Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Özel Çekmeköy Çınar Kolejinin düzenlediği programa konuşmacı olarak katıldı. “Pandemi Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarhan, dünyada yabancılaşma, depresyon, mutsuzluk, yalnızlık ve hedonizmin artış gösterdiğine dikkat çekti. Narsist topluluklar oluşuyor diyen Tarhan, manevi refaha ihtiyaç vurgusu yaptı.
“Bütün dünya medeniyet krizi yaşıyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, manevi refahın her geçen gün eksilip, maddi refahın arttığından bahsederek; “Tüm dünyada yaşanan birçok sendromlar oluştu. Dünya bir medeniyet krizinin eşiğinde. Yabancılaşma, depresyon, mutsuzluk, yalnızlık ve hedonizm artmış durumda. Narsist topluluklar oluşuyor. Ülkemizde de antidepresan kullanımı oldukça yüksek. Manevi refaha ihtiyacımız var. Covid-19 sonrası artan faktörlerde oldu ama maddi kazançlar önümüze geçmemeli, parayla saadet olmaz. Dünya farklı bir boyuta gidiyor. Medeniyet krizi yaşanıyor.” Şeklinde konuştu.
“Gençlerde sanal izolasyon oluştu”
Yalnızlık ve beyin ilişkisinde yapılan çalışmalara değinen Tarhan; “Çalışmalardan çıkan sonuçlar oldukça şaşırtıcı, yalnızlık duygusunu yaşlı kesimden beklerken, 16-24 yaş arası %40 oranında gençlerde görülüyor. Bu üzücü bir durum. ‘Ben kendi hayatımı kendim yaşayacağım, evlenmek istemiyorum, borca girmek istemiyorum’ diyen bir genç kuşak var. Yalnızlık duygusunu birçok nedenlerden dolayı yaşıyor. Mutluluk seviyesi az, gençlerde sanal izolasyon oluştu.” İfadelerini kullandı.
“Ahlaki başarı hayatın tamamıdır”
Katılımın yoğun olduğu programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan, zeki ve çalışkan bir bireyin ahlaki değerleri olmadan hayatını sürdürmesinde zorlanacağına vurgulayarak; “Birey zeki ve zengindir ama hırsızlık yapar ve öyle anılır, bu hoş değildir. Zeki olması yetmiyor, iyi olmalı. Çocuk bireylere, ahlaki değerlerin eğitimi verilmesi gerekiyor. Pozitif psikoloji bunun için var ve ahlaki başarıyı öğretiyor. Bir çocuk, ana hedeflerini belirlemeli, hayata nasıl iz bırakacağını düşünmeli ve ona göre hareket etmelidir. Gençlerde ego idealleri yok bunları belirlemeleri lazım. Çünkü ahlaki başarı hayatın tamamıdır.” Şeklinde konuştu.
“Pandemi sonrası eğitimde çocukların kaybı olacağını düşünmüyorum”
Çocukların hızla yeni duruma uyum sağlayacağına dikkat çeken Tarhan; “Pandemi sonrası eğitimlerinde çocukların kaybı olacağını düşünmüyorum. Aksine yeni duruma hızla uyum sağladılar. Pandemi sonrasında olacaklara da uyum sağlayacaklardır. Veliler iradeli dursun yeter ki. Buradaki en önemli faktör büyüklerdir. Kriz anlarını fırsata çevirelim ve karamsar olmayalım. İstatistiklere bakarsak, pandemiyi fırsata çevirmede salgın sürecinde olgunlaşmada toplumumuz %50 oranında karamsarlığı aşmış durumda. Tüm krizlerden fırsatlar çıkaralım.” İfadelerini kaydetti.
Okunma : 2782
ÜHA