Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığındaki Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi’nden araştırmacılar, 15-18 Ekim 2024 tarihleri arasında Kanada Toronto’da düzenlenen “EEG ve Klinik Nörobilim Derneği (ECNS) 2024 Kongresi”nde hesaplamalı sinirbilim uygulamalarına ilişkin yürüttükleri güncel araştırmaları ve sonuçlarını paylaştı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın üniversitede yürütülen büyük veri odaklı çalışmaları dikkat çekti.
Kongrede NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin’e ECNS (EEG ve Klinik Nörobilim Derneği) tarafından " Presidential Ödülü" takdim edildi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, duygu sınıflandırma çalışmalarını ses verisi ile destekleyerek çok modelli akıllı öngörü mimarisi üzerinden çalıştıklarını ifade etti.
NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, hesaplamalı EEG analizi ve MR çalışmaları ile hesaplamalı nöropsikiyatrik klinik uygulamalarda tanı, tedavi ve prognoz süreçlerini anlattı.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığındaki Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi araştırmacıları, 15-18 Ekim 2024 tarihleri arasında Kanada Toronto’da düzenlenen “EEG ve Klinik Nörobilim Derneği (ECNS) 2024 Kongresi” nde hesaplamalı sinirbilim uygulamalarına ilişkin yürüttükleri güncel araştırmaları ve sonuçlarını paylaştı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hesaplamalı sinirbilimin kronolojik gelişimini anlattı
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hesaplamalı sinirbilimin günümüz nöromorfik bilgisayar teknolojilerine dönüşme sürecini Blue Brain projesinden itibaren ele aldı. Kronoloijik gelişimi, dönüşümü ve yeni nesil araştırmaları paylaştığı kongredeki sunumunda, 2024 Nobel Fizik Ödülü sahibi ve yapay zekanın "vaftiz babası" olarak kabul edilen Dr. Geoffrey Hinton'un, yapay sinir ağlarıyla makine öğrenimini mümkün kılan temel keşif ve icatlarına ve günümüz AI çalışmalarına sağladığı katkıya yer verdi.
Sunumunda 1983-1985 yıllarında, bir dizi verideki karakteristik unsurları tanımayı öğrenebilen Boltzmann makinesini oluşturmak için istatistiksel fizik araçlarını kullanmış, bu sayede görüntü odaklı büyük veri analizinde önemli katkı sağlayan Geoffrey Hinton’ın çalışmalarından taktirle bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu alanda üniversitede yürütülen büyük veri odaklı çalışmaları paylaştı. Tarhan’ın paylaştığı çalışmalar kongre katılımcılarının da dikkatini çekti.
ECNS'ten Prof. Dr. Barış Metin'e Ödül
Kongrede ayrıca NPİSTANBUL Hastanesi'nde yürütülen çalışmaları paylaşan NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, "Psikiyatride Derin Öğrenme" başlıklı sunumuyla yapay zeka ve büyük veri odaklı çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Sunumunda Scopus veritabanında taranan ve Q2 çeyreklik dilimde yer alan Clinical EEG and Neuroscience dergisinde 2023 yılında en çok okunan 5 araştırma makalesinden 2’sinin Üsküdar Üniversitesi araştırmacılarının büyük veri analizine dair çalışmaları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metin, bu alanda üniversitenin çalışmalarının önde yer almasının önemini vurguladı. Prof. Dr. Barış Dr. Metin, ayrıca Üsküdar Üniversitesi bünyesinde beyin görüntüleme ve yapay zeka çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.
Prof. Dr. Barış Metin’e ECNS (EEG ve Klinik Nörobilim Derneği) tarafından " Presidential Ödülü" takdim edildi.
Prof. Dr. Ergüzel’den “Yüz Duygu Tanıma" sunumu…
Yeni nesil büyük veri çalışmalarını nörogörüntüleme alanında “Facial Emotion Recognition” başlıklı yüz duygu tanıma çalışmasıyla farklı bir alana taşıdıklarını ifade eden Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel de çalışma hakkında şu bilgileri verdi:
“Yüz duygu tanıma (FER) çalışmaları, yüz ifadelerine dayalı olarak insan duygularını tespit etmek ve sınıflandırmak için büyük veri analizi ve modelleme mimarilerini içerir. Bu çalışmalarda genellikle gözler, kaşlar, ağız ve burun gibi yüz özelliklerini analiz etmek için bilgisayarla görme, makine öğrenimi ve derin öğrenme algoritmaları kullanılır. FER sistemleri, yüz kas hareketlerindeki kalıpları tanımlayarak mutluluk, üzüntü, öfke, şaşkınlık, korku ve iğrenme gibi bir dizi duyguyu tespit edebilir. FER uygulamaları sağlık (örneğin, ruh sağlığı koşullarının teşhisi) ve eğitimden (örneğin, öğrenci katılımını anlamak) pazarlamaya (örneğin, müşteri tepkilerini ölçmek) ve güvenliğe (örneğin, potansiyel olarak tehdit edici davranışları tanımlamak) kadar yaygındır.”
Bununla birlikte, FER sistemlerinin kültürler arasında yüz ifadelerindeki farklılıklar, oklüzyonlar (örneğin gözlük veya sakal) ve gizlilikle ilgili etik kaygılar gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, ancak duygu sınıflandırma çalışmalarını ses verisi ile destekleyerek çok modelli akıllı öngörü mimarisi üzerinden çalıştıklarını ifade etti.
Bipolar ve şizofren hastalarının ayırt edilmesini kolaylaştıracak MRI çalışması paylaşıldı
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi ise sunumunda hesaplamalı EEG analizi ve MR çalışmaları ile hesaplamalı nöropsikiyatrik klinik uygulamalarda tanı, tedavi ve prognoz süreçlerini ele alarak, bipolar ve şizofren hastalarının ayırt edilmesini kolaylaştıracak MRI çalışmasını ve derin öğrenme tekniklerini paylaştı.
Yetişkin tip dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan hastalarla ilgili çalışma sonuçlarını paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, OKB hastalarında Derin Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMS)ye yanıt verebilecek hastaları ayırt edecek EEG ve klinik parametreleri ayırt ettikleri araştırma makalesinin kritik bulgularını paylaştı.
“EEG ve Klinik Nörobilim Derneği (ECNS)” ne yapıyor?
EEG’nin klinik uygulamalarını profesyonel, bilimsel ve ekonomik olarak öncelikleyen “EEG ve Klinik Nörobilim Derneği (ECNS)”, klasik EEG'ye ek olarak, daha yeni bir alan olan Kantitatif EEG (QEEG) ile birlikte uyarılmış potansiyeller, polisomnografi (uyku EEG'si) ve periferik Nörofizyoloji alanlarındaki araştırmacılarla birlikte, SPECT, PET, fonksiyonel MRI gibi beyin fonksiyonlarını değerlendiren yeni yöntemlerin kullanıldığı çalışmaları düzenli olarak çıkardığı “Clinical EEG and Neuroscience” dergisi ile destekliyor.
Okunma : 1033
ÜHA