Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitim Kulübü Hz. Mevlana’nın ölüm yıldönümünde, düğün gecesi olarak da kabul edilen Şeb-i Arus’da önemli bir etkinlik gerçekleştirdi.
Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusü’nde gerçekleştirilen, müzik ve şiir dinletisinin de yer aldığı etkinlikte Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan öğrencileri “Gençler Mevlana’yı Nasıl Anlamalı” konulu bir konferans verdi.
Mevlana ve değerlerine ilişkin öğrencilere önemli bilgiler veren Tarhan toplumda Mevlana gibi değerlerin olmasının önemli olduğunu, bu değerlerin toplum ve bireyleri canlı tuttuğunu söyledi.
Mevlana’nın çoklu zekaya sahip olduğunu ifade eden Tarhan, onun büyük bir amacı ve olağanüstü projesinin olmasının onu farklı kılan bir özellik olduğunu kaydetti.
Avrupa ve Amerika’nın Hz. Mevlana ve öğretilerine sahip çıkarak kendi değerleriymiş gibi anlattıklarını ifade eden Tarhan, toplum olarak Mevlana’ya sahip çıkmamız gerektiğinin altını çizdi. Mevlana öğretilerinin toplumumuzda duygusal yatırmalar yaptırarak algılamayı sağladığını belirten Tarhan, Mevlana’nın pozitifi ve olumluyu güçlendirdiğini söyledi.
Akademisyenlerin de katıldığı konferansta Tarhan, insanın en sevdiği şeyin kişinin kutsalı olduğunun da altını çizdi. Tarhan:
“Duygular algıları, algılar davranışları oluşturur. Günümüz insanı daha zengin, alım gücü yüksek ama mutlu değil, empati yoksunu. Pozitif Psikoloji ve Mevlana arasında benzer yönler var. Pozitif psikoloji olumluyu güçlendirirken Mevlana ise olum değerleri güçlendiriyor. Pozitif psikoloji yara açmadan tedavi ederken Mesnevi de öyle. Pozitif psikoloji mutluluk bilimi olarak kabul edilirken Mesnevi de kendi ritüellerini oluşturuyor.”
Mevlana’nın her hikayesinin günümüzde yanlış düşünce kalıplarını düzelttiğini vurgulayan Tarhan, toplum olarak küçük şeylerden mutlu olabilmeyi başarabilmek gerektiğini sözlerine ekledi.
VİDEO İÇİN…
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 4838