Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuk istismarına ilişkin açıklamalar yaptı. Tarhan, “İstismara uğrayanlar istismar eden olabiliyor” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, katılımın yoğun olduğu bir programla İstanbul’da gerçekleştirilen “Çocuk İstismarını Önleme Sempozyumu”nu ÜLKE TV mikrofonlarına değerlendirdi.
İstismarı önlemede farkındalığın önemine vurgu yapan Tarhan, sosyal hizmetlerde ciddi değişimlerin yapılması gerektiğine dikkat çekti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Çocuk Şuçlarını Önleme Derneği ve Haydi Tut Elimi Derneği’nin organizasyonu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) Başkanı Davut Dursun, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın katılımıyla gerçekleştirilen “Çocuk İstismarını Önleme Sempozyumu” tamamlandı.
Katılımın yoğun olduğu sempozyumda çocuk istismarı her yönüyle masaya yatırılırken Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan sempozyumu, Ülke Tv mikrofonlarına değerlendirdi.
İSTİSMARA MARUZ KALANLAR İSTİSMAR EDEN OLUYOR!
Çocuk istismarını içe kanayan, ciddi bir sosyal yara olarak tanımlayan Rektör Tarhan, erken teşhisin istismarda önemli olduğunu söyledi. İstismar önlenmezse geleceği oluşturacak kişilerin sağlıklı yetişmesinden bahsetmenin mümkün olamayacağını ifade eden Tarhan, bu kişilerin tespit edilip tedavi edilmemesi halinde büyük çoğunluğunun da istismar eden bireyler haline geleceğine dikkat çekti.
FARKINDALIK İSTİSMARI YÜZDE 50 ÖNLÜYOR
İstismarı önlemede farkındalığın önemine dikkat çeken Rektör Tarhan, farkındalıkla istismarın yüzde 50 oranında önlendiğini söyledi. Çocuklara kesinlikle okul öncesi dönemde mahremiyet algısının öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Tarhan;
“İç çamaşırın değdiği yerlerin özel olduğu, ondan başka kimsenin dokunamayacağı çocuklara öğretilmeli. İyi niyet kötü niyet ayrımı çocuklara öğretilmeli ve kötü niyetli kişilere nasıl davranılması gerektiği konusunda da çocuk bilinçlendirilmeli. Eğer çocuk bu konularda bilgilendirilirse istismar önlenmiş olacaktır.” Dedi.
İstismarı önlemeye yönelik devletin de ciddi politikalar geliştirdiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan sosyal politikalarda ciddi zihinsel dönüşümlere ihtiyaç olduğunu da vurguladı. Zihinsel dönüşümün olmadığı yerde kurumsal dönüşüm olmayacaktır diyen Tarhan;
"Kötü uygulamaları fark etmek gerekiyor. Sistem artık sorun çıkarıyorsa o sistemin kendiliğinden düzelmesini beklemek doğru değil. Denetçilerle sistem onarılmalıdır. Bu sempozyumda aksayan yönleri konuştuk bizler.
Sorunları tespit ettik. Bu eksikliklerin giderilmesi noktasında ilgili kişilerle çalışmalar yürüteceğiz. Bakanlık da çalışmaların sürdürüyor. Sosyal hizmetlerde 90 öncesi öğretiler var ve sosyal hizmetlerde ciddi felsefe değişikliğine ihtiyaç var. Heyecanlı tartışmalar yaşandı. Çocuk ihmal ve istismarını önlemeye yönelik faydalı konuşmalar yapıldı.” Dedi..
PROGRAMI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ..
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 4839