TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

"Cezaevindeki taciz ve işkence sürpriz değil"

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Pozantı Çocuk Cezaevi’ndeki taciz ve tecavüz iddialarını değerlendirdi ve “Cezaevindeki taciz ve işkence sürpriz değil” dedi.


74Prof. Dr. Nevzat Tarhan asıl diğer cezaevlerinde bu ve benzeri olayların olmamasının sürpriz olduğunu söyledi.

Pozantı M Tipi Kapalı Çocuk Cezaevi'ndeki taciz ve işkence iddialarının üzerine harekete geçen bakanlık, 200 çocuğu taciz ve şiddetten uzak tutma adına Ankara Sincan'daki cezaevine nakledilmesi kararı aldı. Nakillere ise bugün başlandı, mağdur çocuklara psikolojik destek verilecek.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Ülke Tv’de günün içinden programında Pozantı kapalı çocuk cezaevinde yaşanan taciz ve işkence iddialarını değerlendirdi.

SÜRPRİZ OLAN BENZER OLAYLARIN DİĞER CEZAEVLERİNDE DE YAŞANMAMASI


Çözüm için sebebin bilinmesi, kısa, orta ve uzun vadeli düşünülmesi gerektiğini ifade eden Rektör Tarhan, yaşanan olayın sürpriz olmadığını söyledi. Tarhan; “Asıl sürpriz, benzer olayların başka cezaevlerinde yaşanmaması” dedi.

nevzat_tarhan

POZANTI İKİNCİ DİYARBAKIR OLMAMALI


Diyarbakır’da 1980’li yıllarda benzer olayın yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, o günün çocuklarının bugün toplumda travma ve acı içersinde yaşamlarını sürdürdüğünü, bunların da bilindiğini söyledi. Diyarbakır cezaevinde yaşanan olayın o dönemin genç kuşağının Türkiye ile bağlarının zayıflamasına ve şiddetin tırmanmasında büyük etkisi olduğunun altını çizen Rektör Tarhan, terörün canlanmasına da neden olduğunu kaydetti.

Pozantı’nın ikinci Diyarbakır olmaması gerektiğini vurgulayan Tarhan;

“Basının ve yetkililerin olaya sahip çıkması büyük bir şans. Yeni, benzer olayların olmamasını önleme adına iradenin adımları olumlu.”

MAĞDUR ÇOCUKLARA PSİKOLOJİK DESTEK VERİLMELİ


O çocuklara sadece sosyal değil psikolojik destek de verilmeli. Cezaevinde uygulanan yöntem SHÇEK’in sağlık politikalarının bir sorununu da ortaya çıkarıyor aslında. Sadece yemek içmek ve barınmak gibi fiziksel imkanların sağlanması yeterli olmuyor. Bu çocukların psikolojik ihtiyaçları var. Bunlar göz ardı ediliyor. Sosyal destek önemli tabiî ki ancak psikolojik destek ayağı da unutulmamalı. Aksi halde travmalar devam eder.

HAZIRLANAN RAPORLAR TOZLU RAFLARDAN İNDİRİLMELİ


2007 yılında TBMM’de Şiddet Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapor raflardan inmeli ve uygulamaya konulmalı. Dünya sağlık örgütünün geliştirdiği şiddetle ilgili önlem planları var. Onlarca proje var bunların hayata geçirilmesi gerekir. Şiddet konusunda özelleşmiş psikolog ve psikiyatri uzmanlarının yardımına ihtiyaç var. Proje şeklinde çalışmalar olmalı. Denetlenmesi de gerekiyor bu çalışmaların. Bu yara ancak bu şekilde çabuk kapatılır. Türkiye için bu bir kazanım olacaktır.

Pozantı cezaevindeki uygulama umarız bununla sınırlı kalır. Sistemli bir uygulamanın olmaması bizim için önemli.

MAĞDUR ÇOCUKLARI KAZANMAK MÜMKÜN


Bu çocuklara travma çalışmalarının yapılması önem arz ediyor. Çözülmemiş travmalar çözümlenmeli. Bunun için de tekniklerin bilinmesi ve uygulanması gerekiyor. Filmler izlettirilerek, konferanslar düzenlenerek bu mümkün değil. Kişiye özel uygulamalar olmalı. Risk grubu belirlenmeli öncelikli olarak bu kişilerden başlanmalı. Bu çocuklarla ilgili bireysel çözümler üretilmeli. Travma iyi çalışılırsa çocuklar yeniden kazanılabilir. Onlara değer verildiği, önem verildiği hissettirilirse hatalarını sorgulamaya başlayacaktır. Dost ve şefkat elinin üzerlerinde olması gerekiyor. Eğitimini almış psikolog ve psikiyatrlarla bu yapılmalı.

TEK KİŞİLİK ODALARDA KALMALARI DOĞRU MU?


Böyle bir uygulama yaparken çocukların bireysel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Çocuk belki yalnız yatmaktan korkuyor olabilir. Hücre daha fazla travmatik etki yapabilir o nedenle kişide. Çocuğa özel uygulamalara gidilmesi daha doğru. Kitlesel çözümler değil bireysel çözümler gerekiyor.

VİDEO İÇİN…



Şaban Özdemir (NPGRUP)

Okunma : 4428

 

İlgili

26 Ağustos 2013
"Kişisel Haberler" içerisinde
25 Kasım 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde
22 Kasım 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri