Türkiye güne Hakkari’nin Yüksekova ve Çukurca ilçelerinde eş zamanlı düzenlenen terör saldırı haberiyle uyandı. Saldırılarda 26 askerin şehit edilirken 22 asker de yaralandı. Devlet birimleri bunun üzerine hareket geçti.
Terör eylemlerinin psikolojik değerlendirmesini yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan olaylarla öfkesi tırmanan toplumun sakinleştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Tarhan öfke krize dönüşmemeli diyor.
Rektör Tarhan;
ÖFKE KRİZE DÖNÜŞMEMELİ
“Bu saldırıdaki ilk tepkiler toplumda olağanüstü tedirginlik oluşturdu. Bugüne kadar gerçekleştirilen terör eylemlerine bakıldığında bugün toplum daha çok öfkeli. Bu öfke krize dönüşmemeli iyi yönetilmeli.”
TÜRK-KÜRT ESKİSİ GİBİ KANKA OLMALI
Savaşın ahlakı vardır. Ahlaki olmayana terör denir. Burada da bunu görüyoruz. Savaşın ahlakine uymayan bir saldırı var. Şu görülmeli ki bazı şeyler düzelmeye başlamışken bu saldırılar gerçekleştiriliyor. Kürt kökenli vatandaşlar bunun farkında olmalı. Terör ve şiddetle sonuç alınamayacağını artık anlamalı ve sessizliğini bozmalı. Türk ve Kürt milliyetlerinin kankalığı tekrar canlandırmalı. Saldırıları yapanlar bunu özgür iradeleriyle yapmıyor. Bazılarının tetiklemesiyle, taşeronluğu yapılıyor.
GENELKURMAYIN BÖLGEYE GİTMESİ ASKERE GÜÇ VERİR
Genelkurmay başkanımızın hemen olay yerine gitmesi gerçekten çok anlamlı. Bu ilk kez oluyor. Ben her zaman diyorum. Kuvvet komutanları sahaya inmeli. Gitsinler ve orada çadırlar kursunlar. Terörle mücadeleyi oradan yürütsünler. Askerin motivasyonu açısından bu davranış çok önemli. Cumhurbaşkanının oralara gitmesi de anlamlı ve askere güç vermiştir. Toplum bunu görürse meşru yolların dışında tepkilere gidilmemiş olur.
SALDIRILARLA TÜRK-KÜRT AYRIMI HEDEFLENİYOR
Türk-Kürt ayrışımını yapmayı hedefliyor. İki kültürel kimliği çatıştırmak istiyorlar. Bir evde biri yanlış yaptı diye tüm ev ahalisi düşman olmaz. Buna dikkat edilmeli. Ortaçağ düşüncesidir bu yaklaşım. Kabile tepkisidir bu ve ilkel bir tepki. Türk toplumu şimdi olgunluk gösteriyor. Türk - Kürt ayrımı yapmadan farklılıkları değil benzerlikleri hatırlayarak terörü önlemek mümkün.
ŞEHİT AİLELERİNİN PSİKOLOJİSİ
Ateş düştüğü yeri yakıyor tabi. Şehit düşenlerin aileleri feryat içinde. Teröristlerin amacı güvenlik güçlerine toplumun güvenini bu saldırılarla sarsmak. Ama devlet idaresi eskiye nazaran şimdi daha güçlü. Devlet de toplum da şehit ailelerinin yanında olduğu göstermeli. Sözün bittiği bir yerdir ölüm olayları. Bu konuda toplumun iradesini devletin iradesini harekete geçirmek gerekiyor. Sosyal destek önemli.
TERÖRÜN İNSAFI YOK
Terörün masum ayrımı olmadığı gibi insafı ve vicdanı yok. Terörün ahlakı olmaz.
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 5224