Üsküdar Üniversitesi, Genç Beyinler Akademisi ve Haydi Tut Elimi Derneği tarafından hazırlanan Ahilik Kültürü ile Karakterli Bir Nesil İçin Gençlerle El Ele Projesi'nin açılış töreni Üsküdar Üniversitesi Çarşı Kampüsü Emir Nebi Konferans Salonu'nda düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Uluslararası Yetenek Yönetim Derneği, Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) tarafından desteklenen ve temel amacı gençlerde ve toplumda Ahilik kültürünü ve değerlerini benimsetmek olan projenin tanıtım toplantısına önemli isimler katıldı.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı'nın sunuculuğunu yaptığı toplantıda, açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptı.
“Ahilik teşkilatından en geçerli para birimi güvendir”
Tarhan, ahilik kültürünün Türk toplumuna kazandırdıklarının altını çizdi.Prof. Tarhan; "Ahilik kültürü özellikle Osmanlı'da ticaret ahlakını geliştirdi. Bu daha sonra tüm toplum tarafından benimsendi ve Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli bir rol oynadı. Çelebiler ve dervişler Ahilik kültürünün yayılmasında çok etkili oldu. Ahiliğin kazandırdığı değerler sayesinde Anadolu'da ve İstanbul'da Müslümanlar ve gayrimüslimler yıllarca huzur içinde birlikte yaşadı. İş ahlakı ve adalete dayanan bir sistem olan Ahilik aynı zamanda dürüst olmayan ve ahlak dışı hareketlerde bulunanları da uyaran bir sistemdi. Pabucu damı atıldı deyimi Ahilik'ten gelen bir deyimdir ve aslında ahlaksızca davranan bir kişiye yapılan bir uyarı niteliği taşır, o kişinin toplum tarafından ikaz edilmesidir. Güven, ahilikte en geçerli sermayedir ve ahilik teşkilatında para birimi güvendir. Ahilik için küresel ahlaka da hizmet etti, diyebiliriz çünkü toplumsal faydayı düşündü ve erdemli olmak konusunda öğütler verdi. Bugün dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip olan Endonezya ’da İslam ’ın yayılması Ahilik kültürü ile oluyor. Bir Müslüman tüccar Endonezya’da kumaş ticareti yapmaya gidiyor. Kumaş karşılığı aldığı paranın fazla olduğunu söylemesi ve paranın bir kısmını iade etmesi ile bunu neden yaptığı soruluyor. O da ‘Bu benim dinimin emridir’ deyince İslam’ı araştırma başlıyorlar. Daha sonra da tüm ülke Müslüman oluyor. Maalesef bugün dürüstlük bir meziyet oldu. Herkeste olması gereken özellik bugün meziyet oldu. Güven sermayesi, para sermayesinden daha önemlidir. Kapitalist anlayış bireysel faydayı, toplumsal faydanın önünde tutuyordu. Bizim sadaka taşı âdetimiz ile dalga geçiyorlardı. Şimdi kendileri sosyal sorumluluk çalışmaları yapmaya başladılar. Çıkarcı ahlak kısa vadede kazandırır, erdem ahlakı ise uzun vadede kazandırır. Ahilik, erdem ahlakı ile uzun vadede kazandırmayı öğretir bizlere. Zaten biz bu ahlakı kaybettiğimiz için Osmanlı yıkılmıştır. İnşallah aynı ahlak yeniden tesis edilir” dedi." dedi.
Tarhan'ın konuşmasından sonra sahneye TÜMATA grubu çıktı ve tasavvuf/sufi müziği konseri verdi.
Konserinde ardından Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihal Toros ve öğrencileri tarafından hazırlanan ve TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışmasında Yeni Medya Yayıncılığı kategorisinde birinci olan “Göç Eden Hayatlar” isimli film gösterildi. Filmin ardından bir konuşmaya yapan Toros, Türkiye-Yunanistan arasında yapılan mübadelenin toplumda yarattığı hasarı anlattı.
Son olarak söz alan ESDER Başkanı Mahmut Çelikus da ahilik kavramına değindi ve ahiliğin kardeşlik olduğunu sadece esnaflar arasında değil toplumun tüm noktalarına ulaşan bir değer haline geldiğini söyledi.
Çelikus; "Gelecekte başarılı olmak için önce yüksek ahlaka ve yüksek teknolojiye ihtiyacımız var. Ahilik kültürü yüksek ahlaki değerlere sahiptir. Bugünlerde gençler arasında yayılan "kanka" ifadesinin aslında kardeşlik gibi, ahilik kültürünün bir benzeri olduğunu düşünüyorum. Ahilik, esnaflardan sonra tüm topluma yayılmış ve özellikle kadınlarımız da ahilik kültürünün içinde önemli bir yer almıştır." dedi.
Tören, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Okunma : 5891
ÜHA