Brüksel’de düzenlenen II. Emirdağlılar Kır Şenliği’nde Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk Brüksel’de yaşayan Türk ailelerle bir araya geldi.
Türk aileler Davranış bilimleri ve sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi’nin tematik eğitim modeli ve multidisipliner çalışmaları hakkında bilgi aldı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın “Güzel insan modeli olarak Hz. Mevlana ve Yunus Emre” başlıklı konferansı ise yoğun ilgi gördü.
Belçika Emirdağ Birliği ve GENTEYAD (Emirdağ Sosyal Yardımlaşma Derneği)’ın organizasyonunda gerçekleşen programda Tarhan, iyi insan olmanın gerekliliklerini bilimsel veriler doğrultusunda anlattı. Yunus ve Mevlana’nın hayatından da kesitler sunan Tarhan, IQ-EQ zekalarının özelliklerinden dikkat çekti. Zekâ çeşitlerine, kadın ve erkek beyninin farklılıklarına, adalet ve eşitlik ile ahlak ve etik kavramlarına vurgu yapan Tarhan, Yunus ve Mevlana’nın hayatında olduğu gibi, sevgide ölçünün ve karşılıklı hoşgörünün gerekli olduğunun da altını çizdi.
Anaokulu hayat okulunun ilk adımıdır
“Güzel insan modeli olarak Hz. Mevlana ve Yunus Emre” başlıklı konuşmasında Rektör Tarhan, anaokulu öğretiminin çocuğu hayata hazırladığının altını çizerek şu hatırlatmalarda bulundu;
“Anaokulu uyumu ve hayat okulu uyumunun benzerliklerine dikkat ediniz. Anaokulunda şunlar öğretilir;
- Eşyalarını arkadaşlarınla paylaş
- Başkalarına zarar vermeden oyna
- İnsanlara vurma
- Aldığın şeyi yerine koy
- Sana ait olmayan şeyi alma
- Kendi dağınıklığını topla
- Birisini incitirsen özür dile
- Dışarıda el ele tutuşun
- Meraklı ol her şeyi incele
- Akvaryumdaki balığın bile öleceğini unutma
Hayatta yaşamanın kuralı ise şunlardır.
- İhtiyacından fazla şeyi paylaş
- Hakça ve adil olmayı dikkate al
- Önce kimseye zarar verme
- Emanete ihanet etme
- Dürüst ve doğru ol
- Düzenli ol
- Gerektiğinde özür dilemeyi bil
- Yardımlaşmanın kural kavganın istisna olduğunu unutma
- Merak bilimin hocasıdır
- Yaşamın sadece dünya yaşamından ibaret olmadığını unutma “
Okunma : 4602