TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Tarhan: Tütünün yasaklanmamış olması düşündürücü!

Tarhan: Tütünün yasaklanmamış olması düşündürücü!

Sağlık Bakanlığı sigara satılan yerlere, sigara yasağı denetim ekiplerinin aldığı ücretlerden, sigara paketleri üzerindeki mesajlara kadar bir dizi düzenlemeye gitmeye hazırlanıyor. Buna göre, sigara paketlerinin üzerinde, ‘sigara öldürür’ gibi olumsuz ifadeler yerine ‘sevdikleriniz için sigara içmeyin’ gibi mesajların yer alması planlanıyor. Prof. Dr. Sigara bağımlılığını değerlendirdi.

Gün geçtikçe yaygınlaşan ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olan sigara bağımlılığı ile mücadelede uzmanlar, tedavinin önemine ve gerekliliğine dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Nikotin bağımlılığı tedavisinde amaç, içilen sigaranın kesilmesi veya en azından azaltılması için kişiyi tedavide tutmak olmalıdır. Bunun için kişinin gün içinde tükettiği nikotin miktarı, eşlik eden psikiyatrik ve dâhili sorunların varlığı gibi birçok faktörün gözden geçirilmesi gerekir.” dedi.

“Tütünün yasaklanmamış olması düşündürücü”

Tarhan şunları kaydetti: “Hâlâ yasal olarak satılan ve günümüzde birçok ölüme sebep olan bir diğer bağımlılık yapan madde de nikotindir. Nikotin genelde sigara şeklinde tüttürülerek içilir, kimi toplumlarda da çiğnenerek veya dilaltında emilerek kullanılır. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tütün ve ürünleri sağlığın bir numaralı tehlikesidir. Yapılan araştırmalar sigaraya bağlı ölümlerin diğer madde kullanımlarına bağlı ölümlerin toplamından çok daha fazla olduğunu göstermektedir. Buna rağmen tütünün halen yasaklanmamış olması da düşündürücüdür.

“ Asetilkolin; öğrenme, dikkat, bellek, iştah, nabız ve solunum hızında etkili”

Nikotin içildikten 5-10 saniye sonra beyne ulaşır ama etkisi sadece sinir sistemi üzerine değildir. Örneğin içildikten çok kısa bir zaman sonra kalp atım hızını artırır, solunum sistemini etkileyerek nefes alma sıklığını değiştirir. Beyne ulaştıktan sonra yapısal olarak benzediği “asetilkolin” denilen bir kimyasal haberci gibi davranır. Asetilkolin; öğrenme, dikkat, bellek, iştah, nabız ve solunum hızı gibi birçok işlevde önemli rol oynar.

Yoksunluğunda huzursuzluk, sinirlilik, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, yerinde duramama, depresyon, baş ağrısı ve açlık gibi belirtiler, nikotinin sadece psikolojik değil, fizyolojik bağımlılık da yaptığının göstergesidir.

Nikotin bağımlılığı tedavisinde amaç, içilen sigaranın kesilmesi veya en azından azaltılması için kişiyi tedavide tutmak olmalıdır. Bunun için kişinin gün içinde tükettiği nikotin miktarı, eşlik eden psikiyatrik ve dâhili sorunların varlığı gibi birçok faktörün gözden geçirilmesi gerekir.

Sigarayı bırakmak her zaman ilk seferde olacak diye bir kaide yoktur. Yapılan araştırmalar, bağımlıların büyük bir kısmının sigarayı ortalama 5-6 denemeden sonra tamamen bıraktığını göstermektedir.”

GIDA HATTI

 

 

Okunma : 3991

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri