Lokman Hekim Üniversitesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Üsküdar Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Nevzat Tarhan’ı misafir etti. “Kadın Erkek İlişkileri” başlığında akademik, idari kadronun yanında öğrencilere de seslenen Tarhan günümüzün kadın modellerine ilişkin çok çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. İtaat eden, köle kadın modelinin günümüzde kalmadığını, bu model kadın arayan erkeklerin ise kendilerine istedikleri gibi kontrol edebileceği ve kullanabileceği bir bilgisayar almaları önerisinde bulundu. Kadını uzvu gibi gören erkek modelin doğru olmadığını vurgulayan Tarhan eş ilişkilerinde eş başkanlık modelini önerdi.
Lokman Hekim Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Konferanslar dizisinin ilkinin konuğu Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan oldu.Lokman Hekim Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen “Kadın Erkek İlişkileri” başlıklı konferansa yoğun öğrenci katılımının yanında akademik ve idari kadro da katıldı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında gerçekleştirilen programda Tarhan, kadın erkek ilişkileri bağlamında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
İlk olarak kadın, erkek beyninin farklılıklarına dikkat çeken Tarhan, kadın ve erkek arasındaki fırsat eşitliğinin önemine vurgu yaptı. Kadın ve erkek arasında biyolojik eşitliğin söz konusu olmadığını belirten Tarhan kadının özgürleşme hareketinin bazı oluşumlar tarafından suistimal edildiğini söyledi. Kadının özgürleşme hareketinin sonuna kadar doğru olduğunu vurgulayan Tarhan, bunun cinsiyetçi bir yaklaşımdan uzak olması gerektiğini belirtti. Tarhan, “Aksi halde aile değerleri yıpranıyor, aileyi zayıflatan sonuçlar ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in hayatında 3 katın tipi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu modelleri şu şekilde değerlendirdi:
Kültürümüzde 3 kadın tipi…
“Peygamberimizin hayatında 3 türlü kadın tipi var. İlki Hz. Hatice. Hz. Hatice, anaç bir kadın, Peygamber Efendimizden yaşça büyük, onu rahatlatan, ona güven veren anaç bir kadın tipiydi. İkincisi ise Hz. Ayşe. Ayşe ise bilge bir kadındı. Çok aktif, yanlışa yanlış, doğruya doğru diye karşı çıkabilen, itiraz edebilen bir modeldi. Peygamber efendimizin de en sevdiği olarak ifade ediliyor. Diğer model ise Hz. Fatma modeli. Hz. Fatma modeli, erkeklerin gölgesinde kalan bir kadın tipi. Erkekler bu modeli çok sevdi. Ancak bu çağa uygun bir model değil. İtaat eden, karşı çıkmayan bir kadın tipi erkekler için güzel, ama 21. Yüzyılda mümkün değil.”
Doğru model hangisi?
Kültürel olarak Hz. Fatma modelini seçtiğimizi ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yeni kuşak kadınların bu modelde olmadığını, günümüz kadınının ‘benim de fikrim var, ben farklı düşünüyorum’ diyebilen kadın modeli olduğunu kaydetti.
İtiraz eden kadın modelini kabul etmeyip, itaat eden, kadını uzvu gibi gören erkeklerin günümüzde hala olduğunu vurgulayan Tarhan eşler arası ilişkilerde ‘Eş Başkanlık’ modelini önerdi.
“Kadını uzvu gibi gören anlayış doğru değil”
“Kadın erkek arasında yatay ilişki gerekiyor. Taraflar bir konuyu, meseleyi birlikte halledecek ve karar verecekler. Aile içi gerçeklikte son sözü kadın söyleyecek. Erkek bu hakkı kadınlara versin. Dışardaki bazı konularda da son sözü de kadın söyleyebilmeli. Burada tek doğru yok. Kadın erkek nasıl denge kurar anlaşırsa, o aile için doğru odur. Şunu söyleyebilirim ki kadının hür olmadığı ortamlarda iyi çocuk yetiştiremeyiz. Günümüzde bakıyorsunuz gençlerimizin çoğu evlenmek istemiyor, evlilikten kaçıyor. Neden? Çünkü; devamlı kavga, gerilim var ve yakınlarının çoğu boşanmış. Dolayısıyla gençler evlilikten uzak duruyor. Bu da evlilik değerine zarar veriyor. Evlenmekten korkuyorlar. Öncelik aile bağları ve kadın erkek ilişkisini sağlamlaştıracak bu çağın çözümlerini bulmalıyız. Köle gibi kadın modeli aramak doğru değil. Bu tip arayan erkeklere ben bilgisayar öneriyorum. Kendilerine bir bilgisayar alsınlar. Diledikleri gibi kontrol etsinler. İstediklerinde tek tuşla kapatsınlar. Köle tipi bir insan modeli yok artık.”
Okunma : 9680
ÜHA