Üsküdar Üniversitesi ve Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik EÄŸitim AraÅŸtırma DerneÄŸi (SODÄ°MER) arasında iÅŸ birliÄŸi protokol imza töreni gerçekleÅŸtirildi. Ä°mza törenine Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, SODÄ°MER BaÅŸkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Üsküdar Üniversitesi Genel Sekreteri Selçuk Uysaler, ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal ile Üsküdar Üniversitesi Kurumsal Ä°letiÅŸim Daire BaÅŸkanı Tahsin Aksu katılım saÄŸladı.
Prof. Dr. Levent Eraslan: “Dijital dünyanın böylesi kurumlara çok ihtiyacı var”
Protokol töreninin açılış konuÅŸmasını yapan SODÄ°MER BaÅŸkanı Prof. Dr. Levent Eraslan dijital dünyaya dönük olan çalışmalar hakkında deÄŸerlendirmelerde bulundu. Eraslan; “SODÄ°MER iki sene önce kurulmuÅŸ ve dijital dünyanın rehberi mottosuyla çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluÅŸudur. Sayın Nevzat Tarhan hocayla da daha önce bir iki toplantıda beraber olmuÅŸtuk. Åžu anda da bu protokolü imzalayacak olmanın da büyük bir keyfini yaşıyoruz. Bizim dört çalışma alanımız var. Dijital oyunlar, sosyal medya, dijital güvenlik ve dijital para. 100’e yakın öÄŸretim üyesi, 7 direktörlük, 2 ülke temsilciliÄŸi olan ve kendi alanında bütün çalışmaları ücretsiz yapan bir STK’yız. Anadolu Üniversitesi’nde rektör yardımcısıyken oluÅŸturduÄŸum akademik bir birimin devamı niteliÄŸindedir. Dijital öÄŸretmen akademisi, dijital anne baba okulu ve ÅŸu anda bugün açılışını yapacağımız metaverse okulu, matematik destek programları gibi çok yoÄŸun bir ÅŸekilde çalışmalar yapmaktayız. Ayrıca geçen hafta da Türkiye Metaverse Platformu adlı bir yapılanmayı gerçekleÅŸtirdik. 20 büyük ÅŸirketin içerisinde olduÄŸu yerli ve milli düÅŸünen herkese de açık olan bir yapıdır. Ä°ki önemli kurum, sizin de dijital dünyaya dönük yaptığınız çalışmaları bilmekteyim. Bu anlamda inÅŸallah çok güzel bir iÅŸ birliÄŸi, güzel bir sinerji yaratırız. Çünkü dijital dünyanın böylesi kurumlara çok ihtiyacı var. Bizim ÅŸu an oluÅŸturduÄŸumuz sistematikte son iki yılda yüz bin öÄŸretmene eÄŸitim verdik. Binlerce kiÅŸiye eÄŸitim veriyoruz ve tamamını da ücretsiz yaptığımızı bir daha yenilemek isterim.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Toplumda dijitalleÅŸme konusunda küresel bir rüzgâr var”
DijitalleÅŸmenin öznesi mi yoksa nesnesi mi olacağımız konusundan bahseden Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Bu konuda emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkür ediyorum. DijitalleÅŸme dünyada ciddi bir ÅŸekilde 21. Yüzyılın bir gerçeÄŸi olarak ortaya çıktı. Bütün dünyada böyle bir dijital dönüÅŸüm yaÅŸanıyor. Daha doÄŸrusu dijital devrim yaÅŸanıyor. Bu dijitalleÅŸmeyi erken fark edip bununla ilgili toplumu bilgilendirme çalışmaları yapan Levent hocamı izliyorum. Bu vesileyle de teÅŸekkür ediyorum. Toplumda dijitalleÅŸme konusunda küresel bir rüzgâr var. Burada biz dijitalleÅŸmenin öznesi mi olacağız, nesnesi mi olacağız? Buna karar vermek gerekiyor. DijitalleÅŸmenin nesnesi olacaksak bazıları üretecek, biz uygulayacağız. Böyle durumda emperyalizmin nesnesi olacağız. Yani sömürülen olacağız. Åžu anda dünyadaki bütün kolonizasyon çalışmalarındaki bu post kolonyal çalışmalardan bir tanesi de sömürgecilik sonrasındaki yeni bir sömürgecilik anlayışıdır. Bu gönüllülük üzerine yürüyen, rızaya dayalı yürüyen bir sömürgecilik anlayışı. Bu insanın fıtratında olan bir ÅŸeydir.” ifadelerini kullandı.
