TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Tarhan: “Konfor Bize Zorluk Getiriyor”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) ve Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM)’ın birlikte düzenlediği ASSAM- ASDER aylık E-Seminerlerin konuğu oldu. ‘Aile Değerleri’ konusunda önemli değerlendirmelerde bulunan Tarhan, konforun bize zorluk getirdiğini söyledi.  

Tarhan: “Konfor Bize Zorluk Getiriyor”

“Kişinin sağlığı için güvenli alan gerekiyor”

Moderatörlüğünü Gazeteci Şaban Özdemir’in gerçekleştirdiği programda Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Aile Değerleri” konusuna ilişkin paylaşımlarda bulundu. 

Pandemi tedbirleri kapsamında online gerçekleştirilen ve yoğun ilginin gösterildiği programda psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan son zamanlarda yapılan araştırmalarda hastalıkların %60-70’nin yaşam stiliyle ilgili olduğunu vurguladı. Kişinin sağlıklı olabilmesi için güvenli alanın gerektiğine dikkat çeken Tarhan, bir çocuğun güvenli alanda büyümesinin çok önemli olduğunun, güvenli alanda olan bir bebeğin yürümeye başlamasının bile daha kolay olacağının altını çizdi. Anne yoksunluğu sendromundan bahseden Tarhan, çocuğun anneye çok bağlı olduğunu, eğer çocuk bebekken annesi yanında yoksa sürekli ağlayacağını her hareket eden şeyi annesi sanacağını anlattı. Annesi yanında olmayan çocuklarda güven duygusunun olmadığını dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, böyle durumlarda stres hormonunun çok erken yaşta ortaya çıktığını ve çocukların hastalıklara yatkın hale geldiğini ifade etti. Tarhan, ailenin bu noktada ortak insani değer olduğunu ve bizim geleneklerimizde çok önemli bir konu olduğunu vurguladı.

“Her aile kendi eksiklerini görmeli”

Aile içinde iletişimin üçayağı olduğunu hatırlatan Tarhan “birincisi sağlıklı iletişim, burada iki tarafta sorunları iletişim ile çözebilirler… İkinci iletişim çatışmalı iletişim, ufak bir sorun hemen büyük problemlere dönüşür. Üçüncü iletişim ise iletişimsizliktir… En tehlikelisi budur. Hiçbir iletişim yoktur burada. Taraflar bir birinden kaçar işte bu tartışmalı iletişimden bile daha tehlikelidir.” Dedi.

Sağlıklı iletişimin öğrenilmesi gerektiğini, kendiliğinden ortaya çıkmayacağını ifade eden Tarhan, “Her ailenin kendi içerisinde eksikliklerini görüp bu eksikleri düzeltmeleri gerekir, aile içi sağlıklı iletişim ile ilgili eğitimler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Tarhan: “Konfor Bize Zorluk Getiriyor” 2

“Konfor bize zorluk getiriyor”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insan beyninin konforu çok sevdiğini bir şeyleri kolay elde etmek varken çabalamak istemediğini dile getirdi. Tarhan, bunun doğru bir yol olmadığını, bireye çocuk yaşta sorumlulukların ve zorlukların öğretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ailelerin özgürlük ve sorumluluk dengelerini sağlamaları gerektiğine değinen Tarhan, ebeveynlerin, çocuk bir şey istediğinde tabii bunu yapacağım ama sende önce görevini tamamlayacaksın demesi gerektiğine vurgu yaptı. Şu anda başımıza gelen zorlukların sebebi de konfora alışmış olmamızdır diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hastalıklar Allah’ın verdiği musibet, bir üçüncü dünya savaşı değil şükürler olsun ama bizim şu anda başımıza gelenler bize bir mesaj… Bunu anlayıp kendimizi düzeltmemiz gerekiyor, ders çıkarıp yolumuza devam etmemiz gerekiyor.” Dedi.

“Bizim kültürümüzde kadın evin dâhili müdüresidir”

Kadınların iş hayatına dâhil olmasının aile yapısına olan etkisine değinen Tarhan, Amerika’da şu an en önemli araştırma alanının ‘kadının konforu nerede’ araştırması olduğunu dile getirdi. 1960’dan sonra başlayan feminist hareketin kadının özgürleşme hareketi olduğunu çıkış noktasının iyi ve doğru olduğunu anlatan Tarhan, asırlardır devam eden ataerkil kültürde kadın erkek ilişkisinin köle efendi ilişkisi gibi olduğuna şu anda bilgi çağında ise bilgi gücünün üstün olması ile işlerin değiştiğine vurgu yaptı. Tarhan, önceden fiziksel gücün üstün olmasının kadınların ezilmesine sebebiyet verdiğini şimdilerde ise beyin gücünün iki tarafı da eşitlediğini dile getirdi. Tarhan, “Bizim kültürümüzde kadın evin dâhili müdüresi olmuş evden o sorumlu, biz de erkekler hem dışarıda ben üstünüm diyor hem de eve gelip koltukların yerine karışıyor öyle olmaz. Kadın evde kendini eşya gibi hisseder her şeye karışmamaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Ego ideali vermemiz lazım yoksa yalnızlaşıyorlar”

İnsanlar tüm sorumlulukları ve hukuku düşünerek yaşarsa başı dik olur, onurlu olur ve hayata güzel bir imza bırakarak göçmüş olur diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanın hayata anlam katan bir amacı olması gerektiğine, insanın ölümün değiştiremeyeceği anlamlı bir amaca sahip olduğunda hayattan müthiş zevk alacağına vurgu yaptı. Tarhan; “Bir çocuğa, bir gence ego ideali vermemiz lazım yoksa yalnızlaşıyorlar, yalnızlaşmamaları için yaşam felsefemizin doğru olması lazım. Evde ne fazla konuşuluyorsa yaşam ideali de o oluyor çocuğun… O yüzden önce kendimizi terbiye edelim çocuklarımız da zaten kendiliğinden düzelir.” Dedi.

Okunma : 2015

ÜHA

 

İlgili

25 Ekim 2019
"Kişisel Haberler" içerisinde
30 Kasım 2020
"Kişisel Haberler" içerisinde
21 Mayıs 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri