Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı ve HÜNER tarafından düzenlenen konferansta üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen öğrencilere Tarhan önemli değerlendirmelerde bulundu.
Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı ve HÜNER (Hizmetkar Üniversiteler Nitelikli Eğitimciler ve Rehberler Derneği)’in Konukevleri ve Yurt Başkanları Buluşması'nda kapsamında düzenledikleri konferans Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Küçük Çamlıca Külliyesinde gerçekleştirildi.
Türkiye'nin farklı şehir ve üniversitelerinden erkek öğrencilerinin katılımcı olduğu konferansta Tarhan, asımın nesli, endüstri 4.0, pozitif psikolojinin ve önemini ve bilinçli genç olmak için neler yapmak gerektiği hakkında bilgiler verdi.
“Asımın Nesli, Mehmet Akif'in hayalindeki Asım’ın nesli değil”
Konu olarak değişen dünya ve değişen gençliği seçmesinin sebebini eski sorulara eski cevaplar veremememiz olduğuna bağlayan Tarhan, çok şeyin değiştiğini ve bu yüzden yeni cevaplar vermek gerektiğini söyledi. Gelenek ile gelecek arasında köprü kurabilen bir gençliğe ihtiyacımız olduğunu belirten Tarhan “Asımın Nesli, Mehmet Akif'in hayalindeki Asımın nesli değil. Bir elinde bilgisayar diğer elinde Kuran-ı Kerim olan bir nesle ihtiyaç var” dedi.
Değişen dünyada ne değişti?
Dünyada değişen endüstri 4.0’den bahseden Tarhan; diğerlerinden farkının otonom robotların olduğunun üstünde durdu. Otonom robotların bizi sesimizden tanıyıp isteklerimizi yerine getireceğini, canımız isteyince de fişini çekebileceğimizi söyleyen Tarhan, öğrenen robotların olduğunu kaydetti. “NATO İnternet uzmanının 3. Dünya Savaşı’nın internetten atılacağı söyleniyor. Beyinlerimiz hacklenebilir. Küresel sistemin bir parçası olursak kullanılan taraf oluruz” diyerek öğrencilere yenilikleri öğrenmeli ve üretime geçilmeli tavsiyesinde bulundu.
Çağın vebası: Kalabalıklar içinde yalnız bir gençlik!
Yapılan araştırmalarda görüldüğü üzere özellikle yurt dışında gençliğinin dini, milli ve ideolojik aidiyetleri lüzumsuz hissetmesinden kaynaklı, salaş yaşayan, kalabalıklar içinde yalnızlaşan, dijital bağımlılığı olan neslin arttığına vurgu yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu gençlerin evliliği de yürütemediklerini söyledi. Tarhan, zevki yaşama amacı olarak gören gençlerin artmasıyla birlikte dünyada pozitif psikolojinin konuşulmaya başlandığını aktardı.
Osmanlı endüstri devrimini neden kaçırdı?
Sonrasında Osmanlı'nın endüstri devrimini kaçırması üstünde duran Tarhan, akli ve nakli ilimlerin bir arada yürütülmesi ardından sonrasında sadece nakli ilimlerin öğretildiğini, matematik, fizik, coğrafya vb. derslerin gerek olmadığı düşüncesiyle kaldırıldığını söyledi. Tarhan: “O zaman bizde iki tip insan yetişmiş, biri sadece din eğitimi alan, fizik bilene kâfir diyen diğeri de sadece ehli mektep, fen bilimlerinin yücelten insan tipi. Bu iki tip insan o dönemde büyük devrimler ve başarılara imza atmış, fakat kusuru gençlerle aynı dili konuşmaması” dedi.
“Buluğ çağı deliliğin şubesidir”
Tarihin tekerrür etmemesi için gençlerle aynı dilin konuşulması gerektiğini söyleyen Tarhan, akli ve nakli bilimler eğitiminin bir arada verilmesi gerektiğini, bunu yapmasak ahlaki çözülmelere çözüm bulamayacağımızı kaydetti. Hz. Mevlana’nın “Buluğ çağı deliliğin şubesidir” sözü ile ergenlik dönemine değinen Tarhan, bu dönemde gencin sıra dışı aykırı hareketler sergilemesinin normal olduğunu, kuzu gibi bir genç varsa onun sağlıklı olmadığını söyledi.
Konferans, öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından, program Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a tablo hediyesiyle sona erdi.
Okunma : 3563
ÜHA