Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin rapor olarak okula gitmemelerini Bugün Gazetesine değerlendiren Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan öğrencilerin alınan raporla sağlık sistemini aracı olarak kullandıklarını söyledi. Tarhan, uygulamayla öğrencilere usule aykırı davranmanın öğretildiğini vurguladı…
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin SBS ve LYS için rapor almalarının engellenmesi konusunda il müdürlüklerini uyardı. Bu uyarıdan sonra rapor baskısı yapan öğrenciler, doktorlar ve okul müdürleri karşı karşıya kaldı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın illere gönderdiği yazı tartışmalara neden oldu.
Bakanlık, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'na girecek öğrencilerin, sağlık raporlarıyla okuldan ayrı kalmamaları konusunda il milli eğitim müdürlüklerini uyardı.
Bu uyarıdan sonra rapor baskısı yapan öğrenciler, doktorlar ve okul müdürleri karşı karşıya kaldı.
Bugün gazetesinin haberine göre, Bakanlığın uyarısını değerlendiren uzmanlar ise sınav öncesi öğrencilere toleranslı davranılması gerektiğini ifade etti.
Sınava okulda hazırlanmaları için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, gerekli şartların sağlanmasına kadar öğrencilere sınav öncesi idari izin verilmesinin daha uygun olduğunu söyledi.
USULE AYKIRI İŞLEM ÖĞRETİLİYOR
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan:Üniversite sınavı öncesi öğrenciler aldıkları raporlarla sağlık sistemini aracı olarak kullanıyor.
Ders çalışmak isteyen öğrenci okulda yapacağı bir şey yoksa raporla özel ders alıyor ya da dershanelerin etütlerine katılıyor. Bu şekilde açığını kapatmaya çalışıyor.
Öğrenciler raporu bir sağlık durumunda istirahat amaçlı değil de idari bir unsuru kapatmak amacıyla alınan bir rapor olarak öğrencilerin algısını olumsuz etkiliyor.
Öğrencinin sıkıştığı durumda rapor alarak sorumluluktan kaçıyor gibi bir algı oluşması bu gençlerin geleceğini de olumsuz etkiler. Çünkü öğrenci bu tutumuna devam ederse, bu yanlış algıyı beynine oturtursa yarın meslek hayatında da sıkıştığı zaman rapor alarak sorumluluktan kaçacaktır.
Bu konuda eğitim sisteminde idari izin sisteminin de oluşturulması lazım. Okullardaki eğitim sistemi öğrenciyi tatmin etmiyorsa, rapor alarak sınava evinde ya da dershanede hazırlanma ihtiyacı duyuyorsa bu durumun sorgulanması gerekiyor.
Raporlarla öğrenciye usule aykırı işler yapmayı öğretiyorsunuz. Usulsüzlükle birlikte çocuklara daha lise yıllarından itibaren sahtecilik yapmalarına göz yumuyorsunuz. Bu durumu değiştirmek için başka yöntemler uygulamak daha yararlı olacaktır.
Okunma : 3093