“Güç mücadelesi de deÄŸil, hâkimiyet mücadelesidir”
DijitalleÅŸmeyi bir amaç deÄŸil, araç olarak kullanmamız gerektiÄŸini vurgulayan Tarhan; “Gücü elinde olan, o gücü devam ettirmek istiyor. Aslında bu güç mücadelesi de deÄŸil, hâkimiyet mücadelesidir. Daha çok zengin olayım daha çok güçlü olayımdan daha çok, daha çok dünyaya hâkim olayım duygusu vardır. Bu hâkimiyet duygusu içerisinde dijitalleÅŸme dünyaya hükmetmek isteyenlerin eline çok ciddi fırsatlar verdi. Burada hayır deme, ben olma bilincine sahipsek, kendimiz olmak istiyorsak böyle durumlarda kendi sınırlarımızı korumayı, kendi platformlarımızı oluÅŸturmayı bilmemiz gerekiyor. Bu konuda dijitalleÅŸmeyi bir amaç deÄŸil, araç olarak kullanmamız gerektiÄŸini fark etmemiz gerekiyor. Bunun kurbanları en çok çocuklar ve gençler oluyor. Anne baba okulu tarzında buna baÅŸlamış olmanız çok güzel. Bu nedenle bu çalışmalar devletin yapabileceÄŸi çalışmalar deÄŸildir. Gönüllülük isteyen, adanmışlık isteyen çalışmalardır. Bu nedenle böyle uygulamalar her zaman karşılıksız olduÄŸu için karşıdaki insanlar bir ÅŸey beklemedikleri için daha ikna edici, kabule daha yakın oluyorlar. Zaten bir insanda zihinsel dönüÅŸüm yapmak için önce duygularda dönüÅŸüm yapmak gerekiyor. Bu nedenle burada içtenliÄŸimizle, samimiyetimizle, çıkarcı bir ÅŸekilde hareket etmememiz çok önemlidir. SODÄ°MER’de bunu yapmaya çalışıyor. Bundan dolayı özellikle bir teÅŸekkürü hak ediyor.” dedi.
“Grup zekâsı bu çağın zekâsıdır”
Bu çaÄŸdaki grup zekâsını harekete geçirmek için iyi bir iÅŸ birliÄŸi ve saÄŸlıklı iletiÅŸim kurabilmenin önemine deÄŸinen Tarhan; “Üniversite olarak birlikte olmayı, birlikte bir ÅŸeyler yapmayı, birlikte hareket etmeyi baÅŸarırsak buna kolektif düÅŸünce diyoruz, kolektif giriÅŸim diyoruz. Bireysel geliÅŸimler, bireysel zekâlar sınırlıdır ama grup zekâsı bu çağın zekâsıdır. Bu nedenle bu çaÄŸdaki grup zekâsını harekete geçirmek için iÅŸ birliÄŸi, saÄŸlıklı iletiÅŸim kurabilmek önemlidir. DijitalleÅŸmede gençlerden çok ümitliyim. Biz Bilim Fikir Festivali yapıyoruz. Ä°stanbul Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü ile birlikte 2013 yılında ilkini yapmıştır ve 2013’ün konusu yapay zekâydı. Yapay zekâ, 2018’de Davos’tan sonra parladı ama biz 2013’te bunun 5- 6 sene önce geleceÄŸin burada olduÄŸunu görerek lise öÄŸrencilerine bu konuda bir ÅŸeyler yapın diyerek ortak bir iÅŸ birliÄŸi yapmışız. O tarihten beri Bilim ve Fikir Festivalini MEB ile birlikte sürdürüyoruz. Hatta bunun proje fikri de Üsküdar Üniversitesi oldu söyleyeyim. 2013’te lise öÄŸrencileri ya da üniversite öÄŸrencileri bunu yapıyor mu diye dünyada araÅŸtırdık. Türkiye’de ilktik. ÖÄŸrenmeyle eÄŸlenceyi birleÅŸtirmek, disiplinli ve eÄŸlenceli bir öÄŸrenme saÄŸlayabilmek, kalıcı öÄŸrenme için önemliydi öÄŸrenciler için de. Bu nedenle biz bunu hayata geçirdik. Bundan sonraki çalışmalarda da sürdüreceÄŸiz. DijitalleÅŸmede muhakkak hayal kurmak çok önemlidir. KurduÄŸumuz hayalleri proje fikri ile ortaya çıkarıp buradan da bunları dijital alana taşımak istedik. Burada dijitalleÅŸmenin faydaları gibi eksileri de var. Dünya dijital diktatörlüÄŸe gidiyor diyenler haklı ama bunun çözümü yakınmak deÄŸil. Biz DoÄŸu kültürüne yakın bir kültürüz. Yakınmak yerine adım atmak gerekiyor. Hani Anadolu’da bir söz vardır; ‘Åžeytanı taÅŸlamak yerine evliyayı alkışlamak.’ diye. Negatifi taÅŸlamak yerine pozitifi pekiÅŸtirmemiz lazım. DijitalleÅŸmede de aynı ÅŸekilde olmalıdır. Ä°nÅŸallah güzel ÅŸeylere vesile olur.” diyerek konuÅŸmasını sonlandırdı.
Online gerçekleÅŸtirilen program imzaların atılmasının ardından toplu fotoÄŸrafın çekinmesiyle sona erdi.
Okunma : 1554
ÃœHA