Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Instagram canlı yayınına konuk oldu. “Aile İçi İletişim” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarhan; “Sevgi ve şefkat kavramlarını ailede yaşatırsanız sorunların farkında olmadan düzeldiğini görürsünüz. Şefkat sevgiden daha büyüktür.” Dedi.
Eğitimcilere yönelik düzenlenen programa katılımcıların ilgisi yoğun oldu.
“Fikirlerin savaşmasından hakikat kıvılcımları çıkar”
İletişimden ne anladığımızı netleştirmemiz gerektiğini vurgulayan Tarhan; “Aile içi iletişimde de diğer türlü iletişimde de genellikle üç türlü iletişim vardır. Birincisi sağlıklı iletişimdir. Sağlıklı iletişim monologdur, diyalogdur. İki taraflı konuşulabilir. İletişimin bir altın standardı vardır; altın orta nokta kuralı. Bir adım bir tarafa atar, diğer adım diğer tarafa atar ve konuşularak ortada buluşulur. ‘Fikirlerin savaşmasından hakikat kıvılcımları çıkar.’ Bu Namık Kemal’in güzel bir sözüdür. Bu sözden hareketle iletişim aslında konuşabilmektir fakat amaç, hakikati ortaya çıkarma niyetiyle konuşabilmektir. İkincisi çatışmalı iletişimdir. Herkes devamlı birbirinin damarına basar. Üçüncüsü ise iletişimsizliktir. Evde hiç konuşulmaz. Bu, çatışmalı iletişimden de kötüdür. İletişimsizlik, futbolda uzatmayı oynamak gibidir. Biter ama sadece zaman kazanmak ister ve en kötüsü budur.” Diye konuştu.
“Egoizmin bu kadar küreselleştiği bir çağ yok”
Aile içi iletişime verilen zararlardan bahseden Tarhan; “Aile içi iletişime en çok zarar veren şey benmerkezciliktir. Narsisizmde taraflardan birinin en büyük organı egosudur. Öyle büyüktür ki diğer insanları öteki gibi görür. ‘Yemeğin en güzel tarafını ben yiyeceğim.’ der. Her yerde ön planda olmak ister. Biraz konuşunca bakarsınız ki hep kendini övüyor. Böyle insanlar var ve maalesef modern yaşam böyle insanları çoğalttı. İnsanlık tarihinde egoizmin bu kadar küreselleştiği bir çağ yoktur. Narsisizm varsa yalnızlık ortaya çıkar. Narsis kişilerde kibir vardır. Ne yaparsa yapsınlar o kibri saklayamazlar. Güçlüyse, başarılıysa herkes ona katlanır. Bütün kötülükleri bir odaya toplasanız kapıyı kibir açar, bütün iyilikleri bir odaya toplasanız kapıyı alçak gönüllülük açar.” İfadelerinde bulundu.
“Şefkat, sevgiden daha büyüktür”
Anne ve babaların çocuklara karşı yaklaşımlarından bahseden Tarhan; “Şefkat, sevgiden daha büyüktür, koşulsuz sevgi olarak bilinir. Nezaket, saygıdan daha büyüktür, incitmeden sonuç almayı sağlar…Sevgi ve şefkat kavramlarını ailede yaşatırsanız eğer sorunların farkında olmadan düzeldiğini görürsünüz. Anne ve baba seviyor ama şefkat ayrıdır. Bebeğe yumuşak davranırsan o çocuk büyüyünce yaramaz da olsa şefkati kaybetmeyecektir. Çocukların büyük çoğunluğu takdir, övgü sözlerinden anlar. Çocuklarla savaşmak, cepheleşmek değil onları yanımıza alarak birlikte çözüm aramalıyız. Bunun için sevgiyi şefkate çevirmemiz lazım. Saygıya gelecek olursak korkudan da saygı olur. Baba eve geldiği zaman herkes kaçıyor, saygıdır. Ama bu saygı içinde nezaket olmayan bir saygıdır. Şefkatsiz, nezaketsiz bir saygı oluyor. O yüzden nezaket saygıdan daha büyüktür. Herkese karşı nezaketli olmak gerekir. Büyüklerimiz yumurta kabuklarını parçalamayın derdi, şefkat duygumuz azalmasın diye. Bunlar değerlerdir. Bu değerleri kaybettikçe aile de parçalanıyor, şiddet de oluyor.” şeklinde konuştu.
Okunma : 2215
ÜHA