Üsküdar Üniversitesi uluslararası iş birliği protokollerini genişletiyor. 2019 yılından buyana birlikte Ukrayna Pereiaslav-Khmelnytskyi Hryhorii Skovoroda Devlet Pedagoji Üniversitesi ile önemli birçok çalışmaya imza atan Üsküdar Üniversitesi yeni ve daha kapsamlı birliktelik için iş birliği protokolü gerçekleştirildi. Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) iş birliği ile yürütülen çalışmalar kapsamında Kazakistan L.N. Gumilev Avrasya Ulusal Üniversitesi ile ortak hazırlanan ve 400 bine yakın kişi tarafından imzalanan ‘Evrensel İnsani Değer ve Haklar Manifestosuna da dikkat çekildi. Sadece manifestoyu imzalamanın yetmeyeceğine dikkat çeken Ukraynalı Rektör Prof. Dr. Vitalii Kotsur, Üsküdar Üniversitesiyle birlikte bir insani değerler ve insan hakları enstitüsü kurabiliriz.” teklifinde bulundu.
RİNAP öncülüğünde Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Senato toplantı salonunda düzenlenen törene Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Ukrayna Pereiaslav-Khmelnytskyi Hryhorii Skovoroda Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vitalii Kotsur, Ukrayna Pereiaslav-Khmelnytskyi Hryhorii Skovoroda Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Oksana Kovtun, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Program Koordinatörü, RİNAP Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlham Miraç ile üye ve akademisyenler katıldı.
Prof. Dr. İlham Miraç moderasyonunda gerçekleştirilen toplantıda önemli başlıklar ele alınırken, RİNAP ve Ukrayna Pereiaslav-Khmelnytskyi Hryhorii Skovoroda Devlet Pedagoji Üniversitesi arasında 2019 yılından buyana sürdürülen işbirliğinin önemine dikkat çekildi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ülkeler savaş halinde olsa bile bilimsel alışverişlerin sürmesi lazım”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ülkeler savaş halinde olsa bile bilimsel alışverişlerin sürmesi gerektiğine dikkat çekti. Tarhan; “Ortak şeyler, güzel şeyler planlamıştık. Bir kısmını yapabildik bir kısmını yapamadık. Bizim tarihimizde ortak bir alan var çok ortak özellikler var. O ortak alanlardan hareketle bundan sonra ileriye dönük ne yapabiliriz bunun üzerine durmak gerekiyor. Mesela ülkeler savaş halinde olsa bile bilimsel alışverişlerin sürmesi lazım. Bütün dünyada da hep öyle olmuştu, olması gereken bu daha doğrusu. Bizim böyle bir durumda önceliklerimiz bilim üretmek, kültür alışverişini yapabilmek. Bu nedenle bu protokolden sonra bir plan yapıp, bir yol haritası belirleyip bu şekilde ilerlemekte fayda var. Aylık toplantılar oluyor zaman zaman. Birlikte geliş gidişler oluyor. Bunu öğrenci hareketliliği, akademisyen hareketliliği karşısında devam ettirilebiliriz. Ukrayna'da bazı alanlarda savaş kurbanlarına yardım etmeye çalışmıştık. Oradaki öğrencilerin buraya gelişi ile ilgili bu konularda da bazı ortak çalışmalar yapılabilir. Öğrencilerimiz üniversiteyi tanır, onlar bizi tanır.” ifadelerini kullandı.
