“Depremin Etkileri ve Depreme Karşı Alınacak Önlemler” konferansı, Üsküdar Üniversitesi Altunizade yerleşkesinde gerçekleştirildi. Konferansta konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye'de insanların psikolojik olarak depreme hazırlanması gerektiğini söyledi.
Tarhan, depremde enkaz altında kalınsa bile hayattan ümidi hiçbir zaman kesmemek gerektiğini vurgulayarak, şöyle dedi:
“Çünkü ümit bitince beyindeki iyileştirici potansiyel devreye girmiyor. 'Ölürüm' diye düşünen biri, otomatik olarak beyindeki o gizli potansiyeli kapatıyor. O nedenle ümitsizlik insanın kendine verebileceği en büyük zarardır. Kişi, 'elim tuttukça, şuurum yerinde olduğu sürece mücadele etmeliyim, ümidimi kaybetmemeliyim' şeklinde düşünmelidir.”
Türk-Japon Dostluk Derneği Genel Başkanı Doğan Sofracıoğlu ise Ertuğrul Fırkateyni'nin, Yemen, Sakarya ve Çanakkale Savaşları'ndaki gibi onur abidesi olduğunu kaydetti. Sofracıoğlu, dostluk simgesi fırkateynle ilgili kamuoyunda yanlış hikayeler anlatıldığını ifade ederek, “Bu olayın ardında yatan gerçeklerin üstü örtülmeye çalışılmaktadır. Biz bu yüzden bu yarışmayı açtık. Çünkü Ertuğrul anlaşılmalı, Dr. Miyazaki bilinmeli” diye konuştu.
Konferansta, Japonya'da bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü “Akashi”nin inşaatını yapan yüksek mimar Yoshinori Moriwaki tarafından Türkiye ve Japonya arasındaki yapılaşma ve yönetmelikler arasındaki farklar, benzerlikler ve Japonya'nın depreme hazırlık çalışmaları hakkında sunum yapıldı.
“Ertuğrul Fırkateyni ve Van depreminde hayatını kaybeden Japon Doktor Miyazaki” kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi.
A.A.
Okunma : 4679