TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Çocuğu sadece başarı odaklı değil mutluluk odaklı da yetiştirmek gerekir."

DSC01798Aileler dikkat! Sınav stresi çocukları intihara sürükleyebilir.

Vatan Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, değerlilik ölçüsü olarak çocuklara başarı verilmemeli. Çocuğu sadece başarı odaklı değil mutluluk odaklı da yetiştirmek gerektiğini söyledi.

Vatan Gazetesi’nde yer halan haber şöyle:

Ülkemizde 805 lise öğrencisi ile yapılan bir çalışmada intihar düşünce oranı yüzde 23, intihar girişim oranı yüzde 2.5 bulundu.

13 yaşındaki A. B. Y, TEOG sınavından istediği puanı alamayınca bunalıma girip intihar etti. U.O. G (15), takdir alamadığı için dördüncü kattan aşağı atlayıp hayatına son verdi... Bu vakaların sayısı artırılabilir. İntihar olmasa bile kendine güvenini kaybeden ve depresyona giren binlerce çocuk olduğu kesin. Bu acı tablodan; çocuklarını sınav stresine sokan aileler suçlu bulunabilir ama sınav stresinin artık ailecek yaşandığı da yadsınamayacak bir gerçek. Yani TEOG sınavına giren 1 milyondan fazla öğrenciden biri de sizin çocuğunuz ise unutmayın ki başarısızlık karşısında çocuklar, “Ailem beni hiç sevmiyor çünkü başarılı değilim”, “Ben işe yaramazım, derslerimde başarılı olamıyorum” gibi düşüncelere kapılabilirler. Bu da hayatın sonraki yıllarında sınav kaygısına, hayata olumsuz şekilde bakmaya, iş hayatında ve sosyal ilişkilerde çekingen ve güvensiz olmaya kadar gidebilir.

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Değerlilik ölçüsü başarı olmamalı

“Genellikle başarı odaklı yetiştirilen proje çocuklar var. Bu çocuklarda, “Başarılı olursam iyi bir insanım, başarısız olursam kötü insanım” algısı oluşur. Yaşam felsefesini başarıya göre kurmuştur çünkü. Başarı hedefine göre yüksek motivasyonla yetiştirilirler.

Ailelerle konuştuğumuzda “Biz baskı yapmıyoruz” derler genelde. Bu çocuklara aslında baskı yapmaya da gerek yok. Kendi iç dünyalarında baskı oluşturuyorlar. Yüksek motivasyonla yetiştirildiği için en iyi ben olmalıyım hedefiyle yaşamlarını sürdürüyorlar. Başarısız olma ihtimaline karşı ise yaşam sebebim ortadan kalktı düşüncesiyle yaşamına son verebilirler.

Sosyallik bu gibi çocukların ilgi alanlarında daha geri planda kalıyor. Tek ilgi alanları başarı oluyor. Büyük bir ruh sağlığı problemi olmadığı halde genelde başarılı ve eğitimli aile çocuklarında bu durumlara rastlıyoruz. Ayrıca, çocukta ya da ailesinde depresyon, duygu durum bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlıklar da olabilir. Böyle bir rahatsızlık eğer çocuğun başarı beklentisiyle birleşmişse hastalık tetiklenebilir sonuç intihar olabilir.

Çocuğu sadece başarı odaklı değil mutluluk odaklı da yetiştirmek gerekir. Son olayda, çocuk son haftalarda içine kapanmış mı, odasına kapanıyor, perdeleri kapatıyor muydu? Arkadaş ilişkilerinden bir kaçınma var mıydı…vs. Bunlar göz önünde bulundurulmalı.”

VATAN

 

 

 

Okunma : 5029

 

İlgili

06 Ekim 2017
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri