Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, koruyucu ruh sağlığı ve farkındalık çalışmaları kapsamında bilgilendirmeye devam ediyor. Tarhan, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) personeliyle buluştu. SGK İl Müdürlüğü Performans Yönetimi Servisi tarafından SGK Söyleşileri kapsamında her ay düzenlenmesi planlanan konferanslar serisinin ilki olan “Kurumsal Aidiyet ve Kurum Kültürü Oluşturma” başlıklı program, Üsküdar Alunizade Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Katılımın yoğun olduğu programa SGK İstanbul Müdürlüklerinden çok sayıda müdür, müdür yardımcısı, şef ve memurlar katıldı.
SGK’DAKİ DEĞİŞİM TOPLUMDA BEKLENTİYİ ARTIRDI
SGK’da son yıllarda yapılan değişiklerin toplumda kurumdan beklentileri artırdığına dikkat çeken Rektör Tarhan, bu beklentileri karşılamada ise kurum personeline önemli görevler düştüğünü söyledi. Dinamik yapıları itibariyle yönetimde kurumların bireye benzediğini ifade eden Rektör Tarhan, bireyler gibi kurumların da kişiliği olduğunu kaydetti.
Bir kurumda kişi eğer işine severek gelip gidiyorsa kurumsal sadakatin artacağını vurgulayan Tarhan, kişinin veriminin de artacağını söyledi.
LİDERLER 6 BOYUTLU DÜŞÜNEBİLMELİ
Kurumlarda liderlerin önemli bir yere sahip olduğunu da hatırlatan Tarhan liderlerin 3 tip olan vizyon, misyon ve komisyon tipi insanların üçünü de yönetebilen kişiler olduğunu kaydetti. Bunun için liderlerin 6 boyutlu düşünce tekniğini kullanabilmesi gerektiğini belirten Tarhan, sağlıklı karar verebilmek için kişinin;
- Güçlü, zayıf
- Geçmiş-gelecek
- İmkan ve tehditleri aynı anda düşünüp, analiz edebilmesi gerektiğini ifade etti.
Beyin, duygu ve algı işleyişine ilişkin de personele bilgi veren Rektör Tarhan, beynin hiçbir zaman eksik bilgi almadığını söyledi. Tarhan,
BEYİN EKSİK BİLGİ ALMAZ!
“Beynimize hiçbir zaman eksik bilgi alamayız. Beyin eksik olan bilgiyi bir şekilde tamamlar. Bunu ise 3 şekilde yapar. Genelleme, abartma ve çarpıtma şekillerinde.”
Duyular ile algı arasında doğrudan bağ olduğunu da vurgulayan Tarhan;
“İnsanın duyusu ile algısı arasında fark vardır. Önem verilen konular algıyı etkiliyor. Kişi hangi konuya önem veriyorsa algısı ona göre şekilleniyor. Duygular seçici algıları yapıyor.”
Yaklaşık iki saat süren konferansta birçok konuya değinen Rektör Tarhan iyi- kötü insan konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Her insanın zengin, yakışıklı, şöhret sahibi kişi olamayacağının altını çizen Tarhan, ancak her insanın iyi bir insan olabileceğini vurguladı. Sağlıklı yaşam için hakkaniyet doktrininin önemli olduğunu hatırlatan Tarhan haksızlık karşısında kim olursa olsun aynı tepkilerin verileceğini ifade etti.
Vicdani zekanın da önemine dikkat çeken Tarhan, vicdani zekanın toplumda eğitilip, geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Başarının ancak böyle sağlanabileceğini kaydeden Tarhan, bir kurumda yöneticinin dürüst olması gerektiğinin de altını çizdi. Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan;
MEVLANA FERRARİYE SATTIRMADAN MUTLU EDİYOR
“Etik değerlerin olmadığı yerde güven sağlamak mümkün değil. Çalışanlar adaletli liderlere ihtiyaç duyuyor. Bu anlamda öz bilinç önemli. Günümüze bakıyorsunuz bilgi var ancak bilgelik yok. İyi insan çok az. Toplumun bilgeliğe ihtiyacı var. Toplumda yanlış inanışları tespit ettik bunların düzeltilmesi gerekiyor. Bu yönde bir çalışmamız var. Mesnevi Terapi başlığında bir kitap hazırlığımız var. Mevlana’dan derlenen hikâyelerin psikolojik tahlilini yapıyoruz. Avrupa ülkeleri Mevlana’yı keşfetti. Bunu bizim biran önce hayata geçirmemiz gerekiyor. Çünkü Mevlana Ferrariyi sattırmadan mutlu ediyor.”
Haber-Fotoğraf:
Şaban Özdemir (NPGRUP)
YENİŞAFAK
Okunma : 3918