Üsküdar Üniversitesi Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, iletişim sorunu yaşanan evliliklere Hürrem Sultan modelini önerdi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, iletişim sorunu yaşanan evliliklere Hürrem Sultan modelini önerdi. Hürrem Sultan'ın çatışma yerine alttan alarak, erkeğini yönetmeyi ve yönlendirmeyi başarabilmiş bir kadın olduğunu belirten Tarhan, "Tıpkı Hürrem Sultan gibi, eşler evlilikte yaşanan sorunları çözmek için sürekli çatışmaya girmek yerine karşı tarafın olumsuz özelliklerini bir kenara bırakıp olumlu özelliklerine odaklanmalı ve duygularına hitap etmelidir" dedi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evlilikte doğru kişiyi bulmak kadar evliliğe nasıl bir anlam yüklendiği ve beklentilerin de son derece önemli olduğunu belirterek, "Beklentiler birbirine ne kadar yakın olursa uyum da o kadar kolay gerçekleşir. Evliliği yanan bir ateşe benzetebiliriz. Ateşin devamlı yanması için sürekli beslenmesi gerekir, tıpkı bunun gibi evliliğin sağlıklı yürüyebilmesi için daima beslenmesi yatırım yapılması gerekir. Evlilik kendine ait sosyal ve psikolojik sınırları olan bir kurumdur. Bu sınırlar iyi öğrenildiği zaman evlilikler de iyi yürür" dedi. Sürekli çatışma yaşayan ama bir türlü de çözüm üretemeyen çok sayıda çiftin olduğunu vurgulayan Rektör Tarhan,
"Böyle durumlarda iki tarafın da tutumunu değiştirmemesi daha da büyük çatışmalara hatta boşanmalara kadar gidebiliyor. Sürekli tekrarlanan çatışmaların önüne geçmek için taraflardan birinin yöntem değiştirmesi durumu çözüme kavuşturur. Gerek kültürel yapımız gerekse aile içindeki rol dağılımı bu konuda akıllı davranmayı kadına yüklüyor" diye konuştu.
Çatışmalı evlilikte tarihin önemli kişiliklerinden ve sultanlarından Hürrem Sultan'ın ilişki yaklaşımına dikkat çeken Tarhan, "Siyasi sonuçlarını bir kenara bırakırsak Kanuni Sultan Süleyman gibi padişahı avucunun içine alabilen Hürrem Sultan alttan alarak, erkeğini yönetmeyi ve yönlendirmeyi başarabilmiş bir kadındır. Tarihteki bazı kaynaklara göre Kanuni, kendisine isyan eden Hürrem Sultan'ın oğullarından birinin idam edilmesine karar verir. Hürrem Sultan oğlunu kurtarmak için Kanuni'ye 'Sen ne biçim babasın, oğlunu nasıl öldürmeyi düşünürsün?' demek yerine, "Yüksek ruhlarda kin barınmaz, sen yüksek ruhlu bir insansın, affet oğlunu' demiş, Kanuni de bu sözlerden etkilenerek oğlunu affetmiştir. Burada Hürrem Sultan, Kanuni'nin olumlu özelliklerini ön plana çıkararak beklenmedik bir şekilde onun kararını değiştirmeyi başarmıştır" ifadelerini kullandı.
Tarhan, tıpkı Hürrem Sultan gibi, eşlerin evlilikte yaşanan sorunları çözmek için sürekli çatışmaya girmek yerine karşı tarafın olumsuz özelliklerini bir kenara bırakıp olumlu özelliklerine odaklanması ve duygulara hitap etmesi gerektiğini belirterek, "Birçok sorunu çözmek için güzel söz söylemek bile yeterlidir. Güzel söz sevgiyi artırır. Güzel konuşmak için de insanın önce güzel görmesi gerekir. Güzel sözler ise iyi ilişkiler kurar, pozitif çekim oluşturur" ifadelerini kullandı.
HABERLER.COM
Okunma : 3469