Üsküdar Üniversitesinin 2016-2017 Akademik Yılı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da katıldığı bir törenle başladı. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, NPİSTANBUL Hastanesi olarak kusursuz tıp alanındaki gelişmeleri uygulamaları ile hayata geçirdiklerini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı’nın ilk dersinde Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ öğrencilerle buluştu. Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesinde gerçekleştirilen törenin açılış konuşması Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından yapıldı. Tarhan’ın açılış konuşmasının ardından Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, “Türkiye’de Sağlıkta Dönüşüm” konulu yılın ilk dersini verdi.
Kusursuz Tıp çalışmalarını uyguluyoruz
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, açılış töreninde yaptığı konuşmada açılış dersini Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan dinlemenin kendileri için bir onur ve mutluluk verici olduğunu söyledi. Özellikle sağlıkta dönüşüm kounusunun dünyada yansımaları olan bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, üniversite ve hastane olarak bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek şunları söyledi:
“Biz Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi olarak sağlıkta dönüşümün bütün kademelerini yakından biliyoruz. Şu anda sağlıkta dönüşümün dünyada geldiği seviyeyi de takip ediyoruz. 2015’te ABD Başkanı Precision Medicine /Kusursuz Tıp başlattı. Bunun üç önemli ayağı var. Bir ayağı farmakogenetik çalışmalar, kişinin genetiğine uygun ilaçlar verilmesi.
Bununla ilgili biz Üsküdar Üniversitesi olarak 2010 yılında Türkiye’de ilk olan bir uygulama başlattık. Hastaların hem genetik profilini çıkarıyoruz hem de ilaç kan düzeyine bakıyoruz. Kişinin ilaca refleksini ölçümlüyoruz. Bu alt yapıyı kurduk. Geçtiğimiz yılda da bunun kalite belgesini aldık. Artık bununla ilgili psikiyatrik hastalarda önemli bir ihtiyacı karşıladık, dışa bağımlılıktan kurtaracak bir durum.
Precision Medicine’ın diğer bir önemli ayağı da bu teknoloji içerisinde tüm bilgilerin kaydedilmesi. Medikal kayıtlarla kişinin üç ya da beş sene önce gördüğü tedavilerin kayıt altına alınması, hangi ilaçları kullanıyordu, tansiyonu nasıldı gibi. Bu proje bunu yapmayı hedefliyor. Precision Medicine’in bir diğer ayağı da nanoteknoloji ve nöroteknolojiyi kullanıyor. Kiişinin özellikle nörobilimde beyin bilgisayar ara yüzler yazarak ve bununla ilgili hedefe yönelik ilaçlar, akıllı ilaç kullanımı ile ilgili çalışmalar yapılması.”
Sağlıkta dönüşüm bir devrim olmuştur
Türkiye’nin geçtiğimiz 10 yıla göre bu konularda büyük aşamalar kaydettiğini belirten Prof.Dr. Nevzat Tarhan, “Biz üniversite olarak kendi imkanlarımız çerçevesinde bunu yapmaya çalışıyoruz. Hatta sayın bakanımız şeref verirse laboratuvarlarımızı kendisine göstermek istiyorum. Bu tabi sağlıktaki dönüşümün kaliteyi artırmayla ilgili çalışması. Sağlıkta dönüşümü adı adım yaşamak derken şu önemli, insan davranışında şu vardır. Yeni bir bilgi ortaya çıktığı zaman ezber bozucu bir bilgi özellikle devrim yapmak. Sağlıkta dönüşüm bir devrim olmuştur. Bu devrim gibi yeni hareket kurulu sistemi sorgulamaya başladığında genellikle ilk tepki saçma bu, çılgınlık, lüzumsuz olarak değerlendirilir, gülünür.
Eğer sistem tutmaya başlarsa ikinci aşamada şu vardır. Şiddetle karşı çıkarlar, saçma derler, meslek odaları ayağa kalkar. Saçma ve lüzumsuz derler. Fakat daha sonra sistem dönüştükten faydalarını görmeye başladıktan sonra üçüncü ayağı ortaya çıkar.
Sağlıkta dönüşümü toplum erken ancak meslektaşlar geç kabul etti
Üçüncü ayak nedir? Karşı çıkanlar, ‘Biz zaten bunu biliyorduk ki’ derler ve şu anda sağlıkta dönüşüm bu üçüncü ayağa gelmiş durumda. Sağlıkta dönüşümün toplumda kabulü erken oldu ama meslektaşlarımızın kabulü biraz daha geç oldu. Ama şu anda bunun da önemli bir şekilde sürdürülebilirliğini kanıtladığını düşünüyorum ama muhakkak tabi siyasi iradenin arkasında olması ve toplumdaki memnuniyetin artması geri bildirim şeklinde bunu pekiştirmiştir. Sağlıkta dönüşüm dünyada referans olan bu sunumu sayın bakanımızdan dinlemek ve bizim açılış dersimiz olması bizi çok mutlu etti” diye konuştu.
Bakan Akdağ, ebru yaptı
Tören sonunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nde tedavi gören danışanların yaptığı ebru çalışmalarından oluşan “Suya Yansıyan Duygular” isimli serginin açılışını da yaptı. Akdağ ve beraberindekiler sergiyi gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Akdağ burada teknenin başına geçerek bir ebru çalışması yaptı.
Ergoterapi ile kişi kendini keşfediyor, potansiyelini fark ediyor
Uzun yıllardır tüm dünyada uygulanan Ergoterapi, sanatın tüm alanlarından faydalanıyor. Ülkemizde yeni bir bölüm olarak tanınmaya başlayan Ergoterapi Bölümü - Yaratıcı Sanatlar ve İş Uğraşı Terapisi, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde önemli çalışmalar yapıyor. Çalışmalar kapsamında NPİSTANBUL Hastanesi danışanları da başta Ebru olmak üzere Ergoterapi’nin çeşitli uygulamalarından yararlanabiliyor.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sevda Asqarova, ergoterapi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Ergoterapi, sanatın hemen hemen tüm dallarını içine alan, sanatla, yaratıcılıkla tedavi eden bir terapidir. Sanat, güzelliktir. Beynin vazgeçilmeyen gıdasıdır. Sanatın tüm alanlarından faydalanan ergoterapi, insanda heyecan ve hayranlık uyandıran aktiviteler içeren önemli bir tedavi birimidir. Bireylerin beyninde ve ruhunda kendi içsel güç ve potansiyellerini keşfetmelerini, insanların farkındalıklarını arttıran, yaşamlarında istedikleri yönde değişim ve dönüşüm sağlayabilmeleri için gereken cesareti kazandırmasını sağlamaktadır. Ergoterapi kavramı insana bir zihin, beden, ruh ve duygulardan oluşan bir bütün olarak bakmakta ve çok çeşitli bir anlam yüklemektedir. Sanatla tedavi, insanın mümkün olan her yolla şarkı söyleyerek, dans ederek, hareketle, hikâye anlatarak, resim çizerek, ebru yaparak vb. kendisini bütünüyle ifade etmesine imkân verir.”
Okunma : 7356
ÜHA