TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Üsküdar Üniversitesi ile NPİstanbul Hastanesi Köln'de merkez açıyor

Üsküdar Üniversitesi ile NPİstanbul Hastanesi Köln'de merkez açıyorÜsküdar Üniversitesi ve NP (Nöropsikiyatri) İstanbul Hastanesi, Almanya'nın Köln kentinde Eylül ayında bir merkez açıyor. Söz konusu merkezde hem eğitim hem de sağlık alanında danışmanlık hizmeti sunulacak.

Merkez, ruhsal sorunu olan hastaların kendi kültürlerine uygun rehabilitasyon hizmeti almalarına yardımcı olacak. Ayrıca kurulacak aile okulu ile aile için sorunların çözümlenmesi hedefleniyor. Köln'deki bu merkezin Türk gençlerinin Türkiye'de sağlık alanında yüksek öğrenim görmelerini sağlamanın yanı sıra Almanya'daki madde bağımlısı Türk gençlerinin Türkiye'de tedavi edilmesi gibi çok yönlü hedefleri var.
Üsküdar Üniversitesi ile NPİstanbul Hastanesi Köln'de merkez açıyor 2
Psikolojik tedavide kültür ögesi

Üsküdar Üniversitesi ve NPİstanbul Hastanesi'nden bir heyet Köln'deki Antik Hotel'de bir basın toplantısı düzenleyerek projelerini anlattı. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Köln'de kuracakları merkez ve projeleri konusunda şu bilgileri verdi “Biz Alman eğitim sisteminin kurbanlarıyla uğraşıyoruz, Türkiye'ye tedaviye geliyorlar. Alman eğitim sistemi çocuklarda, ailelerde kurban üretiyor, onları düzeltmeye çalışıyoruz. Ruh sağlığının üç ayağı vardır. Biri akıl, diğeri beyin, üçüncüsü kültürdür. Kültür ayağını göz ardı ederek psikolojik hasta tedavi etmeye çalışan bir Alman sağlık sistemi ve Alman eğitim sistemi var. Bununla ilgili Almanya'da çalışmamız gerekir diye düşündük. Ölçtüğümüzde zekası normal olan çocuklar burada zekası yeterli olmayan çocuklar sınıfında eğitim görüyorlar. “Aile okulu açılacak”

Çok rastladığımız örneklerden birisi de, aile içinde problem var; bir şekilde bu yasalara intikal ediyor. Bizim geleneksel aile yapımızda tamamlayıcı aile sistemi esastır. Yani karı koca arasında sorun varsa onu çözmeye yönelik şeyler yapılır. Oysa Almanya'da böyle bir problem olduğu zaman kadını aileden alıp bir sığınma evine bırakıyorlar. Bu sefer ailelerde ikincil travmalar ortaya çıkıyor. Halbuki bizim kültürümüze göre, çözüm üretilmesi gerekir burada. Karakola giden kişi boşanmak için gitmiyor. Problemini çözemiyor; yardım için gidiyor. Hem Türk hem Alman kültürünü bilen psikologların çalışmasıyla bunlara çözüm bulunabilir. Bu alanda bir boşluk var. Biz, en azından buradaki ailelere sertifika programları yapıp, aile birliği ve aile içi eğitim açısından, çocukların eğitim sistemine uyumu açısından aile okulu açabiliriz.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şu an Almanya'da yaşayan ancak Türkiye'de üniversite eğitimi almak isteyen gençlere de seslenerek, Üsküdar Üniversitesi'nin özellikle sağlık bilimleri konusunda yetkin olduğunu ifade etti.

Hakan Aytaş, Köln, 26 Haziran (DHA)

 

Okunma : 5647

 

İlgili

29 Eylül 2022
"Kişisel Haberler" içerisinde
04 Nisan 2019
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri