“Alkol bağımlılarında 12 Basamak Tedavisi”ni Dr. Susan Blank ve Dr. David J. Powell Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Hastanesi’nde anlattı.
Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Hastanesi önemli bir çalışmaya daha imza attı. ABD’de alkol bağımlılığının tedavisinde önemli başarılara imza atan iki ismi Dr. Susan Blank ve Dr. David J. Powell’i Nöropsikiyatri Hastanesi’nde uzman psikiyatr ve psikologlarla bir araya getirdi. Türkiye genelinden katılımcıların olduğu kurs programında Dr. Susan Blank “Alkol bağımlılarında 12 Basamak Tedavisi”ni, Dr. David Powell de “Motivasyonel Görüşme” konularında önemli bilgiler verdi.
Bilim ve sağlıkta coğrafi sınırları ortadan kaldıran Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Hastanesi, uluslar arası eğitim programlarını sürdürüyor. Fırsat buldukça alanında dünyaca ünlü otorite isimleri Türkiye’de misafir eden Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Hastanesi yeni bir çalışmaya daha imza attı. Alkol bağımlılığının tedavisindeki çalışmalarıyla bilinen iki isim Nöropsikiyatri Hastanesi’nde düzenlenen eğitim programına katıldı.
MADDE BAĞIMLILIĞI İÇİN HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN
ABD Yale School Of Medicine’den Dr. David J. Powell ve Grene Stone Muskoka Bağımlılık Merkezi’nden Dr. Susan K. Blank, Rasim Adasal konferans salonunda katıldıkları kursta katılımcıları alkol bağımlılığı konusunda bilgilendirdi.
Alkol bağımlılığının kişinin ruh sağlığı ve beynine etkisinin her yönüyle ele alındığı eğitim programında Dr. Susan K. Blank “ Alkol Bağımlılarında 12 Basamak Tedavisi” ni anlattı.
Alkol bağımlılığıyla mücadele 12 basamaklı tedavinin çok etkili olduğuna dikkat çeken Blank, bu tedaviyle bir alkol bağımlısının hayatında birçok şeyin değiştiğini söyledi. Alkolün tahrip ettiği beynin, tedavinin ardından eski sağlığına kavuşabileceğini vurgulayan Dr. Blank, kişide muhakeme yeteneğinin geliştiğini, beyindeki nöronlar arasında yeni bağlantıların oluşmasıyla kişinin beyninin iyileştiğini söyledi. Dr. Susan K. Blank, 12 Basamaklı tedavinin tekniğine ilişkin şunları söyledi.
“Bu tedavide kişilerin rahatsızlıkları gizli tutuluyor. Alkol, uyuşturucu, kumar, seks…vs. gibi her bir bağımlılık için basamaklar var. Program içinde destek grupları bulunuyor. Disiplinli bir program. Basamaklar sırasıyla uygulanıyor. Atlama söz konusu değil. Kişi bu tedavide gün içindeki hayatına disiplinli bir şekilde devam edebiliyor. Tedavi beyin biyolojisini ciddi şekilde etkiliyor.”
ALKOL BAĞIMLILARINDA 12 BASAMAK TEDAVİSİ
Tedavinin her bir basamağına ilişkin katılımcılara bilgi veren Dr. Susan Blank;
1. Basamak: Kişinin problemini kabul ettiği, tanının konduğu basamak. Rahatsızlığın derecesi ortaya çıkarılır, eşlek eden psikiyatrik rahatsızlıklar belirlenir.
2. Basamak: Bağımlı kişi bu basamakta kendinden güç olarak yüksek birinin olduğuna ihtiyaç duyar ve inanır. Bu anne, baba, arkadaş, çocuğu ya da manevi anlamda bir güç olabilir. Ümidin aşılandığı basamak. Farkındalık üzerine çalışmalar yapılıyor. Amaç bağımlılığın pençesine düşen kişiye ümit vermek.
3. Basamak: Güçsüzlüğünü kabul edip kendinden güçlü olan birine teslim olduğu, tedaviyi kabul ettiği basamak. Burada tedavide takip edilecek yöntem de ortaya konuyor.
4. Basamak: Kişini geçmişe yönelik sorgulama yaptığı basamak. Madde kullanılan dönemde kendisi ve çevresine verdiği zararların listelendiği, pişmanlık ve utancın hakim olduğu basamak. Psikoloji burada taban yapabilir. Pişmanlık, suçluluk hissettiği gibi yaptıklarına da sahip çıkar kişi.
5-6-7-8-9 BASAMAKLAR:
Bu basamaklarda hastanın davranışlarına yönelik çalışmalar yapılır. Kişi bugüne kadar zarar verdiği kurum ve kuruluşlardan özür dileme davranışı gösterir.
10. BASAMAK:
Kişi gün boyu davranışlarını değerlendirir. İyi kötü değerlendirmesi yapar. Ona göre de hayatını programlar. Şükretmeyi öğrenir, yolunda gidenlere minnettarlık duyar.
11. BASAMAK:
Kişi bu dönemde düzelmeler karşısında manevi haz duyar. Ve maneviyatı yükseltmeye yönelik davranışlar sergiler.
12. BASAMAK:
Son basamakta artık rehberlik yapmaya başlar. Kişi düzelmiştir ve bir dönem bağımlı olan kendi gibi kişilere yardım eder bu dönemde.” Dedi.
1 KADEH DE 5 KADEH DE AYNI ETKİYİ YAPIYOR
Alkol bağımlılığının beynin biyolojik yapısına etkileri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Dr. Susan K. Blank, alkol bağımlılığında beynin daha çok Prefrontal Korteks’inin etkilendiğini söyledi. Alkol ile birlikte beyinde salgılanan dopamin miktarının arttığını ifade eden Blank, ilk yirmi dakikada içilen bir kadeh ile 5 kadeh alkolün beyindeki etkisinin aynı derecede olduğunu belirtti.
Morfin, nikotin, kokain, eroin gibi maddelerin kullanımı ile insanların seks ve yiyecek ihtiyaçlarının beyindeki dopamin miktarına etkileri konusunda da bilgi veren Dr. Susan Blank, kişinin en büyük zorluğu nikotin bağımlılığında yaşadığını kaydetti.
Eğitimin daha sonraki aşamasında ABD Yale School Of Medicine’den Dr. David J. Powell, alkol bağımlılığında “Motivasyonel Görüşme” konusunda katılımcılara bilgi verdi. Motivasyonun bir ilişki biçimi olduğunu, yaşamın her alanında kullanılabildiğini ifade eden Dr. Powell, terapide en önemli şeyin kişinin kendinin önemsendiği ve dinlendiği hissinin karşı tarafa verilmesi olduğunu söyledi.
“Motivasyonel Görüşme” ye ilişkin Dr. David J. Powell önemli ip uçları verdi. Powell;
- Tedavi için hastanın ne getirdiği önemli
- Değişime ne kadar hazır olduğunuz önemli
- Tedavi programı aileyi de içine alak şekilde olmalı
- Hastalığın tedavisi olmasa dahi onu ümitle tedavi edin
- Danışan hastalığıyla yüzleştirilebileceği gibi bağımlılığa ilişkin ona konferans dahi verilebilir.
- Sevgiye aç olan beyinler ya madde ya da ilişki bulacaktır.
- Hastayla kesinlikle tartışılmamalı
- Terapist kendini savunmaktan kaçınmalı
- Danışan ile kendini hazır hissettiği dönemde harekete geçin.
- Gösterdiği dirence karşı gelmek değil de dirençle birlikte hareket etmek gerekli.
- Yansıtmalı dinleme önemli. Onu duyduğunuzu ona duyurmalısınız.
- Değişim olasılığını ona hissettirin.
- Kendine güveni gelene kadar ona güvendiğinizi söyleyin
- Değişimle ilgili fikir önemli ve onlara ait olmalı.
- Ne söylediği dikkatlice dinlenmeli.
- Doğru yaptığı bir şey üzerinden iletişime geçilmeli.
- Baskı ve zorlamadan uzak durulmalı
- Bir şeyi onların gözünden görebilmeyi öğrenmeli
- Bir şey söyleyemeyeceğiniz anlar dahi olsa onunla acısını paylaştığınızı hissettirin.”
Gün boyu süren ve 60’a yakın uzman psikiyatr ve psikologun katıldığı eğitim programı sonunda Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan kursa katılan Dr. David J. Powell ve Dr. Susan K. Blank’a plaket takdim etti.
Tarhan, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Klinik Şefi ve Başhekim Yardımcısı Doç Dr. Nesrin Dilbaz’a da katkılarından ötürü teşekkür plaketi verdi.
Haber-Fotoğraflar
Şaban Özdemir
Okunma : 19206