TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Üsküdar Üniversitesi 2020 ECNS Kongresinde

Üsküdar Üniversitesi, bu yıl Münih/ Almanya ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve çevrim içi olarak yürütülen EEG and Clinical Neuroscience Society (ECNS) 2020 Kongresine “Update on Clinical Use of Neuromodulation in Neurology and Psychiatry” katıldı. Kurucu Rektör Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde, Prof. Dr. Kemal Arıkan, Doç. Dr. Barış Metin’in de katıldığı kongrede TMU tedavisinini psikiyatrik hastalıklarda uygulamalarına dair NPİSTANBUL Beyin hastanesinde ve uluslararası ölçekte yürütülen çalışmalar ve sonuçları ele alındı.

Üsküdar Üniversitesi 2020 ECNS Kongresinde

Prof. Tarhan oturuma “Deep TMS in Obsessive Compulsive Disorder” başlıklı sunumu ile OKB’de derin TMU tedavileri ve tedavi öncesi / sonrası karşılaştırmalı QEEG değişimlerini paylaştı.

Aynı oturuma yer alan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Arıkan, “Deep Tms related QEEG changes in OCD, Depression, and PTSD and their clinical correlates” başlıklı OKB, Depresyon ve Travma sonrası stres bozukluklarında derin TMU uygulamaları ve QEEG değişiminin istatistiksel analizi ile katkıda bulunurken, Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Metin giderek yaygınlaşan Tinitus’un tedavisinde TMU tedavisinin etkinliğini “TMS for Tinnitus Treatment” başlıklı sunumu ile inceledi. Oturum Dr. Daniel Blumberger’in “Advances in the use of theta burst stimulation for the treatment of depression” ve Dr. David Cantor’un “QEEG Guided Neurofeedback” sunumları ile devam ederken 40’ı aşkın uluslararası araştırmacının soruları ve katkıları ile tamamlandı.

Üsküdar Üniversitesi 2020 ECNS Kongresinde 2

  “Ortak çalışma yapmak gerekiyor” 

Pandemi nedeniyle online gerçekleştirilen kongrede beyin ve hesaplama işlevi konusuna dikkat çeken Prof. Tarhan, multidisipliner yaklaşımın önemine vurgu yaptı: “Sinirbilimciler ve bilgisayar mühendislerinin, sağlık fiziği ve sağlık bilişimcilerinin nörotek laboratuvarında beyin bilgisayar ara yüzü, mavi beyin projesi ve genetik mühendisliği teknikleri ile birlikte çalışmaları gerekiyor.”

“TMS’nin psikiyatrideki tarihi” 

Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesinin çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Tarhan, TMS’nin psikiyatrideki tarihine dikkat çekti. Tarhan; “Patent 1908’de Viyana’da verildi. Ama bu yeni bir fikir değildi. Modern rTMS 1985’te icat edildi. Akut fokal rTMS nörohormonları ve ruh halini değiştirebilir olduğu ortaya çıktı. Odak dışı TMS'nin tepe noktası üzerindeki duygu durum etkilerinin vaka raporları ortaya kondu. Açık çalışma ve ardından 2 haftalık günlük sol prefrontal rTMU'nun randomize bir çalışması yapıldı. FDA ilk olarak 2008'de bir Depresyon için rTMS'yi onayladı. FDA ilk olarak 2013'te Bağımlılık için rTMS'yi onayladı. FDA, 2018'de OKB için dTMS'yi onayladı.” Şeklinde konuştu.

 Prof Tarhan, NP İstanbul Beyin Hastanesi ve Üsküdar Üniversitesi’nde yürütülmekte olan ve uluslararası araştırmacılar ile birlikte yürütülen çalışmalara dair 21 Kasım 2020 tarihinde de Society for Brain Mapping and Therapeutics (SBMT) kongresinde, Dr. Babak Kateb, Farhad Taghi Zadeh, Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ve Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ile birlikte “Covid-19 Pandemic and Its impact on Neuro-Psychiatric Disorder and global Mental Health:How should we Predict and Prevent Global Pandemic of Mental Illness” başlıklı oturumda Covid-19 pandemisi ve etkilerini araştırdıkları çalışmalarını sunacak.

Okunma : 2596

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri