisiyatifi (Brain İnitiative)’ne katkıda bulunmak, G20 ülkelerindeki girişimlerle ilgili eylemleri artırmak ve bu çalışmaları tanıtmak amacıyla bilim insanları, mühendisler ve hekimlerin bir araya toplanması hedeflendi. Dünya ekonomisine her yıl 100 milyarlarca dolara mal olan nörolojik bozukluklar için klinik çözümler bu zirve kapsamında ele alındı.
Beyin Girişimi Projesi’nin Türkiye Temsilcisi
Üsküdar Üniversitesi, ABD Eski Başkanı Barack Obama öncülüğünde 2013 yılında hayata geçirilen Beyin Girişimi Projesi’nin (Brain Initiative) Türkiye'deki temsilciliğini ve proje ortaklığını yürütüyor. Beynin bilinmeyen sırlarının çözülmesi; otizm, şizofreni, parkinson, Alzheimer gibi önemli beyin hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesini hedefleyen proje kapsamında bu zamana kadar çok sayıda araştırma yapıldı.
Okunma : 3578
ÜHA