TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Türkiye’nin ilk ‘Yapay Zekâ’ etkinliği Üsküdar’dan…

Teknolojinin gelişmesiyle dijitalleşme ve beraberinde yapay zekâ alanındaki çalışmalar yaşamın her alanında kendine yer buluyor. Eğitimden sağlığa dünyanın dönüşüm ve gelişimini yakından takip eden ve anında uygulayan Üsküdar Üniversitesi, yapay zekâ alanındaki çalışmalarını da Türkiye’de ilk başlatan kurumların başında geliyor. 2011 yılında resmi olarak kurulan, ilk öğrencilerini 2012 yılında alan Üsküdar Üniversitesi ilk etkinliklerinden birini de “Yapay Zekâ” ana temasıyla gerçekleştiriyor. Böylece, Türkiye’nin ilk Bilim ve Fikir Festivali olan etkinlikle, Türkiye’de yapay zekâ ekosistemine önemli katkı sunmuş oluyor.  

Davranış bilimleri ve sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olarak eğitim hayatına başlayan Üsküdar Üniversitesi, Türkiye’de öncü çalışmalara imza atmayı sürdürüyor. 

Aynı etkinlikle Türkiye’de iki ilke imza… 

Üsküdar Üniversitesi, Türkiye’nin ilklerinden birini de 2013 yılında aldığı kararla gerçekleştirdi. Türkiye’nin ilk ‘Bilim ve Fikir Festivali’ ni hayata geçiren Üsküdar Üniversitesi, 2014 yılında gerçekleştirdiği etkinliği ‘Yapay Zekâ’ ana teması ile yaparak Türkiye’nin ilk yapay zekâ etkinliğine de imza da atmış oldu. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Türkiye’nin ilk bilim ve fikir festivali”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bilim ve Fikir Festivali’nin ilkini 2013 yılında gerçekleştirdiklerini belirterek festivalin Türkiye’nin bu anlamdaki ilk festivali olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Değişimden ve yeni adımlardan korkulmamalı”

Bilim ve Fikir Festivali fikri üzerinde çalışırken benzer festivaller için bütün ülkeleri araştırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şunları söyledi:
“Ülkemizde şimdiye kadar bilim olimpiyatları yapılıyordu. Bilimi sporla birleştiren bir çağrışımdı bu. Biz gençlere bilimi sevdirmeyi amaçlıyoruz. ABD’de de örnekleri olan fikir festivallerinin Türkiye’de ilk örneğini biz gerçekleştiriyoruz. Bu festivalin içerisinde fikir var, bilgi var, proje var. Nasıl domatesin, elmanın festivali varsa; bilimin de festivali olmalı. İdeal öğrenme disiplinli ve eğlenceli olursa daha çok akılda kalıyor. Disiplin ve eğlencenin bir arada olduğu eğitim anlayışı aslında beyin temelli eğitimdir. İçinde bilgi olan disiplin, içinde sevgi olan disiplin, içinde eğlence olan disiplin, içinde proje olan eğlence, içinde bilgi olan eğlence bizleri bilgiden bilgeliğe götürecektir. Üsküdar Üniversitesi davranış bilimleri alanında tematik bir üniversite. Bu özelliğinden yola çıkarak geleneksel hale getireceğimiz bu yarışmanın proje konusu da bu doğrultuda belirlendi. İlk yılın konusunu tüm Dünyada bilim çevrelerinin büyük ilgi ile takip ettiği yapay zekâ olarak belirledik. Yapay zekâ araştırmaları sağlıkla mühendisliği, bilgisayar yazılımı ile psikolojiyi birleştiren multidisipliner bir çalışmayı kapsıyor. Tıpkı bizim üniversitemizin eğitim anlayışı gibi. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı, bilim şölenleri olarak projeye sahip çıktı. Zamanın doğrularını iyi yakalayıp devam ettirmek ve sürdürülebilir olmak çok önemli. Değişimden ve yeni adımlardan korkmamak gerekiyor. Ama ezber bozunca da çelme takmaya çalışanlar çok oluyor. Bunu göze almak lazım. İyi şeyler yapan bir insanın önündeki en büyük tehlike parmakla gösterilen olmaktır. Bilimsel sağlamlıkla hareket ettikçe korkmaya gerek yok. Bilgi ve veriyi kullanarak bilimsel sağlamlıkla ilerlenmeli. Bilimsel verileri topladıktan sonra kanıta dayalı hareket ederek bununla ilgili atılan adımlara karşı gelecek itirazlara yönelik gerekçeler de hazırlanmalı.”
Tarhan, aynı etkinlikle Türkiye’de iki ilke imza attıklarını, bilim ve fikir festivalinin Türkiye’nin ilk ‘Yapay Zekâ’ konulu etkinliği olduğunu da sözlerine ekledi. 

Yapay Zekâ alanındaki fikirleriyle yarıştılar…

2013 yılında kararı alınan ve 2014 yılında gerçekleştirilen Bilim ve Fikir Festivalinde geleceğin üniversitelisi olmaya aday liseli gençler Yapay Zekâ alanına fikirleriyle yarışmıştı. İstanbul’daki liseleri kapsayan yapay zekâ konulu festivalde 100’ün üzerinde proje yer almıştı. Yarışmada dereceye giren projeler para ve çeşitli hediyelerle ödüllendirilmişti.


 

Okunma : 1784

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri