Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan İrfan Koleji Madenler kampüsünde düzenlenen konferansta “Değişen Dünya ve Gençlik” konulu konferansı verdi. Tarhan’a öğretmenler ve velililerin ilgisi yoğundu.
Açılış konuşmasını İrfan Koleji öğretmenlerinden Enes Kuşak yaptı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın biyografi sunumunun ardından Üsküdar Üniversitesi kurumsal filmi seyredildi.
Açılış konuşması sonrasında Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Asımın neslini yetiştiren kurumlardan birinin İrfan Okulları olduğunu söyledi. Bilim ve teknolojinin getirdiği değişimin var olduğunu ama bu değişimin Osmanlı tarafından kaçırıldığını dile getirdi. Tarhan, sadece dünyanın değil gençlerin de değiştiğine vurgu yaptı.
“Çocuklarınızı bir sonraki çağa göre yetiştirin”
Hz. Ali’nin sözüne de dikkat çeken Tarhan, “çocuklarınızı bulunduğunuz çağa göre değil bir sonraki çağa göre yetiştirin” dedi. Zamanın çocuğu olmak, bu çağda eski sorulara yeni cevaplar vermemiz gerektiğini eğer bunu yapamazsak çağı kaçırmış olacağımızı vurguladı. Endüstri 4.0’ın nesnelerin interneti olduğunu belirten Tarhan, Endüstri 4.0’ın “Otonom robotlar, sisteme entegrasyon, bulut bilişim, nesnelerin interneti, 3D yazıcılar, arttırılmış gerçeklilik, büyük veri (big data) olduğunu söyledi. Tarhan “Big dataya sahip olan bilgiye sahip olan demek oluyor ve dünyaya hükmetme gücüne sahip oluyor” diyerek endüstri 4.0’ın önemini vurguladı.
“Pozitif psikoloji yaşam kalitesini arttırıyor”
Pozitif psikolojinin yaşam kalitesini arttırdığını ve empati kurmayı sağladığını belirten Tarhan, Seligman ve ekibi tarafından ABD’de yaşanan olaylar sonucunda belli bir bütçe vererek toplum üzerinde çalışması sağlandığını yapılan araştırmalar sonucunda mutluluk biliminin bir bilim dalı olarak tanımlandığını vurguladı.
“Din ve fen ilimleri birlikte okutulmalı”
Amerika’da bulunan Kaliforniya eyaletinin eğlence endüstrisinin en yoğun olduğu yer olduğunu belirten Tarhan, burada zevkçiliği ego ideali haline getirme eylemi olduğunu söyledi. Burada yaşayan insanların yaşam amaçlarının zevkleri peşinden koşmak olduğuna değindi. Tarhan, “Hedonist felsefe burada yaşayanları kendi içerisine almış” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan “eğer din ilimleri ile fen ilimleri birleştirilebilseydi o gençler bütün sentezi yapabilen gençler olacaktı. Bunu yapamadığımız için zamanın ruhunu kaçırmış olduk” şeklinde konuştu.
Tarhan, Türkiye’nin kimlik krizini aşması için hem din ilimleri hem de fen ilimlerini bir arada öğretmemiz gerektiğine vurgu yaptı.
Programın sonunda katılımlarından dolayı Tarhan’a çiçek taktim edildi.
Okunma : 8950
ÜHA