TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Sosyal medyada hız savaşı kazaları da beraberinde getiriyor

Motosiklet sürücüleri hız ve tehlikeli sürüş videolarını sosyal medya gruplarından paylaşarak beğeni için adeta birbiriyle yarışıyor. Uzmanlar, sosyal medyadaki tık savaşının kazalarda önemli neden olmaya başladığını ifade ediyor.  Son olarak 28 yaşındaki Vedat Aydın, 297 kilometre hızla giderken kask kamerasıyla video çekerken kaza yaparak can verdi. Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan "Motosiklette bu şekilde hız yaparak kendilerini sergiliyorlar. Yaptıkları hızı çevrelerine gösterdikleri zaman beğeni ve alkış alıyorlar. Beğeni ve alkıştan beslenen kişiler oluyorlar. Sosyal medya, böyle riskli davranışları daha kolay yaşanır hale getiriyor. Sosyal medyada beğeni alma beklentisi kişiyi daha büyük risk almaya itiyor" dedi.

Sosyal medyada hız savaşı kazaları da beraberinde getiriyor

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Marmara Otoyolu üzerinde saatte 297 kilometre hıza ulaşan motosiklet sürücüsü Vedat Aydın bariyerlere çarparak hayatını kaybetmişti. Vedat Aydın'ın son anları ise kask kamerasına yansımıştı. O kayıtta Vedat Aydın'ın hız göstergesini kask kamerası ile hız göstergesine odaklanması dikkat çekti. Motosiklet sürücülerinin bu kadar yüksek hızlara çıkma sebebinin 'Sosyal medya paylaşımı yapmak mı?' sorusunu akıllara getirdi. Sosyal medyada çok sayıda motosiklet sürücüsünün 200 km üzerine çıktığı sayısız video mevcut. 

Sosyal medya, riskli hareketleri daha kolay yaşanabilir hale getiriyor

Psikiyatr Prof.Dr. Nevzat Tarhan, "İnsanda risk alma davranışı ile ilgili bir gen var. Bazı kişilerde bu gen uzunluğu daha fazla oluyor. Bu kişiler hiperaktif kişiler genellikle. Risk alma davranışı yüksek kişiler riski seviyorlar. Risk aldıkları zaman beyinleri aşırı adrenalin ve dopamin salgılıyor. Onlar için, bu acayip haz verici bir durum. Motosiklette bu şekilde hız yaparak kendilerini sergiliyorlar. Yaptıkları hızı çevrelerine gösterdikleri zaman beğeni ve alkış alıyorlar. Beğeni ve alkıştan beslenen kişiler oluyorlar. Sosyal medya, böyle riskli davranışları daha kolay yaşanır hale getiriyor. Sosyal medyada beğeni alma beklentisi kişiyi daha büyük risk almaya itiyor. Bu tarz videoları beğenenler ise, kendi annesi babası çocuğu olsa 'Aman ne yapıyorsun sen?' der ama başka birini izleyince o an kendi hazlarını düşünüyorlar. Kendi macera dürtüsünü başkaları üzerinden tatmin ediyorlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Okunma : 2197

ÜHA

 

İlgili

16 Kasım 2021
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri