Üsküdar Üniversitesi, Kerim Vakfı ve Nef Vakfı arasında iş birliği protokolü imzalandı. İmzalanan bu protokolle, İslam medeniyeti ve tasavvuf kültürünün araştırılması, bu alandaki yayınların artırılması ve kültürel mirasın korunması konularında ortak çalışmalarla fayda sağlanması hedefleniyor.
Protokole konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “İhlas ve samimiyetle hareket ettiğimizde Allah bizi koruyacak ve destekleyecektir.” dedi.
Taraflar, imza töreni için Nef Vakfı Kenan Rifai Uluslararası Tasavvuf Kültürü Araştırma Merkezinde bir araya geldi.
Düzenlenen imza töreninde Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Kerim Vakfı Mütevelli Üyesi Cemalnur Sargut ve Nef Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur kurumları temsilen imza masasında bulundu. Törende Bursa’da bulunan Türkiye’nin ilk Tasavvuf Araştırmaları Kütüphanesinin kurucusu Prof. Dr. Mustafa Kara Bursa’dan katıldı. Kerim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sait Kayahan, Başkan Yardımcısı ve Merkezin Mimarı Belgin Birol, Ü.Ü. Genel Sekreteri Selçuk Uysaler protokol töreninde yer aldı. Ü.Ü. Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Elif Erhan, Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Reşat Öngören, Dr. Öğr. Üyesi H. Dilek Güldütuna ile temsil edildi. Törende Üsküdar Üniversitesinden bazı daire başkanları, davetli misafirler ve vakıf üyeleri iştirak etti.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çabamız ve niyetimiz doğru olmalı”
Protokol imza töreninde takım çalışmasının amaca ulaşmadaki önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Somut adımlar atarak bir yol haritası belirleyerek ilerlersek çok daha etkili olur. Herkes kendi kimliğini koruyarak bir takım ruhuyla çalışırsa, 21. yüzyılın gerektirdiği beceriler de daha kolay kazanılır. Hedefe ulaşmak için bir ekosistem oluşturulup ortak bir amaç doğrultusunda adımlar atıldığında verimlilik artıyor, sonuçlar daha başarılı oluyor. Bu noktada Allah’ın yardımı da devreye giriyor. Allah’ın yardımı ise ancak bir hedefe yönelik toplu bir hareket, bir birliktelik olduğunda geliyor. Takım ruhuyla hareket edildiğinde kader de o yönde işlemeye başlıyor. Bu, manevi bir psikoloji yasası gibi. Bizim görevimiz en azından bu yola girmek, o pozisyonu almak. Sonuç ne olur, bilemeyiz ama en azından bizim çabamız ve niyetimiz doğru olmalı.” şeklinde konuştu.
“Bireysel değil, kolektif bir gayret olmalı”
İyi niyet ve güzel gayretin önemine vurgu yapan Tarhan; “Biz gayret etmekten ve hizmet etmekten sorumluyuz gerisi Allah’a ait. Zaten bir Hadis-i Kutsi’de, Allah şöyle buyuruyor: ‘İyi niyet ve güzel gayretiniz varsa, tamamlayıcısı benim.’ diyor. Demek ki iyi niyet ve güzel gayret şart. Burada önemli olan, gerçek bir gayret göstermektir. Ayrıca bireysel değil, kolektif bir gayret yani ‘ben’ değil, ‘biz’ gayreti olmalı. Eğer bu ‘biz’ gayreti sağlanırsa görünmez yardımlar geliyor. Allah iyi niyet ve güzel gayretle hareket edenlere iki melek gönderirmiş. Bu melekler onlara iyi şeyler ilham eder. Ancak kişi niyetini bozarsa, o melekler geri çekilir ve yerine şeytan gelir. O zaman insan hata yapmaya başlar. İşte bu noktada ihlas çok önemli.” dedi.
“İhlas ve samimiyetle hareket ettiğimizde Allah bizi koruyacak ve destekleyecektir”
İhlasın Allah ile kul arasındaki samimi bir bağ olduğunu dile getiren Tarhan; “Cüneyd-i Bağdadi Hazretleri’nin bir sözü beni derinden etkiler, ‘İhlas öyle bir sırdır ki melek bilmez ki yazsın, şeytan bilmez ki bozsun.’ diyor Cüneyd-i Bağdadi. İhlas, Allah ile kul arasındaki samimi bir bağdır. Bu ihlas ve samimiyetle hareket ettiğimizde Allah bizi koruyacak ve destekleyecektir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut ve Nef Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, imzalanan protokolden duyduğu mutlulukları dile getirdi ve güzel çalışmaların yapılmasını umut ettiklerini söyledi.
Sergilenen eşya ve eserler Türk ve İslam Eserleri Müzesine kayıtlı Kerim Vakfı Meşkûre Sargut Koleksiyonunda yer alıyor…
Araştırma Merkezi bünyesinde iki sergi holü bulunuyor. Birinci sergi holü küratörlüğünü Burçak Madran’ın üstlendiği son dönem Osmanlı sûfîlerinden Kenan Rifâî (Hz)’nin biyografik anlatımını içeren bilgi ekranları ve panolar yer almakta. Burada buluna tüm eşya ve eserler. Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne (TİEM) kayıtlı Kerim Vakfı Meşkûre Sargut Koleksiyonu’na ait. Koleksiyonda bazı Mukaddes Emanetler, Sakal-ı Şerîf, Ravza-i Mutahhara örtüsü, Kâbe-i Muazzama iç ve dış örtüleri sergileniyor. İkinci sergi holü, Danışmanlığını Prof. Dr. Reşat Öngören’in üstlendiği, “Mefhumlarla Tasavvuf Tarihi” adlı bölüm olup, tasavvuf tarihinin mefhumlar üzerinden anlatıldığı grafik, obje ve enstalasyonları içeriyor. Nef Vakfı tarafından kurulan ve yönetimi Kerim Vakfı ile yürütülen Merkez bundan sonra Ü.Ü. Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünün bazı derslerine, programlarına ve Üsküdar Üniversitesi misafir araştırmacılarına ev sahipliği yapacak.
Merkez haftanın belirli günlerinde halka açık ve içindeki sergiler gezilebiliyor.
Tasavvuf tarihi mefhumlar üzerinden anlatılıyor
İkinci sergi alanında danışmanlığını Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Öngören’in üstlendiği, ‘Mefhumlarla Tasavvuf Tarihi’ adlı bölüm yer alıyor. Bu sergi, tasavvuf tarihinin mefhumlar üzerinden anlatıldığı grafik, obje ve müze enstalasyonları içeriyor. Katılımcıların ilgiyle karşıladığı sergi beğeniyle gezildi.
Üsküdar Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Sinan Eker, Üsküdar Üniversitenin elektronik veri tabanının Merkezle paylaşılarak ortak bir veri tabanı oluşturulacağını söyledi.
Okunma : 75
ÜHA