Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın davetlisi olarak 2017-2018 Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yılın ilk dersini verdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'nün de katıldığı tören, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin kongre merkezinde düzenlendi.
Çok yoğun bir katılıma sahne olan törene, İzzet Baysal Vakfı yöneticileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından söz alan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Popüler Kültür ve Gençlik” başlıklı ilk ders sunumunu yaptı. Tarhan; sadece bu zamanda değil, gelecekteki gençlerin de nasıl olması gerektiği konusunda fikirler vererek, geleceğin bize ne vadettiği ve bizlere neler demek istediğini anlamak açısından bilimsel tespitlerde bulundu.
Kişiler arasında oluşan kuşak farkını, sosyolojik ve psikolojik açıdan ele alan Prof. Tarhan, günümüzde kuşak farkının çok daha hızlı oluştuğunu, yaşadığımız hız nedeniyle değişiminin çok kısa süre içerisinde gerçekleştiğini, elli yıl sonrasında birçok kültürün yok olarak sadece tek bir kültürün kalacağını ve bu kültürün de popüler kültür olacağını ifade etti.
"Erkek beyni ben merkezli"
Tarhan; "Kadın ve erkek beyninin fonksiyonları farklılık gösterir. Çocukluk ve ergenlik döneminde de aynı şey söz konusu. Erkek beyni ben merkezli çalışırken kadın beyni daha duygusal fonksiyonlar gösterir. Beynin sol kısmını kullanan insanların mantıksal ve matematiksel zekaları daha çok gelişirken, sağ tarafı kullanan kişilerde, hayal gücü ve duygusallık kısmının gelişir. Bununla birlikte beyninin ön kısımdaki nöronlarını geliştiren kişilerin her iki bölgesini de dengede tutabilir." dedi.
"Düşünmek, Alzheimer’ı önlüyor"
Ezber üzerine yapılan çalışmalarda beynin çok az bir kısmı çalışırken; düşünerek, yorum yaparak ve muhakeme yeteneğimizi geliştirerek, beynimizin üçte ikilik kısmını çalıştırabileceğimizi vurgulayan Tarhan, aynı zamanda düşünmek ve fikir üretmenin Alzheimer hastalığını önleyen en önemli etkenlerden birisi olduğunu ifade etti.
İnternet ve uyuşturucu bağımlılığına da değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; "Beyinden bahsederken, aşkın kimyasından bahsetmeden olmaz" diyerek, dünyadaki en büyük uyuşturucunun aşk olduğunu, bağlandığı şey yok olunca kendisinin de yok olma durumuna geçeceğinin altını çizdi.
"21. yüzyılda din ve bilim barışmalı"
Osmanlı Devleti’nin endüstri devrimini kaçırdığına dikkat çeken Tarhan; "21. yüzyıl dinin ve bilimin barıştığı dönem olarak adlandırıyorum. Bazı kesimlerin sadece batıyı rol model alarak ilerliyor, bir kesim insanlar da takıntılı Osmanlı hayranlığına devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu’nun hukuki yükselişini, Batı’nın ise teknolojisini ele alarak etik ve ahlaki değerlere uygun, kendi modernitesini oluşturması gerekiyor. Kendini bilen, hedef belirleyen, strateji sahibi gençlerin yetiştirilmesi gerekli, zeki aynı zamanda mutlu ve erdemli insanlara da ihtiyaç duyuluyor, birçok bölümde Pozitif Psikoloji dersinin verilmesi konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz." dedi.
Konuşmanın sonunda Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, konuşmaları ve katılımlarından dolayı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a çiçek ve anı plaketi takdim etti.
Okunma : 4325
ÜHA