TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Yalnızlık beyni köreltiyor

Yalnızlık beyni köreltiyor. Bunun en bariz örneğini ise çocuklarda görmek mümkün.

741Özellikle de bütün gün televizyon başında oturan çocuklarda. Prof. Dr. Nevzat Tarhan "Klip Sendromu" na dikkat çekiyor ve ebeveynlere uyarılarda bulunuyor…

İnsanoğlunun sosyal bir varlık olduğuna, bu nedenle de yalnız kalarak kişinin mutlu olamayacağına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yalnız yaşayamayan bireyin muhakkak bir yere ait olmak isteyeceğini kaydediyor. Öyle ki Tarhan, kendisini herhangi bir gruba ait hissetmeyen kişilerin yeteneklerinin de gelişemeyeceğinin altını çiziyor.

Timaş Yayınlarından okuyucuyla buluşan "Güzel İnsan Modeli" kitabında Rektör Tarhan konunun önemine vurgu yapıyor. Kitabında Tarhan;

"İnsan beyninin ön bölgesinde sosyal becerilerle ilgili alanlar mevcuttur. Bu alanlar yalnızlıkta körelir. Bunun en bariz örneğini çocuklarda görürüz. "Klip sendromu" diyebileceğimiz sendromda çocuklar bütün gün televizyonun karşısına geçip klip seyrederler. Özellikle çalışan annelerin ya da çocuklarını televizyona teslim eden annelerin çocuklarında bu sendrom yaygındır. Hiç konuşmayan, devamlı televizyon seyreden çocukların beyinlerindeki konuşma ile ilgili alanlar harekete geçmemektedir.

Dört yaşına gelmiş olup da hâlâ konuşmayan çocuklar çoğunlukla bu türdendir. Konuşma yeteneğinin gelişmesi için bireyin sosyalleşmesi ve bunun için de bir toplumun mensubu olması gerekir. Afazi denilen bazı konuşma bozukluğu türlerine özellikle bilgisayar mühendisleri arasında sık rastlanması bir tesadüf değildir.

Katılımcılık, insanın gelişme gücünü arttırır, kabiliyetleri inkişaf ettirir. Ancak katılımcılığın ve düşünce özgürlüğünün olmadığı, farklı düşüncelerin ifade edilmediği ortamlarda toplumun gelişme süreci yavaşlar.

Bu da o toplumu bir müddet sonra diğerlerinin gerisinde bırakır ve yalnızlığa mahkûm eder. Bu sebeple paylaşımcılığın tepeden inme olmayacağını söyleyebiliriz. Katılımcılık, yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarı olur.

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Okunma : 7414

 

İlgili

15 Kasım 2021
"Kişisel Haberler" içerisinde
20 Şubat 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde
29 Eylül 2018
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri