TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Kredi kartlarının üzerine “Para değil kolaylıktır” yazılmalı!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan              Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Kontrolsüz kullanılan kredi kartları borçlanmayı artırırken yetkililer bu kontrolsüz gidişin önüne geçmek için yeni uygulamaları hayata geçiriyor. Bu kapsamda 1 Şubat itibariyle taksit süresi 9 ayla sınırlandırılıyor. Öyle ki gıda, yemek ve akaryakıt harcamalarında taksitlendirme yapılamayacak. Kredi kartı psikolojisi üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan kartların üzerine sigara paketlerinde olduğu gibi “ Para değil, kolaylıktır ” gibi uyarıcı yazıların yazılması gerektiğini söylüyor.

Kontrolsüz kullanılan kredi kartı kullanımı ve artan borçlanma birçok aileyi zor durumda bırakırken yetkililer yaşanan mağduriyetin önüne geçmek için bir takım uygulamaları hayata geçirmeyi hedefliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Banka Kartları Ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte yaptığı değişiklikle kredi kartlarına en fazla 9 ay taksit zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda gıda, yemek ve akaryakıt harcamalarında taksitlendirme yapılamayacak. Yeni uygulama 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Kredi kartı kullanımının bir psikolojisi olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan ülkemizde kredi kartı olgunluğunun oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kişi günümüzde gücüne göre borçlanmıyor!

Günümüzde birçok kişinin ödeme gücünü göz önünde bulundurarak borçlanmadığını ifade eden Prof. Dr. Tarhan, acilen bir bütçe kültürü oluşturulması gerektiğini belirtiyor.

“Biz, çocuk 10 yaşına geldiğinde bütçe kavramının oluşturulmasını savunuyoruz. Eğer bütçeyi kullanmayı öğrenebilirse ileride kredi kartı kullanımını da kontrollü bir şekilde yapar kişi. Bu küçük yaşta öğretilmeli. Para kullanmak zaman yönetimi gibi önemli ve de yönetilebilmeli. Sermaye iki türlü olarak bilinir. Biri kazanılan sermaye diğeri de tasarruf edilen sermaye. Parayı Tasarruf etmek de bir birikimdir. Tasarrufu maalesef popüler kültürün etkisiyle kaybettik.”

Kredi kartını insanlarımız nakit gibi sermaye gibi görüyor diyen Tarhan bu nedenle de kişilerin olmayan parayı çok rahatça, sınırlandırmadan harcama eğilimi gösterdiğini kaydediyor.

“Kişilik yapısında dürtü kontrol bozukluğu olanlar ‘dur, düşün, eyleme geç’ i yapamıyor. Bu durum beynin ön bölgesinin gelişmemiş olmamasıyla alakalı. Aceleci, sabırsız ve hiperaktif davranışlar gösterebiliyorlar. Bir istek uyandığında kişi o isteği ihtiyaç gibi algılıyor. Onu giderme, karşılama arzusu uyanıyor. Ve kişi dur, düşün ve eyleme geçi yapamıyor. Hemen eyleme geçerek alışveriş yapıyor.

Kart üzerine “Para Değil Kolaylıktır” Yazılmalı!

Kart üzerine “Para değil, kolaylıktır” şeklinde uyarıcı yazı yazılmalı. Kredi kartı psikolojik olarak gelecekle ilgili sanal parayı satın alıyor. Kişi böylece o parayı cebinde sanıyor.

Kredi kartı psikolojisinde zayıf nokta bu. Kaynak yönetim mantığı içinde kullanılmalı kredi kartları. Yerindelik, verimlilik ve karşılıklılık ilkelerini göz önünde bulundurabilmeli. Bu 3 ilke burada sorgulanmalı ve para sonra kullanılabilmeli.

Kredi kartı ödül ceza sistemini bozuyor!

Kredi kartının finansal kaynaklardan farkı, sermayesinin sanal olması. Değer değildir ve karşılığı yoktur. Karşılıksız bir sermayedir. Kişinin borçlanmasına yöneliktir. Adı üzerinde kredi. Ödediği zaman bir karşılığı oluyor. Kredi kartı para değil kolaylıktır diye kredi kartlarının üzerine o nedenle yazılmalı. Çünkü bugün görüyoruz kontrolsüz harcama yaparak çok zor durumda kalan kişiler söz konusu. Nasıl ki sigara kutusunun üzerine sağlığa zararlı yazılıyor benzer uyarılar kart üzerine de yazılmalı.

Bu durumda beyindeki ödül ceza sistemi sağlıklı çalışmıyor. Alınacak malın cazibesine karşı ödül ceza sistemi bozuluyor ve kişi hemen almak istiyor ürünü ya da hizmeti. Sağlıklı kullanım için “ Para değil kolaylık, nakit değil sanal sermaye” gibi sloganlar kullanılabilir.

İnternet alışverişlerinde risk daha da artıyor!

Kredi kartı sanal gerçeklik internette ise katmerleniyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişi kişi sanal olarak görüyor ama gerçek. İnternete giriyorsunuz fon transferi yapıyorsunuz. Algı yönetimini bozuyor kredi kartı. Kişilere somut algı olmadan soyut algıyla zarar verdiriyor. İnsan o an sonunu düşünemiyor. Sonuçları göz önüne almadan dürtüsel davranışa yöneliyor. Uyarıcı yazılar etkili olur. Hatta bu alanda kamusal spotlar da yapılmalı.

Ve kredi kartı olgunluğu toplumda oluşturulmalı. Henüz olgunlaşmamış kişiye kredi kartı vermek doğru değil.

Okunma : 4139

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri