TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Tarhan: "Terör Olaylarındaki Artış Hem Bireyleri Hem de Toplumu Etkiliyor"

Tarhan: Son zamanlarda art arda yaşanan terör olayları, insanları psikolojik olarak olumsuz etkilerken bazı insanların işlerinden, kariyerinden vazgeçerek yaşadıkları ülkeleri bile terk etmesine yol açtı.Son bir kaç yıldır Türkiye’de yaşanan terör olaylarındaki artış, darbe girişimi gibi toplumun genelini ilgilendiren olayların yaşanması, insanlarda endişe, güvenlik ve gelecek kaygısı gibi problemlere yol açtı. Her an bir terör olayı yaşanacakmış gibi kalabalık yerlere girmeye çekinen, sırf bu korku yüzünden toplu alanlardan kaçınan yüzlerce insan görmek mümkün. ”Acaba ne kadar güvendeyiz?” sorusu artık çoğu kişinin zihninde yer etmiş durumda. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yaşanan terör olaylarının bireysel ve toplumsal etkilerini Amerika’nın Sesi için değerlendirdi.

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, terör olaylarındaki artışın hem bireyleri hem de toplumu çeşitli yönlerden etkilediğini belirtti. Birey bazında, insanlarda depresif eğilimler, saldırganlık, terör odaklarına karşı tepki eğilimi, panik bozukluğu bulunan hastaların eski hastalıklarının nüksetmesi gibi durumlar gözlemlediklerini ifade etti. Tarhan, toplumsal olarak da, sosyal psikolojide “kötü dünya sendromu” olarak tanımlanan durumun belirtilerini insanlarda gözlemlediklerini kaydetti.

Yaşanan bu üzücü olayların, insanlarda ortak bir şekilde üç ana davranışın ortaya çıkmasına neden olduğunu söyleyen Tarhan, bu davranışları şöyle sıraladı:
“Birinci olarak bazı kişilerde depresif olma, çöküntü, hüzün, elem, keder gibi durumlar ortaya çıktı. Bir grup insanda da, sosyal çekilme, sosyal kaçınmalar oldu hatta bazıları da Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada gibi uzak ülkelere taşındılar. Bir takım insanlarda ise, öfke, nefret durumunda artış var.”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a göre, Türkiye’de son zamanlarda sıklıkla yaşanan terör olayları Berlin’de, Brüksel’de veya Paris’te yaşansaydı, burada yaşayan insanların tepkileri çok daha orantısız ve şiddetli olurdu. Peki sosyal psikologların da dikkatini çeken, Türk insanının yaşanan bu üzücü terör olaylarına verdiği tepkinin, Batı toplumlarındaki insanlara göre daha az olmasının sebepleri neler?

Prof. Dr. Tarhan, Türk toplumunun terör olaylarına daha az tepki vermesini şu nedenlere bağlıyor:
“Sosyal psikoloji analizlerine göre, beklenmeyen olaylar kişide daha çok şok etkisi yaratır, beklenen olayların ise şok etkisi, çarpıcı etkisi daha düşüktür. Bir kimsenin geçmişinde bu tür olaylarla ilgili sosyal bağışıklık sisteminde, sosyal dokuda bir direnç oluşmuşsa, olaylara karşı bu kişiler daha dayanıklı oluyor.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a göre, Türkiye’de 1960’lardan itibaren defalarca yaşanan darbe olayları ve darbe öncesi yaşanan suikastler, intiharlar, üniversite olayları, anarşi ve terör olayları toplumun hafızasında yer etmiş durumda ve Türk halkı, geçmiş deneyimlerden ötürü son yaşanan terör olaylarına daha sağlıklı tepki vermeye çalışıyor.

Amerikanın Sesi

Okunma : 4271

 

İlgili

03 Kasım 2021
"Kişisel Haberler" içerisinde
28 Mart 2018
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri