Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği Veli Akademileri programına konuk oldu. Çocuk Eğitiminde Hayat Başarısı Mı, Akademik Başarı Mı? Başlıklı konuşma yapan Tarhan, gençlere ego idealizminin öğretilmesi gerektiğini, popüler kültürün gençlere ego ideali olarak şöhret, para ve cinselliği gösterdiğini söyledi.
“Niyet okumadan önce durup düşünmeliyiz”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kişilerin niyetini okurken dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Yolda yürürken karşı taraftan birisi geliyor ve selam vermiyorsa bizler hemen o kişi için burnu büyüdü selam vermedi diye niyet okuyoruz. Belki de uzaktan bizi tanıyamadı ya da kafası başka şeylerle meşguldü ve bizi görmedi. Bu gibi seçenekler olabilir o yüzden düşünürken dikkat etmemiz gerekir. Bir baba çocuğuna hediye verirken, ‘Baba hayırdır yine bir şey mi isteyeceksin?’ dediği zaman çocuk üzerindeki babalık ahlakını berbat ediyorsunuz diyen Tarhan, çocuğa menfaati varmış gibi davranılmaması gerekiyor. Egoizmin olduğu yerde adalet olmaz, adaletin olmadığı yerde ise huzur olmaz.” Dedi.
“Çocuklara her şeyin yanında iyi insan olmayı da öğretmemiz gerekiyor”
Anne, baba ve çocuk üçgeninin işbirliği içinde olması gerektiğini söyleyen Tarhan; “Ailede anne, baba ve çocuklar arasında iş birliği sistemi kurulmuşsa o ailede sorun olsa da çözülür. Problemlerin çoğu sorun çözme stilini bilmemekten kaynaklanıyor. Eğer böyle bir durum varsa orada yanlış çözüm metotları olan kişiler vardır. Ailede iş birliğinin altın kurallarından birisi altın orta nokta kuralıdır. Yani her iki taraf da adım atacak ve ortada buluşularak çözüm üretecek. Aile çocuğu iyi insan olarak yetiştirmeli. Aileler çocuğum hem zeki, hem çalışkan olsun istiyor. Bunlar gerekli ama hepsinin haricinde ailelerin çocukları için iyi insan olmalarını istemeleri de gerekiyor. Çocuk bilgisayar mühendisliğini bitiriyor zeki ve çalışkan bir çocuk ama hacker oluyor ve cezaevine giriyor. O yüzden çocuklarımıza başarılarını kötü önde kullanmamaları gerektiğini öğretmek için onlara her şeyin yanında iyi insan olmayı da öğretmemiz gerekiyor.” Şeklinde konuştu.
“Gençlere ego ideali vermemiz lazım”
Tarhan, gençlerin hedeflerini bilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bir öğrenci okula girdiği zaman okyanusa açılan gemi gibidir. Okyanusa çıkan gemi nereye gideceğini biliyorsa ve pusulası varsa yolunu bulur. Pusulası ve hedefi olana bütün rüzgârlar yardım eder ama pusulası olmayanı rüzgâr her yere sürükler. O yüzden bizim gençlere ego ideali vermemiz lazım. Gençlerin pusulası ego idealleri olacak. Popüler kültür gençlere ego ideali olarak şöhret, para ve cinselliği gösteriyor. Sadece maddi idealler var. Bu somut düşünmeyi öğreten bir yaşam felsefesi. Hâlbuki soyut düşünceyi öğreten bir yaşam felsefesi lazım. O da hayatın sonuna geldiği zaman ‘Nasıl bir insan olmak istiyorsun?’ sorusunu gençlere öğretmemizle çok yakından ilgili.” Şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin eğitim sistemi sorgulatmıyor”
Prof. D r. Nevzat Tarhan, hedeflere ulaşmak için zorlu yolların aşılması gerektiğini vurguladı. Tarhan, “Hedeflere ulaşmak için zorluklara talip olmamız gerekiyor. Başarı bir dağa çıkmaksa engellerle, taşlarla döşenmiştir. Zirveye çıkanlar hiç pes etmeyenlerdir. Emek vereceksin, değer yargıların ve ilkelerin olacak. Bunlara sahip olmayan kimse zevk tuzaklarına düşüyor. Böylelikle gençlerin enerjileri tükeniyor ve kayboluyorlar. Şu anda bakın Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Time dergisine kapak oldular. Burada olsalar sıradan bir hoca olacaklardı, aynı şekilde Aziz Sancar da öyle Amerika’ya gitti fakat burada kalsaydı muhtemelen sadece Profesör olurdu çünkü Türkiye’nin eğitim sistemi sorgulatmıyor.” Dedi.
Okunma : 3971
ÜHA