Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan CNN Türk’ün canlı yayın konuğu oldu. Ukrayna - Rusya savaşına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Tarhan, gerilimin seyrini internet ortamında meydana gelen propaganda savaşının belirleyeceğini aktardı. Tarhan; “Bu savaşın nasıl biteceğini gördüğüm kadarıyla internet belirleyecek. İş daha çok propaganda savaşlarına doğru yöneldi.” dedi.
“Rusya savaşta kullanmak amacıyla insanları parayla satın alabilir”
Prof. Dr. Tarhan, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında Rusya – Ukrayna savaşı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaşta psikolojik harp tekniklerinde hangi tarafın önde olduğunu, Ukrayna’nın enformasyon savaşında hangi teknikleri kullandığını ve bu yöntemlerin savaşı nasıl etkilediği hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulanan Tarhan; “Rusya savaşacak insanları kolayca satın alabilir.” dedi. Tarhan; “Rusya’dan gelen bazı hastalarımız oluyor. Birçoğunun aile bağları çok zayıf. Annesini babasını aramayan, sevmeyen insan oran olarak o kadar çok ki, böyle bir insan asker olarak geldiyse arkasından endişeleneceği bir kimse yoksa rahat satın alınabilir. Bu da savaşı etkileyen bir kültür egosu. Bizde bu durum çok nadir ortaya çıkar ama orada öyle değildir. Çocukların %50’sinden fazlası devlet kurumlarında büyütülüyor. Rusya bu konuda Avrupa’dan daha zayıf durumda, yani aile bağları çok zayıf. Koruma altına alınmış, bakım evlerinde yetişmiş pek çok çocuk var. Bunlar garanti meslek olarak askerliği seçiyorlar.” dedi.
“Rusya savaş ideolojisi oluşturamadı”
Savaşta ideoloji oluşturmanın öneminde değinen Tarhan, Rusya’nın savaş ideolojisi oluşturamadığını ifade etti. Tarhan; “Rusya’nın savaş ideolojisi çok zayıf. Burada savaş ideolojisi açısından Rus toplumu ve Rus askeri için savaşla ilgili çok güçlü bir gerekçe ortaya konulamadı. Bu savaş inanmışlık ve adanmışlık duygusu olmayan bir savaş. Ama Ukrayna o konuda ciddi şekilde savunma savaşı ortaya koyarak ve iyi bir liderlikle süreci devam ettiriyor. Şu anda psikolojik üstünlük Ukrayna’da, fiziksel üstünlük ise Rusya’da görülüyor. Askeri strateji açısından ele alırsam Rusya garanti kazanacak gibi gözüküyor, büyük bir askeri güç var, ezip geçer. Gelinen noktada ise Rusya gibi bir süper güç için hayal kırıklığı söz konusu. Bunun sebebi ise savaş konusunda ideolojisinin olmaması. İnsanların savaşı bir dava gibi görüp sahiplenmesi gerekiyor. Bir askerin cephede savaşabilmesi için hayatını riske atması gerekiyor. Çünkü insanın en önemli yatırımı, hayat sermayesidir. Bu hayat sermayesini riske atması için çok kuvvetli bir gerekçe olmalı. Hatta aşkın bir gerekçe olmalı.” ifadelerini kullandı.
“Rusya, Ukrayna’da beşinci kol faaliyeti yapmadı”
Savaş öncesinde yapılması gereken beşinci kol faaliyetinin önemine değinen Tarhan, Rusya’nın bu alanda herhangi bir çalışma ortaya koymadığına dikkat çekti. Tarhan; “İşin diğer boyutu da askeri istihbarat kökenli Rusya Devlet Başkanı Putin ciddi bir savaşa başlamadan önce beşinci kol faaliyetinde bulunmadı. Beşinci kol faaliyeti kapsamında Ukrayna’ya gidip halkı hazırlamak, halktaki direnişi kırmak, zihinleri dönüştürmek, buradaki korku duygusunu uyandırmak ve gerekiyorsa biz size müdahale edersek nasıl davranacağızla ilgili bilgilendirme yapması gerekiyordu.” şeklinde konuştu.
“Savaşın seyrini internet ve propaganda belirleyecek”
Savaşın olası sonuçları hakkında açıklamalarda bulunan Tarhan; “Savaşın nasıl biteceğini şu anda gördüğüm kadarıyla internet belirleyecek. İş daha çok propaganda savaşlarına doğru yöneldi. Zaman içerisinde burada kullanılan tekniklere göre, stratejiler buna göre belirlenecek. Bu durumda internetin kesilmemesi Ukrayna’nın lehine olan bir durum. Ukrayna küresel olarak ciddi bir destek almaya başladı. Burada savaşın nasıl biteceği ile ilgili sosyal medyanın, internetin rolüne dikkat çekmek istiyorum.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Okunma : 1848
ÜHA