“Farkındalık dünyanın iyiliğe doğru gitmesine katkı sağlayacak”
Ukrayna Pereiaslav-Khmelnytskyi Hryhorii Skovoroda Devlet Pedagoji Üniversitesinin ‘Evrensel İnsani Değer ve Haklar Manifestosuna verdiği desteğe değinen Tarhan; “Ben özellikle bu manifestoya sahip çıkması, onun her derinliğini fark etmesi dolayısıyla özellikle teşekkür ederim. Bu manifestonun Birleşmiş Milletlerin Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletlerin Güvenlik Konseyine sunulma hedefi var. Bir şekilde güvenlik konseyinde böyle bir onaylanma süreci çıkarsa bu küresel farkındalık oluşturur. Yani bir olayın bir problemin çözülmesi için birinci adım farkındalığın oluşması. İkinci adım onunla ilgili plan yapılması. Üçüncü adım eyleme geçilmesidir. Yani bu nedenle bu farkındalık dünyanın iyiliğe doğru gitmesine katkı sağlayacak diye düşünüyorum. Bunu özellikle de vurgulamasını ve buna duyarlılık göstermesi bizleri mutlu etti, özellikle teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
Prof. Dr. Nazife Güngör: “Bu bir dünya meselesidir”
İnsanlığın ortak değerleri için bir arada olup omuz omuza vermesinin önemli olduğunun altını çizen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör; “Sayın Rektörümüzden manifestoya ilişkin o sahiplenme mesajını aldığımızda çok memnun olduk. Çünkü bu bir dünya meselesidir. Nevzat hocamızın kaleminden çıkan bir metin. Bu metinde aslında Üsküdar Üniversitesinden bütün dünyaya bir seslenişte bulunuyoruz. Savaşlar dursun. İnsani değerler gerçekten hak ettiği değeri bulsun ve insanlar bu dünyada huzur içinde rahatlıkla yaşasın istiyoruz. Savaşın içindeki bir ülkenin bir üniversitesinden böyle bir destek mesajının gelmesi ayrıca çok önemli, çok değerli. Çok teşekkür ediyoruz. Tabii ki bundan sonra da evet iş birliğimiz bu anlamda daha da önemli hale geliyor. İnsanlık için insanlığın ortak değerleri için bir arada olmak omuz omuza vermek ve birlikte bir duruş sergilemek bizim için çok önemli.” dedi.
Prof. Dr. Vitalii Kotsur: “İş birliği manifestosu bu günlerde bizim için çok önemli bir belge”
Evrensel İnsani Değer ve Haklar Manifestosunu gönülden bir şekilde kabul ettiklerinden bahseden Ukrayna Pereiaslav-Khmelnytskyi Hryhorii Skovoroda Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vitalii Kotsur; “5 yıldır hizmetlerinizi ve etkinliklerinizi internetten takip ediyoruz. Konferanslarınıza da online olarak katıldık. Sözleşmeden sonra COVID başladı, ardından savaş patlak verdi. Bu savaş çok şiddetli devam ediyor. Hem Rusya tarafında hem de bizim tarafımızda çok sayıda can kaybı var. 500 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bu nedenle Kazakistan'da ortaklaşa hazırladığınız iş birliği manifestosu, bu günlerde bizim için çok önemli bir belgedir. Bu belgeyi gönülden kabul ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Vitalii Kotsur: “Bir insani değerler ve insan hakları enstitüsü kurabiliriz”
Soykırımların devam etmesinin eğitim sistemlerinde büyük yanlışlıklar olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Vitalii Kotsur; “Evrensel İnsani Değerler ve İnsan Hakları Manifestosu çok önemli bir manifestodur. Sadece imzalamak yetmez, bu manifestonun insani değerlerin dersleri olarak öğretilmesi gerekir. Günümüzde birçok öğrenci ve öğretmen, insani değerlerden çok uzak. Şefkat, en büyük insani değerlerden biridir. Modern dünyada teknolojiler hızla ilerliyor ve biz de bunu destekliyoruz. Ancak savaşlar ve şefkatsiz insanların Ukrayna ve başka yerlerde soykırım yapmaya devam etmeleri, eğitim sistemimizde büyük yanlışlıklar olduğunu gösteriyor. Bu nedenle sadece manifestoyu imzalamak yetmez, onu öğrenmek ve öğretmek için merkezler açmayı teklif ediyoruz. Sizlerle birlikte bir insani değerler ve insan hakları enstitüsü kurabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “Ukrayna bizim için herhangi bir ülke değil”
Ukrayna’nın bugünün koşullarında artık omuz omuza dayanışma halinde olunan bir ülke olduğundan bahseden Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan; “Ukrayna bizim için herhangi bir ülke değil. Bugünün koşullarında artık omuz omuza dayanışma halinde olduğumuz bir ülke. Onun için bugünkü toplantıyı herhangi bir ülkeden gelen herhangi bir üniversite olarak değil bir kardeşlik ve dayanışma platformu olarak da görüyoruz. Onun için her türlü iş birliğine hazırız.” dedi.
Sunumlar gerçekleştirildi
İmza töreninde Ukrayna Pereiaslav-Khmelnytskyi Hryhorii Skovoroda Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Oksana Kovtun sunum gerçekleştirdi. Savaş zamanında burada olmanın kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Koytun, üniversite olarak 2023 yılında Ukrayna'nın en iyi 100 üniversitesi arasında yer aldıklarını belirtti. Koytun, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Macaristan, Hırvatistan, Moldova, Almanya, İngiltere, ABD gibi birçok ülkeden üniversitelerle de işbirliği yaptıklarını kaydetti. Pereiaslav-Khmelnytskyi Hryhorii Skovoroda Devlet Pedagoji Üniversitesi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Koytun, Ukrayna'nın en eski ve en saygın pedagoji üniversitelerinden biri olduklarını da sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Oksana Koytun: “Evrensel İnsani Değerler ve Haklar Manifestosunu destekledik…”
Üsküdar Üniversitesi ile Kazakistan L.N. Gumilev Avrasya Ulusal Üniversitesi tarafından ortak hazırlanan ‘Evrensel İnsani Değer ve Haklar Manifestosuna üniversite olarak imzaladıklarını ifade eden Koytun, Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) ile iş birliği ile ortaklık kurulabileceği, üniversitelerinde Said Nursi’nin düşüncelerini paylaşabileceklerini belirtti. Pedagoji üniversitesi olarak din ve fen bilimlerinin birlikte okutulmasının önemine dikkat çeken Koytun şunları kaydetti:
Doç. Dr. Koytun: “İyilik, ahlaki değerler gibi temel düşünceleri öğrencilerimize aktarmaya çalışıyoruz”
“Bu iş birliği daha sonra diğer ortakları da kapsayabilir, belki de ahlak, maneviyat ve evrensel insan hakları konularına odaklanan bir konsorsiyum kurulabilir. Biliyorsunuz ki üniversitemizi Grigoriy Skovoroda'nın adına adlandırdık. Onların düşünceleri çok benziyordu ve bunların önemli unsurları vardı. Bunlar iyilik, merhamet, ahlaki değerler, evrensel insan değerleri gibi kavramlar. Bugünün dünyasında bu kavramlar yok denecek kadar az. Biz de eğitim kurumu olarak bu düşünceleri yaymak, genç nesillere öğretmek, dünyayı daha iyi bir yer yapmak için çaba gösteriyoruz. Bunun için ilk adım olarak Skovoroda ve Nursi hakkında çevrimiçi yuvarlak masa görüşmesi düzenlemeyi öneriyoruz. Ardından öğrencilerimiz için ilk Erasmus Gençlik Projesi'ni hazırlamalıyız. Daha sonra da iş birliğimizi daha da geliştirmeye devam edebiliriz. Ayrıca Said Nursi'nin adını verdiğimiz bir sınıfımız da var. Onun deneyimlerini ve iyilik, ahlaki değerler gibi temel düşüncelerini öğrencilerimize aktarmaya çalışıyoruz.”
Ardından Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı Tanıtım ve Pazarlama Uzman Yardımcısı Yiğit Koş, Üsküdar Üniversitesi imkanlarından bahsetti ve bilgilendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Vitalii Kotsur Tarhan ve Güngör’e hediye takdim etti
Sunumların ardından Ukrayna Pereiaslav-Khmelnytskyi Hryhorii Skovoroda Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vitalii Kotsur, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör’e beraberinde getirdiği hediyeleri takdim etti.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan da İngilizce kitaplarını hediye etti…
Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katılımcılara İngilizceye çevrilen kitaplarını takdim etti.
Tören imza törenin gerçekleşmesi ve plaket takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Okunma : 1063
ÜHA