Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Üsküdar Üniversitesinde düzenlenen Bangladeş Zafer Günü kutlamasında iki ülke arasında geçmişi çok eskilere dayanan ekonomik ve sosyolojik ilişkiler ele alındı. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ülkeler arasındaki bağları güçlendirecek proaktif diplomasinin halkların ve kültürlerin karşılıklı olarak birbirlerini tanımalarına imkan verdiğini söyledi.
Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Bangladeş’in 47’inci zafer yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen programda Türkiye ile Bangladeş arasındaki ilişkiler konuşuldu.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen programa Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Dr. Mohammad Monirul İslam’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
En etkili diplomasi, kültürel diplomasidir
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ülkeler arasındaki bağları güçlendirecek proaktif diplomasinin halkların ve kültürlerin karşılıklı olarak birbirlerini tanımalarına imkan verdiğini söyledi.
Prof. Dr. Tarhan, “En etkili diplomasi kültürel diplomasidir. Siyasi diplomasi önemli ama kültürel diplomasi iyi olursa politik diplomasi onun arkasından daha güçlü bir şekilde gelecektir” dedi.
Araştırma ve uygulama merkezi kurulabilir
Her iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için akademik iş birliğinin önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarhan, “Bir araştırma ve uygulama merkezi açılabilir. Kardeşliği besleyecek, burada yapılan toplantının kalıcı hale gelmesi için bir araştırma ve uygulama merkezi kurulmasını sağlayabiliriz. Bizim Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Dünyayı yaşanmaz hale getiren, dünyada Kolonizasyon Bakanlığı kurmuş bir devlet İngiltere. Sömürgecilik Bakanlığı kurmuşlar, kendilerinde sömürme hakkı görüyorlar. Kendinde bu hakkı görenlere sömüremezsin demek gerekiyor. Antiemperyalist bir duruş gerekiyor. Bunu yapmazsak eğer onlar sömürmeye devam eder” dedi.
Türkiye-Bangladeş arasında çok güçlü bağlar var
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Bangladeş’in Türkiye açısından önemli bir ülke olduğunu söyledi. Prof. Dr. Arıboğan, Bangladeş’in coğrafi olarak çok uzakta görülmesine rağmen her iki ülke arasında tarihsel ve kültürel bağlar olduğunu vurgulayarak “Abdülhamit döneminde Panislamizm politikasının en önemli parçalarından bir tanesidir. Osmanlı Hilafetinin oralardaki etkinliği bilinir. Kurtuluş Savaşı boyunca o bölgede Bengal halkının Mustafa Kemal’le ilgili, Cumhuriyetimizle ilgili, Cumhuriyetimize kasteden bazı gafillerle ilgili çok ciddi destek verdiği bilinir. Mustafa Kemal destanlarını yazmış, şiirlerini yazmış, kitaplarını yazmış, onun heykellerini açmış bir milletten söz ediyoruz. Bağımsızlığını savaşarak kazanmış onurlu bir milletten söz ediyoruz ve bedel ödeyen bir milletten söz ediyoruz” dedi.
Akademik iş birlikleri yapılmalı
Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Dr. Mohammad Monirul İslam, 16 Aralık’ın Zafer Bayramı olduğunu belirterek bu özel günde bağımsızlıklarını kazandıklarını söyledi. Türkiye-Bangladeş ilişkilerinin önemini de anlatan İslam, "Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi gidiyor. Biz iki ülke birbirimizi kardeş ülke olarak adlandırıyoruz. Arakan konusunda bize verdikleri destek için Türkiye'ye çok teşekkür ederiz. İki ülke olarak birbirimizi politik düzeyde çok iyi anladığımızı ve birbirimizin yanında olduğumuzun farkındayız” dedi. Bu ilişkilerin artık insan insana düzeyine inmesi gerektiğini kaydeden Dr. İslam, artık sadece politika değil, akademik düzeyde her iki ülke öğrencilerinin karşılıklı gidip gelmesini, akademisyenlerin de karşılıklı eğitim vermesini istediklerini ifade etti.
“Katılaşan Ortaklıkta Tarihin Önemi: Bangladeş’e Referans - Türkiye İkili İlişkiler” ve Bangladeş Zafer Gününü Kutlamak Üzerine Tartışma” başlıklı programda gazeteci Ahmet Coşkunaydın, Bangladeş halkı, toplumu ve turizmi ile ilgili deneyimlerini paylaştı. Coşkunaydın, iki ülkenin daha da yakınlaşması için ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Arzu Çiftsüren’in Bangladeş-Türkiye kültürel bağlantıları üzerine düşüncelerini aktardığı programda gazeteci Celal Toprak, da Bangladeş’in ekonomik gelişimi konusunda bilgiler verdi.
Program, üzerinde Bangladeş bayrağının olduğu pastanın kesilmesi ve katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.
Okunma : 4050
ÜHA