Üsküdar Üniversitesi, dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu gibi sorunlara yönelik farkındalık oluşturmak ve bu sorunları yaşayan bireylerin rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanmaları amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyor. “Beynini çalıştır kendini yenile” sloganıyla başlayacak olan “Yenilikçi Beyin Yenileme Programı Destek Projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile yürütülecek. Proje kapsamında dezavantajlı, dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu yaşayan 100 liseli genç ve 400 yetişkin bireye rehabilitasyon desteği verilmesi hedefleniyor.
Toplumsal sorumluluk doğrultusunda çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi, dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu gibi sorunlara yönelik farkındalık oluşturmak ve bu sorunları yaşayan bireylerin rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanmaları amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Projenin açılış töreni Üsküdar Üniversitesi Altunizade Kampüsü Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Bilişsel alanı geliştirmek amaçlanıyor
Projeyle ilgili bilgi veren Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Ar-Ge Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Cumhur Taş, akademik literatürde “bilişsel bozulma” olarak tanımlanan dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu gibi sorunların, etkilenen tüm bireylerin yaşam kalitesini bozarak kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü, gençlerin akademik başarısını olumsuz etkilediğini belirterek “Projemizin temel hedefi bu sorunlara yönelik farkındalık oluşturmak ve AR-GE çalışmaları barındıran yenilikçi bir rehabilitasyon programı ile bilişsel sorunlar yaşayan bireylerin yenilikçi bilişsel rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanmalarını sağlamaktır. Aynı şekilde sağlıklı yaşlanmanın da önünde büyük bir engel olan bilişsel bozukluklar, yine psikiyatrik ve nörolojik hastaların da belirtisi sayılabilir. Bu sorunların ortaya çıkması kişilerin iletişim yetilerini bozarak sosyal işlevselliğini düşürürken, mesleki işlevselliğini de bozabilmektedir. Bu projenin başarılı bir şekilde tamamlanması sonucunda ülkemizdeki yukarıda da belirtilen fizyolojik yaşlanma ve/veya ek hastalıklardan mustarip bireylerin bilişsel zayıflıklarında bir düzelme görülmesi ve kişilerin yaşam kalitelerini artırması öngörülmektedir.” diye konuştu.
İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan Nusret Yalçın, Bağcılar Kaymakamlığından Kadriye Enver’in de birer konuşma yaptığı programda Üsküdar İlçe Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Üniversitesi’nin her yıl toplumu ilgilendiren insan odaklı başarılı projeleri hayata geçirdiğini, dikkat dağınıklığı ve unutkanlık gibi sorunların her yaştan kişiyi ilgilendirdiğini belirterek bu problemlerin neden kaynaklandığını tespit edecek projenin faydalı olacağını söyledi.
Beyni çalıştırmak için en etkili yol, yeni düşünceler üretmek
Açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013 yılında başlattığı beynin bilinmeyen sırlarının aydınlatılması, Parkinson ve Alzheimer gibi önemli hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesi amacıyla başlatılan bu projede Üsküdar Üniversitesi’nin Türkiye ve Ortadoğu’yu temsil edecek tek Türk üniversitesi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Tarhan, 13 Kasım’da Üsküdar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Brain Mapping Initiative Derneği (Beyin Haritalama Derneği) ve Türkiye Nöroşirurji Derneği ile ortaklaşa düzenlenecek ilk bilimsel sempozyumun sonuçlarının 15 Kasım’da Antalya’da düzenlenecek Uluslararası G20 Zirvesi’nde paylaşılacağını hatırlattı.
Üsküdar Üniversitesi’nin davranış bilimleri ve sağlık alanında tematik yapısı nedeniyle bu projeyi hayata geçirdiğini belirten Prof. Dr. Tarhan, beyni çalıştırmak için en etkili yolun yeni düşünceler üretmek olduğunu söyledi. Beynimizin en değerli organımız olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, beynimizi ne kadar çok geliştirirsek ona iyi bakarsak gelecekte Alzheimer gibi hastalıklara yakalanılması halinde beynin en az hasarla bu durumu karşılayacağını ve hastalığa karşı yeni yollar geliştireceğini söyledi.
Projede görevli, uzman psikolog Bernis Sütçübaşı, uzman psikolog Gökçer Eskikurt ve uzman psikolog Itır Kaşıkçı “dikkat, hafıza ve yürütücü işlevler” başlıklı mini bir sempozyum gerçekleştirdi. Programda projede kullanılacak oyunların tanıtımı da yapıldı.
500 kişiye rehabilitasyon desteği
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) katkıları ile “Beynini çalıştır kendini yenile” sloganıyla yürütülecek “Yenilikçi Beyin Yenileme Programı Destek Projesi” kapsamında Üsküdar ve Bağcılar’da dezavantajlı, dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve muhakeme bozukluğu yaşayan 100 lise öğrencisi ile 400 yetişkin bireye rehabilitasyon desteği verilmesi amaçlanıyor. 1 yıl sürecek proje kapsamında 20 rehber öğretmene ve 20 ruh sağlığı çalışanına da sertifikalı bilgisayar destekli bilişsel onarım terapisi eğitimi verilmesi hedefleniyor.
REHA-BİL kurulacak
“Yenilikçi Beyin Yenileme Programı Destek Projesi” kapsamda Üsküdar Üniversitesi çatısı altında son teknolojik araçlar ile rehabilitasyon yöntemleri geliştirmeye yönelik AR-GE temelli inovatif bir merkez olan REHA-BİL (Yenilikçi Rehabilitasyon Uygulamaları Geliştirme Merkezi) kurulacak. Merkezde uzaktan binlerce kişinin yararlanması amacıyla rehabilitasyon programları hazırlanacak.
REHA-BİL web sitesi üzerinden ise İstanbul ve Türkiye genelinde de bilişsel sorun yaşayan ve geleneksel rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanamayan kişilere erişim sağlanacak. Proje kapsamında ayrıca bin adet DVD şeklinde, çok sayıda modülden oluşan beyin geliştirme yenileme rehabilitasyon masaüstü programı oluşturulacak.
İstanbul ve Türkiye genelinde programa internet yolu ile bağlanarak ücretsiz bilişsel rehabilitasyon hizmeti alacak tahmini 12 bin kullanıcıya da ulaşılması ve bu kişilerin en az 1 rehabilitasyon oturumunu başarı ile tamamlaması amaçlanıyor. Proje kapsamında kamu, kurum ve kuruluşları İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ile bilgilendirme seminerleri düzenlenmesi de hedefleniyor.
Okunma : 4073