TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Rektör Tarhan TBMM’de stresle mücadeleyi anlattı

TBMM Stres konferansıProf. Dr. Nevzat Tarhan Türkiye’yi yönetenlere stresle mücadele etmenin yollarını anlattı. TBMM Grup Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa milletvekilleri, danışmanlar, sekreterler, meclis bürokratları ve personeller katıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı ve yaklaşık 2 saat süren konferansta Tarhan, yasama sürecinde stresle başa çıkmanın püf noktalarını anlattı.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Kaynakları Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yasama Sürecinde Stres” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

TBMM Grup Toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa çok sayıda milletvekili, danışman, sekreter, meclis bürokratları ile personel katıldı. İlginin yoğun olduğu konferansta davetliler Tarhan’ı ayakta dinlerken Tarhan, stresin kaynakları, etkileri ve başa çıkma yolları konusuna ilişkin çok önemli bilgiler verdi.S

Meclis ile stres arasında sebep sonuç ilişkisi kuran Rektör Tarhan, ülkenin karar mekanizması olan mecliste stresin olmasının olağan olduğunu söyledi. Bir otobüs ya da uçağın pilotunun görevi ne ise meclis çalışanlarının da görevinin o olduğunu vurgulayan Rektör Tarhan, bu nedenle bu tarz yerlerde kaygının yüksek olduğunun da altını çizdi. Burada yapılacak bir hatanın toplumu doğrudan etkileyeceğinden herkesin gözünün burada olduğunu hatırlatan Tarhan, parmakla gösterilen yerlerde gerilimin beklenen şey olduğunu söyledi.

Madencilikte kullanılan stresin 1960’lı yıllar itibariyle psikolojide kullanılmaya başlandığının altını çizen Tarhan stresle beyin arasında doğrudan bir ilişki olduğunu kaydetti. Tarhan stresin kişide zihin karışıklığı, unutkanlık, dalgınlık, uykusuzluk, aşırı yeme, iştahsızlık, ağlama, depresif olma, sinirlilik, öfkelilik, sıkıntı, huzursuzluk gibi belirtiler gösterdiğini vurgulayarak kişinin beyin kimyasını bozduğunu dile getirdi.

Beyinde strese bağlı serotonin ve noradrenalin azalmasının kişide depres­yona, bazı bölgelerde noradrenalinin aşırı salgılanması panik bozukluğuna neden olabildiğini vurgulayan Tarhan, kişilerin stresi yönetmeyi öğrenmesi gerektiğini, stresi yönetmenin de aynı zamanda beyin kimyasını yönetmek oldu­ğunu söyledi.

SStres altında beyinin savaş ya da kaç tepkisi verdiğini ifade eden Tarhan, kişilerin bu durumda çözüm odaklı düşünüp ona göre hareket etmesi gerektiğini ise özellikle vurguladı.

2 saat süren, bir saati soru cevap şeklinde gerçekleştirilen konferansta Rektör Tarhan, katılımcılara kişilerin yasama sürecinde, iş hayatında ve normal hayatta stresle karşı karşıya kaldıklarında nasıl başa çıkabileceklerini anlattı.

KONFERANS VİDEOSU İÇİN…

 

Şaban Özdemir (NPGRUP)

 

Okunma : 3350

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri