TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Tarhan: “Hayat yolculuğunun trafik ışıkları Mesnevi Terapi’ de”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Mensevi Terapi” kitabını okuyan gençlerle buluştu. Türkiye Gençlik Vakfı Çorum İl Temsilciliğinin düzenlediği programda Tarhan, “Hayat bir yolculuksa bu yolculukta trafik işaretleri lazım. İşte o trafik işaretleri de Mesnevi’de” İfadelerini kullandı.

Tarhan: “Hayat yolculuğunun trafik ışıkları Mesnevi Terapi’ de”

Neden Mesnevi Terapi?

Pandemi tedbirleri kapsamında dijital platformda gerçekleştirilen programa gençler yoğun ilgi gösterirken Tarhan, Mevlana’dan alacağımız dersler olduğunu söyledi. Tarhan, “Mevlana, ruhsal gerçeklikle ilgili somut akıl yürütme yöntemlerini kullanmış. Manevi alemde veri madenciliği yapmış. O nedenle yeni şeyler keşfetmiştir. Mevlana’nın yüzyıllar öncesinde verdiği mesajların referans gösterilmeden bir metodoloji geliştirilerek Pozitif Psikoloji adı altında ele alınması beni çok üzmüştür. Batılılar referans dahi vermemiştir. Bundan çok rahatsız oldum. Türkiye’de Mevlana’yı bilen ve psikolojiyi bilen birisi olarak bu bir sorumluluk gerektiriyor diyerek Mesnevi Terapi kitabını kaleme aldım” dedi.

“Mevlana yüzyıllar önce keşfetmişti zaten”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Mevlana’nın günümüzde bilimsel metodolojinin yeni farkına vardığı, tedavi metodlarını yüzyıllar önce kullandığını belirterek Mevlana’nın kitlelerin travmalarını tedavi etttiğini söyledi. ABD’de bugün kullanılan Mindfullness terapilerin yani üçüncü nesil psikoterapinin çok yaygın kullanıldığını belirten Tarhan, “Bu travma tedavisinde çok fazla kullanılıyor. Farkındalık odaklı psikoterapi. Travmaları yenmede yüksek güce inanmak. Kişinin yüksek güce ve değere inanması ve ona sığınması. Teslim ve tevekkülü anlatıyorlar. Metabilişsel tedavilerde de kişinin nasıl bağışlayıcı olacağı. Minnettarlık ve bağışlayıcılık diye modüller var. Bizim inanç yapımızdaki ve kültürümüzdeki değerleri metod olarak uyguluyorlar ve çok yararlarını görüyorlar.” Dedi.

 “Mevlana kişinin kendini keşfetmesine yardımcı oluyor”

Pozitif Psikolojinin “mutluluk bilimi” olarak da geçtiğini ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde ders olarak okutulduğunu aktaran Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şunları söyledi: “Pozitif psikoloji, Harvard’da şu an ders olarak okutuluyor. Harvard Üniversitesi’nin en çok tercih edilen dersi pozitif psikoloji. Çığır açan ders olarak web sitelerinde duyurdular. Yale Üniversitesi’nde de 2018’de Pozitif Psikoloji ders olarak müfredata konuldu. Üniversite olarak biz 2013 yılından bu yana Pozitif Psikoloji bilimini ders olarak veriyoruz. Pozitif Psikoloji aslında iyi insan yetiştirme bilimi ya da mutluluk bilimi diye geçiyor. İyi insan nasıl olursunuz, minnettarlık eğitimi bağışlayıcılık ve şükretmek gibi kavramlar ve bu kavramların önemi öğretiliyor. Bütün bunlar Hz. Mevlana’da var. Mesnevi’de hikâyelerle anlatmış. Çeşitli metaforlarla ve mecazi hikayelerle benzetmeler yaparak olayları anlatıyor ve oradan kişinin kendini keşfetmesini ve hakikati bulmasını sağlıyor.

“Trafik işaretleri mesnevide”

Kişinin bu hikâyeler sayesinde hayatına yön verebildiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kişi orada kendini buluyor. Hayat bir yolculuksa bu yolculukta trafik işaretleri lazım. İşte o trafik işaretleri de Mesnevi’de.” Dedi. 

Okunma : 2125

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri