TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Tarhan: “Stres rüzgâr gibidir doğru pozisyonda kişiyi yukarı taşır”

Tarhan: “Stres rüzgâr gibidir doğru pozisyonda kişiyi yukarı taşır”

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin bu yıl 17’incisini Antalya’da gerçekleştirdiği ‘Geleneksel Antalya Eğitim Sempozyumu’ na Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da konuşmacı olarak katıldı. Eğitimcilere "Eğitimde Stres Yönetimi" başlığında sunum yapan Tarhan, stresi rüzgâra benzetti. “Nasıl ki bir uçurtmayı rüzgâra karşı aldığı pozisyon uçuruyorsa kişi eğer stres karşısında doğru pozisyon alabilirse o kişi yukarılara kadar çıkabilir” dedi.

Vizyon eksikliği stres oluşumunu tetikliyor…

Stres kaynaklarından söz eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, iş yükünün fazlalığı, zamanın sınırlılığı, fiziksel mekânın sağlıklı olmaması, özgürlük – sorumluluk dengesi, rol belirsizliği ve çatışmalar gibi sebeplere bağlı olarak stresin oluşabileceğini ve vizyon eksikliği, adaletsiz performans değerlendirmeleri, misyonda belirsizlik gibi durumların da stres oluşumunu tetikleyen durumlar olduğunu ifade etti.

Bireyin kendisindeki stres belirtilerini çözebilmek için saldırganlık veya kayıtsızlık durumuna, gerilim hallerinin ve sinirliliğinin sıklığına, neşesinin azalmasına, dinlenmeyle geçmeyen yorgunluğuna, unutkanlığının artmasına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Tarhan, stresin bedensel etkileri olarak konuşma güçlükleri, mide bulantısı, kusma, uykuda diş gıcırdatma gibi belirtileri de olduğunu açıkladı.

Tarhan: “Stres rüzgâr gibidir doğru pozisyonda kişiyi yukarı taşır” 2

Stres yönetilmesi gereken bir durum

Grup içerisindeki streslerin ise grup içi tartışmaların, şikâyetlerin artması, çalışma ahenginin bozulması, üretkenliğin azalması gibi etkiler sonucunda anlaşılabileceğini söyleyen Tarhan, “Stres hayatımızda sıfırlanması gereken değil, yönetilmesi gereken bir durumdur. Uçurtmayı uçuran rüzgâr değil, rüzgâra karşı aldığımız pozisyondur. Stres de rüzgâr gibidir. Doğru davrandığımızda bizi yukarıya taşıyabilir” dedi.

Müzik dinlemek ve dua etmek stresi azaltıyor…

Kişinin stresini yönetmek için solunum egzersizleri, gevşeme teknikleri, biofeedback, self hipnoz, meditasyon gibi yöntemlere başvurmasının olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirten Tarhan, stresi azaltmaya yardımcı olarak ise spor yapmak, müzik dinlemek, dua etmek ve içini dökmek, stres danışmak gibi faaliyetler yapılabileceğini dile getirdi.

Mutlu insanlar daha uzun yaşıyor…

Stres durumunun iyi ve doğru tahlil edilebilmesi için Tarhan, “Problem nedir? Problemi doğuran sebepler nedir? Muhtemel çözüm yolları nelerdir? En iyi çözüm yolu hangisidir?” sorularına cevap veren bireyin, stres vericinin zararını karşılaması ve en aza indirgemesi daha mümkün oluyor ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, stresi en aza indirgeyen ve mutlu olan insanların daha uzun yaşadığını vurguladı.

Tarhan: “Stres rüzgâr gibidir doğru pozisyonda kişiyi yukarı taşır” 3

Gülümsemeyi yüzünüzden eksik etmeyin…

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, daha az stres için öncelikle problemi kavranmak, dinlemeyi ve soru sormayı bilmek, esnek olmak ve önce kendini sorgulamak gerektiğini ve sakinlik ile gülümsemeyi yüzden eksik etmemenin önemi üzerinde durdu.

Son olarak “Bir sorunun çözümü varsa üzülmeye değmez, çözümü yoksa da üzülsen dahi sonuç değişmeyeceği için yine üzülmeye değmez” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bireylerin stresle baş edebilmek için sorun odaklı değil çözüm odaklı düşünmesi gerektiğini vurguladı.

Haber: Meliha Balaman

Okunma : 10850

ÜHA

 

İlgili

04 Haziran 2020
"Psikiyatrist" içerisinde
21 Ekim 2019
"Psikiyatrist" içerisinde
19 Haziran 2020
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri