Liderlik öğrenilebiliyor, herkes alanında lider olabilir. Ama yöneticilikte vicdani zeka önemli.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Bahçeşehir Üniversitesi’nin düzenlediği “Hükümet Liderlik Okulu” programında öğrenci ve akademisyenlere “Nöroliderlik ve Nöroyönetim” i anlattı. Liderliğin öğrenilebildiğinin altını çizen Rektör Tarhan, nöroyönetim bakışı ile zeka türlerine ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulundu. Tarhan vicdani zekanın önemine vurgu yaptı.
Bahçeşehir Üniversitesi’nin her hafta düzenlediği “Hükümet Liderlik Okulu” programına bu hafta Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuşmacı olarak katıldı. Her hafta farklı isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen programda Rektör Tarhan öğrenci ve akademisyenlere “Nöroliderlik ve Nöroyönetim” konularında önemli bilgiler verdi.
Bu yıl 8’incisi düzenlenen Siyaset Okulu’nun 7’inci haftasında Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan son dönemlerde gittikçe önem kazanan beyin ve beynin yönetimi konusunda paylaşımlarda bulundu.
Liderlik ve siyaset üzerine konuşmasına başlayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan siyasetle psikoloji arasında her zaman bir bağlantının bulunduğunu söyledi. Birçok gelişmiş üniversitenin insan davranışı üzerine etki eden mekanizmaların neler olduğunu belirleme yönünde araştırma sürdürdüğünü vurgulayan Tarhan, insan davranışına etki eden mekanizmalar içinde sosyal, bireysel ve gelecekle ilgili ön görüler ile tahmin yürütmelerin etki eden mekanizmalar olduğunun gözlemlendiğini kaydetti.
Psikolojinin, insanın en doğru kararı nasıl verdiğinin üzerinde durduğunu vurgulayan Rektör Tarhan, siyasetin;
“Karar verme mekanizmasının başında ve içinde olmak demek, sağlıklı karar vermeyi başarabilmesi siyasette doğru adım atması demek.” Dedi.
Siyasette hızlı ve doğru karar vermenin önemli olduğuna dikkat çeken Tarhan, son dönemlerde liderlerin karar verme ve yöneticilikte davranışlarını nelerin belirlediğinin tespiti yönünde çoklu zeka kavramı araştırmalarının da yoğunlaştığını sözlerine ekledi.
Kişide soyut düşünce yeteneğinin okula başlamayla, öğrenilerek geliştiğini belirten Tarhan liderliğin de öğrenilebileceğini kaydediyor.
HERKES ALININDA LİDER OLABİLİR
Liderlik öğrenilebiliyor. Herkes kendi alanında lider olabilir. Liderliğin yüzde 90’ı eğitimle öğrenilerek oluyor. Osmanlı’ya bakıyorsunuz küçük yaştan itibaren Enderun mekteplerinde liderliğin öğretildiğini görüyorsunuz. Saltanat böyle devam etti, krallıklar böyle yürüdü. O nedenle liderlik öğrenilen bir durum ve herkes öğrenebilir. İnsanda mantıksal vizyon zekasının yüksek olması önemli. Kaynağın iyi yönetilmesi de önemli.
Beynin hiçbir zaman eksiksiz bilgi almayacağını, bilginin beyinde bir şekilde bilgi ya da varsayımla tamamlanacağını ifade eden Rektör Tarhan, bilgisi oranında kişinin karar verebildiğini de söyledi. Aksi halde ön yargılar ve tahminler kullanılıyor. Kişi başkalarının ne dediğine göre karar veriyor.
Konuşmasında Nöroyönetim bakışı ile zeka türlerine de değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan yöneticilikte vicdani zekanın önemli olduğunu altını çizdi.
Mantıksal, Duygusal, Bedensel, Sosyal zekaların içerik ve özelliklerine ilişkin katılımcılara geniş bir sunum yapan Rektör Tarhan, vicdani zekanın bütün zeka türleriyle bağlantılı olması gerektiğini özellikle kaydetti. Beyin temelli yöneticilikte Tarhan vicdani zekanın önemli olduğun söyledi.
Tarhan;
“Siyasette ilkeli siyaset gerekir. Siyasette vicdani zekanın yüceltilmesi çok önemli, etik değerler de önemli. Mecliste etik değerlerle ilgili yasa bekliyoruz. Bu çalışma yapılan bilimsel araştırmaların neticesinde oluştu. Vicdani zekanın gereği iyi insan olmak için çalışmak, psikolojik sağlıkta da iyi insan olmayı hedeflemektir.”
Tarhan vicdani zekanın değerlerini ise şu şekilde sıraladı.
VİCDANİ ZEKA DEĞERLERİ
-İç sesi dinleyebilmek
-İç-dış sorumluluk
-Hesap verebilirlik
-Doğa üstü güce karşı sorumluluk
-Etik değerlere sahip olmak
-Ahlaki akıl yürütmeyi kullanmak
-Bilgelik
-Alçak gönüllülük
-Dürüstlük ve ilkelik
İŞTE TARHAN'IN KONUŞMASI
Haber-Fotoğraf Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 9453