Kurum kültüründen aidiyete, empati ve insani değerlerden beynin işleyişi ile düşünce yapısına kadar önemli değerlendirmelerde bulunan Tarhan dikkatle dinlendi.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kurumlara yönelik konferanslarına devam ediyor. Tarhan bu kapsamda Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ( TİKA ) Başkanlığı tarafından düzenlenen “ Kurum Kültürünün Temel Değerleri ve İşyeri Stresi” konulu konferansa katıldı.
Katılımın yoğun olduğu programda Rektör Tarhan, bu gibi yapılanmalarda karşı tarafın beklentilerini karşılamada noktasında personelin önemli görevleri olduğunu, bireyler gibi kurumların da bir kişiliği olduğunu kaydetti.
Bir kurumda kişi eğer işine severek gelip gidiyorsa kurumsal sadakatin artacağını vurgulayan Tarhan, böylece kişinin veriminin de artacağını söyledi.
Kurumlarda liderlerin önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Tarhan, liderlerin vizyon, misyon ve komisyon tipi insanların üçünü de yönetebilecek potansiyele sahip kişiler olması gerektiğini kaydetti. Bunun için liderlerin 6 boyutlu düşünce tekniğini kullanabilmesi gerektiğini hatırlatan Tarhan, sağlıklı karar verebilmek için ise kişinin;
- Güçlü, zayıf
- Geçmiş-gelecek
- İmkan ve tehditleri aynı anda düşünüp, analiz edebilmesi gerektiğini ifade etti.
Beyin, duygu ve algı işleyişine ilişkin de personele bilgi veren Rektör Tarhan, beynin hiçbir zaman eksik bilgi almadığını söyledi. Tarhan,
“Beynimize hiçbir zaman eksik bilgi alamayız. Beyin eksik olan bilgiyi bir şekilde tamamlar. Bunu ise 3 şekilde yapar. Genelleme, abartma ve çarpıtma şekillerinde.”
Duyular ile algı arasında doğrudan bağ olduğunu da vurgulayan Tarhan;
“İnsanın duyusu ile algısı arasında fark vardır. Önem verilen konular algıyı etkiliyor. Kişi hangi konuya önem veriyorsa algısı ona göre şekilleniyor. Duygular seçici algıları yapıyor.”
Okunma : 3452