TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

YARATILIŞ BİLİMSEL BİR KATEGORİ Mİ?

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın 3. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi’ndeki tebliği:

YARATILIŞ BİLİMSEL BİR KATEGORİ Mİ?

Bilimsel bilgide 1990’lardan sonra bir devrim yaşandı. Daha önce pozitivizmin atası olarak kabul edilen Dekartes’in “Düşünüyorum o halde varım” sözü yeni beyin buluşları ve bilgilerinin anlaşılması ile sorgulandı. Nörobilimci Damasio’nun Dekartes’in Yanılgısı isimli kitabı ezberleri bozdu. “Hissediyorum o halde varım, inanıyorum o halde varım” tezleri bilimsel dünyada bilimsel metodolojinin test edilebilirlik, tekrarlanabilirlik, doğrulanabilirlik, yanlışlanabilirlik gibi yöntemleri ile anlaşılmaya başladı.

Post genomik çağ beyin çağı

Beyin nasıl çalışıyor? Sorusuna cevap aranması ile beyin, bilimin yeni uzayı oldu. 2013’de ABD, beyin inisiyatifi başlattı. 2015’de 10 yıllık projeye dönüştü. İnsan Beyin Projeleri 2018 Yıllında Davos’ta Dünya Ekonomi Formu toplantısında yapay zekâ, otonom robotlar ve Endüstri 4.0 olarak gündeme geldi. Beyin fonksiyonları incelendiğinde “insan nasıl karar veriyor” sorusuna aranan cevaplarda Yaratıcıyı alternatif olarak görmeyen ve önemsemeyen bakış tükendi. Çünkü insan beyninin karar verdikten sonra başlayan P300 aksiyon potansiyeli açıklama bekliyordu. Demek ki karar veren organ beyin değilmiş ve beynin üzerinde bir beyin varmış. Buradan hareketle nörokuantoloji bilim dalı üzerinde durulmaya başlandı. Yani evren madde tabanlı değil enerji tabanlı, insan evrende farklı bir enerji bandında yaşıyor. Karar veren kuantum bir beyin var ve evrensel enerjinin bir parçası. O halde kendini göstermeyen bir gerçeklik var. Akıl yürütme ile böyle bir gerçekliğin dinlerdeki tek tanrı inancıyla örtüştüğünü tez olarak kabul etmek gerekmektedir.

Kanıta dayalı inanç

İşte bu yeni bilimsel kanıtlarla hareket ettiğimizde yaratılışı artık bilimsel bir tez olarak üniversitelerin ele alması gerektiği anlaşılıyordu. Yaratılış kongresi yaparak bu ihtiyacı karşılamak bizim için mesleğimizin bir gereği olarak ortaya çıkmıştı.

Anahtar Kelimeler: Yaratılış, Beyin Bilimleri, Tek Tanrı İnancı, Akıl yürütme, bilimsel düşünce

Bildiri için: //www.igdir.edu.tr/Addons/Resmi/uploads/files/biyk-özet-bildiriler-kitabi-2019.pdf



Okunma : 2476

 

İlgili

08 Mayıs 2017
"Psikiyatrist" içerisinde
21 Ekim 2019
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri