3. Davranış Bilimleri Fikir Festivali, liseli fikirleri buluşturdu
Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen 3. Davranış Bilimleri Fikir Festivali’nde lise öğrencileri eğlenceli bir ortamda dünyayı değiştirecek fikirleri ile yarıştı. Fen ve Sağlık Bilimleri dalında “Zehirli mantarı tespit eden kit” ile Sosyal Bilimler dalında “Çocuk başarısını artırma ve aile yapısını iyileştirme hareketi” projeleri birincilik ödülünü aldı.
Üsküdar Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği bir organizasyonla lise öğrencilerini üçüncü kez bir fikir festivalinde buluşturdu. Türkiye’nin tek fikir festivali olan Davranış Bilimleri Fikir Festivali, Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleşti. Festivalde 84 okuldan 226 proje yarıştı.
Yarışma ve festival heyecanı bir arada
Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi’nde yarışma heyecanı yaşayan lise öğrencileri, renkli ve unutulmaz bir gün geçirdi. “Hayatı Fark Et, Dünya Değişsin” başlığı altında hazırladıkları projeleri anlatan öğrenciler, festival kapsamında gerçekleştirilen oyunlara katılıp konserleri izledi. Kazanan projeler günün sonunda yapılan ödül töreninde açıklandı.
Festivalin ödül törenine TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Muammer Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ayşe Kardaş, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve festivalde yarışan okullardan öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Angut kuşu olmayın
Açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanın inandığı şeyi hayata geçirdiğini belirterek “Özgün fikirler herkesi etkiler. Bizim bu etkiyi yaratacak fikirleri üreten insana ihtiyacımız var. Gençleri bunun için motive etmemiz lazım. Bu festivalde disiplin ve eğlence kültürünü bir araya getirmeyi hedefledik. Çünkü ideal öğrenme süreci bu şekilde gerçekleşiyor. Türkiye’de bilim merkezleri açılıyor, bilimle günlük hayat birleşiyor. Bizlerin bilim diliyle konuşması lazım. Bilim dilini insani, ahlaki değerlerle birleştirip dünyaya anlatmalıyız. Katılan her fikir ülkemiz ve bizim için çok değerli. Davranış Bilimleri alanındaki eğitimiyle öne çıkan üniversite olarak bu festivali çok ama çok önemsiyoruz” dedi. Tarhan, angut kuşu örneğiyle gençleri bilim üretmeye davet ederek şöyle devam etti: “Angut kuşu yere inerken her zaman bir tarafını yaralar. Çünkü rüzgâra karşı nasıl pozisyon alacağını bilmez. Zamanın rüzgârını yakalamamız gerekir yoksa angut oluruz.”
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de insanın çok yönlü bir varlık olduğunu belirterek, bilişsel, sosyal, duyusal ve kültürel gelişimin bilim üretmedeki önemine dikkat çekti. İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Türkiye’de hâkim olan ‘Otur icat çıkarma, eski köye yeni adet getirme’ söyleminin değişmesi gerektiğini belirterek “Bu konuda kendimize format atmamız lazım” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Muammer Yıldız da festivalin önemine dikkat çekerek dereceye giren projelerin patentlerinin alınması ve üretime dönüştürülmesi noktasında da çalışmalar yürüteceklerini söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik de bakanlık olarak daima gençlerin yanında olduklarını hatırlattı. Çelik, “TÜBİTAK ve KOSGEB desteğiyle projesi patent alan kişilere 10 milyona kadar girişimcilik desteği veriyoruz” dedi.
Ödüllerini aldılar
Festivalde başarılı bulunan projelere ödüller verildi. Fen ve Sağlık Bilimleri dalında İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nden Deniz Dereli ve Eda Küçükgüven, zehirli mantarların tespiti için yaptığı pratik kit” projesi ile birinci oldu.
Aynı kategoride Bayrampaşa Bilim Merkezi adına katılan Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi ile Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden Işılay Ayan ve Gamze Nur Kosovalı, biberiyenin etkileri üzerine yaptıkları çalışmayla ikinci oldu. Özel Esenler Sınav Temel Lisesi’nden Dilan Mergen ve İlayda Akyalçın da ketentohumu projeleriyle üçüncülük ödülünün sahibi oldu.
Sosyal bilimler dalında ise Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nden Orçun Samet Şentür, çocuk başarısını artırma ve aile yapısını iyileştirme hareketi çalışmasıyla birinci oldu. Özel Gaziosmanpaşa Şefkat Anadolu ve Fen Lisesi’nden Ceren Zeynep Özkahraman, “Haydi Okulda Türkü Söyleme” çalışmasıyla ikinci oldu. Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi’nden Ferhat Evin, Zeynep Örenç, Ayşe Betül Akbaş ve Doruk Özcan “tarihe dokun” çalışmalarıyla üçüncülük ödülünü kucakladı. Her iki kategoride 11 adet de mansiyon ödülü verildi.
Fen ve Sağlık Bilimleri kategorisinden mansiyon ödülüne layık görülen projeler;
Kalem Vakfı Özel Çamlıca Anadolu Lisesi’nden Asude Kala “İlaç Saklama”, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Mustafa Yalçın, Mustafa Aksoy, “PosMac”, Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi’nden Dilan Balta, “Sular Akıp Gitmesin”, 80. Yıl Nuh Çimento Anadolu Lisesi’nden Nergis Yıldırım, Şule Akan “Geometrik Şekiller”, Şeyh Şamil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ramazan Kaygısız, “Cankurtaran Asansör”, Hasan Şadoğlu Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Buse Durak “Pratik Çırpıcı” olurken,
Sosyal Bilimler kategorisinde mansiyon ödülü alan projeler ise;
Ümraniye Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden İrem Şenlioğlu, Hilal Aydın “Dalından Yemek İstiyorum”, Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nden Güner Ecem Bektaş, Ebrar Biryan “Psikolojik Savaş”, Özel Asfa Ahmet Mithat Anadolu Lisesi’nden İrem Ece Mankırcı, Elif İşler “Ağaçların Dili Olsa”, Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi’nden Mehmet Kiriş “Kaza Habercisi”, Beykoz Anadoluhisarı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Yağmur Kumsal Karakelle “Çöp Müze” projeleri mansiyon ödülü aldı.
Fen ve Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler olmak üzere ayrı ayrı iki farklı kategoride 1’nci olan öğrenciye 6 bin TL, 2’nci ye 4 bin TL, 3’üncüye 2 bin TL., 4-14 arası sıralamaya giren projelere de 500 TL değerinde Başarılı Proje Ödülü verildi. Bunun yanında proje danışmanları da öğrencisinin kazandığı ödülün yarısı kadar ödül aldı.
Üsküdar Üniversitesi 3. Davranış Bilimleri Fikir Festivali, rehber öğretmenleri ve proje danışman öğretmenleri ile branş öğretmenlerinin rehberliğinde, lise 9- 10- 11- 12’nci sınıf öğrencilerinin her türlü bilimsel ve düşünsel üretimine açık olarak gerçekleşiyor. Lise öğrencilerini bilime teşvik etmek ve onların fikirlerine sahip çıkmak amacıyla düzenlenen festivale gençler geliştirdikleri projeleriyle başvurdular.
Ayşegül Erben Arıkan
Okunma : 5292