TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Sivil kıyafet mağdur olana yardım sorumluluğu yüklüyor...

Üsküdar Üniversitesi           Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Okullarda serbest kıyafet uygulamasının yeni eğitim öğretim yılında başlayacak olması tartışmaları da beraberinde getirdi. Serbest kıyafet uygulaması ile öğrenciler arasındaki sosyo-ekonomik farkın ortaya çıkacağı düşüncesi, üzerinde en çok tartışılan konu. Konuyu değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan itaat kültürünün kırılması noktasında önem taşıyan yeni uygulamayla öğrencilerin daha özgürleşip, öz güven kazanacağını söyledi. Tarhan, uygulamanın mağdur öğrencilere yardım sorumluluğu yükleyeceğini vurguladı.

2013 2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren okullarda kılık kıyafet serbest hale geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik yayımlandı. Yönetmelikle birlikte tartışmalar da alevlendi.

Birçok başlığın tartışıldığı yeni uygulamada en dikkat çeken ise serbest kıyafet uygulamasıyla varlıklı olan ile maddi sıkıntıdan ötürü kıyafet alamayan öğrenciler arasındaki durum.

Konuyu değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan uygulamanın artısı ve eksisiyle ele alınması gerektiğini söyledi.

Yeni uygulamanın özgürlüğü ve girişimciliği teşvik edici, tek tip, özgüven kırıcı itaat kültürünü ortadan kaldırıcı olduğunu belirten Tarhan, “Gençlerden hep girişimci ve özgüvenli olmaları istenir bunun için uygulama bir fırsat” dedi.

Kıyafetin sınırsız olduğu okullarda sorumsuzluklar riskinin olabileceğinin altını çizen Tarhan, her yaşın alışkanlıklarının farklı olduğunu, uygulamayla marka tutkunluğu ve tüketim kültürünü teşvik edici bir riskin de göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Borca girerek marka ayakkabı, kıyafet almanın söz konusu olabileceğinin de üzerinde duran Tarhan bu durumun imkânları kısıtlı olan ailelerde sorun oluşturabileceğini kaydetti.

Bunun önlenmesi adına koyu renk şartının getirilebileceğini de vurgulayan Tarhan, uygulamanın öğrencilere, hayatta daha fazla ve daha az şanslı olanlara nasıl davranmasının öğretilmesi anlamında da fırsat olduğunu söyledi. Tarhan konuya verdiği bir örnekle açıklık getirdi.

“Kardeşler arasında tartışma olduğunda bir anne ve baba eğer her şeye karışır ve müdahale ederse çocuklar sorun çözme stilini geliştiremezler. Sorun karşısında çaresiz kalırlar. Ancak anne ve baba sorun karşısında bunu aranızda halledin dediğinde kendileri sorunu çözer ve bu becerilerini geliştirir. Tıpkı bunun gibi kıyafette sorun yaşanacaksa çocuklar bunu kendi aralarında çözecektir.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan uygulamanın mağdur olana yardım konusunda herkese sorumluluk yükleyeceğini de sözlerine ekledi.

Şaban Özdemir (NPGRUP)

 

 

Okunma : 2885

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri