Zonguldak ve Hakkari’de peş peşe 14-15 yaşındaki iki kız vahşice öldürüldü. Cinayetleri değerlendiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kötü hadiselerle ilgili çocuklarınızın ne düşündüğünü öğrenin” tavsiyesinde bulundu.
Zonguldak’ın Devrek ilçesinde ilköğretim okulu öğrencisi 14 yaşındaki K.D. okul önünde pompalı tüfekle 56 yaşındaki Metin Abacı tarafından av tüfeği ile vurularak hayatını kaybetti. Metin Abacı’nın, savcıya verdiği ifadesinde, K.D. ile 1 yılı aşkın süredir sevgili olduklarını ileri sürerek, “Başka erkeklerle dolaştığını gördüm. Bu yüzden onu öldürmeye karar verdim.” dediği öğrenildi. Bu vahşetin bir benzeri de Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşandı. 15 yaşındaki A.M. adındaki bir kız çocuğu, ailesi tarafından başından vurulmuş olarak bulundu. Uzmanlar, art arda yaşanan bu kötü hadiselerden ailelerin ve öğretmenlerin ders çıkarması gerektiği konusunda ebeveynleri uyarıyor.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şiddet uygulayanların birçoğunun bipolar hastası olduğunu söylüyor. Bipolar bozukluğu olan kişi, sıklıkla duygu durumunda aşırı yükselmelerden çöküşler yaşıyor. Tarhan, bu insanları normal gözüken ruh hastaları olarak tanımlıyor. Toplumda özellikle okul çağında olup hayat konusunda bir tecrübesi olmayan çocukları rahatlıkla etkileyebildiklerini, şiddete maruz bırakabildiklerini söyleyen Tarhan’a göre toplumda tedaviye ihtiyacı olan bu insanlara karşı ailelerin çocuklarını koruması gerekiyor.
Böyle biriyle karşılaşsan ne yapardın? Çocuklara on yaşına kadar yüzmeyi öğretir gibi sosyal hayattaki zorlukları öğretmek gerektiğine dikkat çeken Nevzat Tarhan, “Anne ve babanın rehberliğinde yaşanan kötü hadiseler anlatılmalı, birlikte konuşurken zaman geçirirken, bunlar gazete haberlerini analiz ederken çocukla paylaşılmalı.” diyor.
“14 yaşındaki bir kızı 50 yaşındaki bir adam bazı vaatlerle etkilemiş. Burada anne ve baba ile çocuk arasında iyi bir diyalog olursa anne ve babanın bilgisi olmadan böyle bir olay yaşanmazdı.” diyen Tarhan şu yanlışlara dikkat çekiyor: “Yaşanan bu olay ile anne ve baba çocuğuna, “Böyle bir olay senin bir yakınına ya da senin başına gelirse ne yaparsın?” diye sormalı, çocuğun ne düşündüğünü öğrenmeli, olayla ilgili çocuğun görüşü alınmalı. Yanlışı konuşma yöntemi ile olayı analiz etmeli, aile bu olayı yok sayarak çocuğa konferans ya da nasihat vererek bunu yapmaya çalışmamalı. Anneler bir jandarma gibi değil, bir dost gibi çocuğa yaklaşmalı.”
ZAMAN
Okunma : 7568