Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Yunanistan Gümülcineli Yazar Rıdvan Kır Hümmet’in Instagram canlı yayın konuğu oldu. Yayında önemli paylaşımlarda bulunan Tarhan insanın kibir, kıskançlık ve hırslarını terbiye etmesi gerektiğini aksi halde bu duyguların kişiyi şiddete sürükleyebileceğinin altını çizdi.
“Nöropsikoloji özelleşen bir alan”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan nöropsikolojinin özelleşen bir alan olduğunu beyin ve psikolojisini değiştirdiğini belirterek; “Özellikle beyindeki nöroljik boyutunu ölçen nöropsikolojinin yüksek lisansı da yapılıyor. Demans ve Alzhaimer gibi unutkanlığın ayırt edilebileceği süreç üzerine çalışmalar da devam ediyor. Nöropsikoloji, aynı zamanda psikolojinin de temel alanı.” Dedi.
“Kibir, kıskançlık ve hırs terbiye edilmeli”
Hayvanlar kralı aslan herkesi korkutabilir fakat insan kadar vahşi değil diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Hayvanlar hemen tehlikeyi fark eder etmez saldırır fakat insanlar gelecekteki olabilecek tehditleri bile görerek önceden saldırmaya başlar. Hayattaki uyum dinamiği güçlünün zayıfı yenmesi gerektiği gibi yanlış bir şekilde algılandı. İnsanda kıskançlık, kibir ve hırs duyguları var. İnsandaki bu üç duygu terbiye edilmezse, insan şiddete yakın hale gelebilir.” İfadelerini kullandı.
“Yeterli uyku çok önemli”
Prof. Dr. Tarhan, yeterli uykunun öneminden bahsederek; “İnsanoğlu uyurken elbisesini vestiyere astığı gibi düşüncelerini de vestiyere asmalıdır. Düşüncelerle yatağa yatınca bu neden böyle olmuştu, bu durum haksızlık oldu… gibi düşüncelerle insanın uykusu kaçabiliyor. Bu durum insomina hastalığının başlangıcı haline geliyor. Uykuda lenf dokusu yoktur. Uyku esnasında beyin küçülür, beyin küçüldüğü zaman lenf yolları açılıyor. Bu yollar ise yorgunluk maddelerini temizliyor, yeterli uyku olmadığında Alzhaimera sebebiyet verebiliyor. Bu sebepten kişilerin yeterli uyku alması çok önemli.” Şeklinde konuştu.
“İyilikler hayatı yaşanabilir kılıyor”
Fiziksel izolasyon kavramının üzerinde duran Tarhan; “Karantinada sosyal izolasyon üzerinde duruluyor aslında sosyal izolasyon doğru bir tabir değil fiziksel izolasyon kavramı olması gerekiyor. Pandemi, beden rahatlığını yok etti, özgürlüğü kısıtladı. Bu noktada yaratıcı bizlere bir mesaj verdi, bize uyarda bulundu. Bu süreçte tebessüm ve empati süreci kolaylaştıracaktır. Görülmeyen iyilikler yapmak da çok önemli. Herkes görünmeyen iyilikler yaparak dünyayı daha yaşanabilir hale getirmeli. İyilikler hayatı yaşanılabilir kılıyor.” Dedi.
Okunma : 3376
ÜHA