TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Aile son sığınak.”


Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Aile Haftası sebebiyle düzenlediği "İyilik Ekseninde Aile” konusunun ele alındığı 4. Aile Forumu’na katıldı. Oturumun başkanlığını 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu yaptı. Oturumun panelistleri Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sülün ve Doç. Dr. Ayşe Esra Şahyar oldu. Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Psikolojik Bir Nitelik Olarak İyilik” konulu sunum yaptı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Aile son sığınak.”

“Aile toplumun yapıtaşıdır”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, selam kavramının ve selam verirken el sıkışmanın manasının ‘elimde silah yok’ demek olduğunu belirtti ve şuanda ki ailedeki teorilerle örtüştüğünü söyledi Tarhan, “Daha önce aileler sevgi yuvası olarak kabul ediliyordu ama şimdi bu psikolojideki yeni teorilerle aile güven yuvası olarak kabul ediliyor. Yani evin, ailenin sığınak olması, güvenli alan olması önemli. Güven olabilmesi için korkunun olmaması lazım, korkunun olmaması içinde sevginin olması gerekiyor. Güvenli alan haline gelmediği zaman aileyle ilgili temel kavramlardan birisi eksik oluyor. Ailede kadın erkek rekabeti değil de kadın erkek tamamlayıcılığı önemli. Kur’an-ı Kerim’deki temelde de kadın erkek tamamlayıcılığı var. Onun için batılılar bizim aile müessesemize çok hayran oluyorlar ama şuanda o hayranlığa uygun bir liyakatimiz yok. Aile yapıtaşıdır. Binanın yapıtaşı olmadığı zaman bina ayakta duramaz. Ailede toplumun yapıtaşıdır. Bu nedenle aile konusu hepimizin birinci öncelikli konusu olması gerekiyor bu açıdan da ailede güven ve sevgi ortamının oluşması önemlidir.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Aile son sığınak.” 2

“İkinci eşle evlilikte mutlu olanı görmedim”

Aileyi zayıflatan hastalıklardan ilkinin sekülerizm olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarhan, sekülerizmle birlikte dünyevileşildiğini ve bunun ailemizi çok zayıflattığının altını çizdi. Tarhan, “İnsanlar belli bir yaşa gelip paralandığı zaman bir çiçekle bahar olmaz diyor ve ikinci eş alıyor, üçüncü eş alıyor bu sefer bakıyorsunuz sadece dünyanın zevkini düşünüyor. Onlar arasındaki adaleti düşünmüyor ve bu seferde dördüncü eşi alırım diye onları korkutuyor. Ben ikinci eşle evlilikte mutlu olan görmedim. Bu fıtri değil. Allah insanı tek eşliliğe göre fıtratta yaratmış. O tarzdaki bir yaklaşım fıtri değil dünyeviliktir ve dünyevi zevki daha ön planda tutan bir yaklaşım ortaya çıkıyor.” şeklinde konuştu.

“Aile bugün tüm enerjisini çocuğuna harcamalı”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aileyi koruyan sosyal normlar, sosyal duvarlar, komşular ve akrabalar vardı. Yapma, etme kızım sabırlı ol deyip aileyi koruyan kişiler vardı.” dedi ve şuan o normların bozulduğunu, sosyal anomiyle birlikte duvarların yıkıldığını, artık ailenin son sığınak olduğunun altını önemle çizdi. Anne baba ve eşlerin çocuğu koruma konusunda eski çağlara göre daha fazla enerji harcaması gerektiğini belirten Tarhan, Dijital bağımlılığın aile ve çocuğu etkilediğini ifade etti. Tarhan, “Anne baba ya da eşler aileyi koruma konusunda eski çağlara göre daha fazla enerji harcamak zorunda. Elli sene önce çocuğuyla yarım saat ilgileniyorsa bir anne baba, şimdi bir saat ilgilenmesi gerekiyor. Yoksa dijital bağımlılık ailemizi ve çocuğumuzu ciddi etkiliyor. Bunun kritik noktası güven ortamı olmasıdır. Güven ortamı olan, sıcak bir iklimi olan ailede bireyler eve koşarak gelirler. Eğer bir ailede bunu sağlayabiliyorsak o aile ve yetişen çocuklar sağlıklı oluyor” dedi. Tarhan, güven ortamının oluşabilmesi için en önemli şeyin insandaki iyilik duygularının ortaya çıkması olduğunu ifade etti.

Program, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu’nun Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a ve diğer panelistlere hediye takdim etmesinin ardından sona erdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Aile son sığınak.” 3

Okunma : 3116

ÜHA

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri