Üsküdar Üniversitesi ÅŸiddeti masaya yatırdı. Önemli akademisyenlerin katılımıyla ‘Medya ve Adli bilimler’ baÅŸlıklarında iki farklı panelin yer aldığı “Åžiddet Sempozyumu” nda ÅŸiddetin nedenleri tartışıldı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ÅŸiddetin sosyal çalışma sisteminin kurulmasıyla önlenebileceÄŸine dikkat çekerken Prof. Dr. Sevil Atasoy ÅŸiddetin önlenebileceÄŸinin altını çizdi. Prof. Dr. Nazife Güngör ise ÅŸiddetin yalnız cinsler arasında deÄŸil her yerde olduÄŸunu söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü, Åžiddet ve Suçla Mücadelede Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi ile Ä°nsan Odaklı Ä°letiÅŸim Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezlerinin birlikte düzenlediÄŸi “Åžiddet Sempozyumu” Nermin Tarhan Konferans Salonunda yapıldı.
Güngör: “Åžiddet her yerde”
Üsküdar Üniversitesi Televizyonundan da canlı yayınlanan sempozyumda ‘Medyayla Åžiddet’ ve ‘Adli Bilimler’ baÅŸlıklarında iki farklı oturum gerçekleÅŸtirildi. Açılış konuÅŸması kapsamında insanların birbirlerine acımasızca davranıp, ÅŸiddet uygulamaları ve birbirlerini ezmelerinin öteden beri deÄŸiÅŸmediÄŸine dikkat çeken Ä°letiÅŸim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, ÅŸiddetin sadece cinsler arasında olmadığını, iÅŸ hayatından, özel hayatta, arkadaÅŸlık iliÅŸkilerine kadar birçok yerde ÅŸiddetin olduÄŸunu söyledi.
Atasoy: “Åžiddet hastalık olarak kabul edilseydi tedavi geliÅŸtirilirdi”
Kürsüye gelen Rektör Yardımcısı, Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün raporlarına dikkat çekti. 3 kadından 1’i hayatında bir kez fiziksel, cinsel ÅŸiddete maruz kaldığını ifade eden Atasoy, kadına yönelik ÅŸiddet hızla yayılan bir hastalık olsaydı hastalığa karşı ilaçlar, tedavi yöntemlerinin geliÅŸtirilebileceÄŸini kaydetti. Kadına ÅŸiddette hiçbir tedavi geliÅŸtirilmediÄŸi ve ÅŸiddetin hızla yayıldığını vurgulayan Atasoy, ÅŸiddetin risk faktörlerinin altını çizerek ÅŸunları söyledi.
Atasoy: “Seri katillere bakın her biri çocukluÄŸunda hayvana ÅŸiddet uygulamıştır”
“Åžiddeti önceden tespit etmek önemli. Åžiddet bu ÅŸekilde önlenebilir. ÖrneÄŸin hayvana yönelik ÅŸiddet uygulayan bir çocuk ileride ÅŸiddete aday kiÅŸiler olabiliyor. Tüm seri katillere bakın çocukluklarında hayvana ÅŸiddet uyguladığı görülür. Ya bir kedinin ve ya köpeÄŸin kuyruÄŸunu, kulağını, karnını kesmiÅŸtir.
Dolayısıyla çevresinde her hangi bir hayvana ÅŸiddet uygulayan kiÅŸi görüldüÄŸünde onun profesyonel bir yardım almasını saÄŸlıyor olmamız gerekiyor. Aksi halde ileride ÅŸiddet uygulayacak kiÅŸilere aday bireyler olarak yetiÅŸirler. Cinsel istismarda çocukların, hayvana ÅŸiddette hayvanların suçu olmadığı gibi kadınlara ÅŸiddette de tek suçlu kadınlar deÄŸildir. Åžiddetle topyekûn mücadele etmek gerekiyor.”
Tarhan: “Çocuk ÅŸiddeti modelliyor”
Açılış konuÅŸmaları kapsamında son olarak kürsüye Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan çıktı. Åžiddetin psikolojik yönüne vurgu yapan Tarhan, ÅŸiddet davranışının bir kötülük davranışı, kötü karakterli kiÅŸilerin ÅŸiddete daha eÄŸilimli kiÅŸiler olduÄŸunu söyledi. Åžiddetin onaylandığı ortamlarda, kültürlerde yetiÅŸen çocukların ÅŸiddeti modellediÄŸini hatırlatan Tarhan, ÅŸiddet maÄŸduru olmamak için ÅŸu uyarıda bulundu:
Åžiddete tepki göstermeyen kadın daha ağırına maruz kalıyor
“Kadın kendine ilk ÅŸiddet uygulandığında ÅŸiddete karşı tepkisini ortaya koymalı. Aksi halde erkeÄŸin ÅŸiddetinin dozu her geçen gün artarak devam edecektir. Kadın ne olursa olsun ÅŸiddeti onaylamadığını ifade etmelidir.”
Tarhan: “Åžiddetle mücadelede sosyal çalışma sistemi ÅŸart”
Åžiddeti önlemeye yönelik kelepçe önleminin çözüm olmadığını da kaydeden Tarhan, çevresindeki kiÅŸilerin de tahrikiyle ceza alan kiÅŸilerin daha çok tahrik olabileceÄŸini, ÅŸiddet uygulama davranışının tetiklenebileceÄŸini dile getirdi. Tarhan, çözümün yasalardan ziyade sosyal çalışma sistemi ile gerçekleÅŸtirilebileceÄŸini, sosyal çalışma sisteminin kurularak mahalle, bölge, semtlerin risk haritalarının çıkarılıp ona göre stratejilerin belirlenmesi gerektiÄŸini belirtti.
Açılış konuÅŸmalarının ardından sempozyumun panel bölümüne geçildi. Ä°ki oturumda düzenlenen panellerin ilkinde moderatörlüÄŸü Prof. Dr. Nazife Güngör yaptı. "Medyayla Åžiddet" temalı panelde ilk sözü Üsküdar Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gül Esra CoÅŸkun aldı. ÇoÅŸkun, “Åžiddeti Haber Yapmak: Gazeteciler ve Travma" adlı sunumunda medyada yer alan ÅŸiddet haberlerine deÄŸindi. Panelin ikinci konuÅŸmacısı olan Üsküdar Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi Medya ve Ä°letiÅŸim Sistemleri Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feride Zeynep Güder de “Yeni Medya, Yeni Åžiddet Mekânları ve DeÄŸiÅŸen Åžiddet Algıları” isimli sunumunda yeni medya olarak adlandırılan dijital medyada ÅŸiddet olgusunu ele aldı. Üsküdar Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birsen Çetin ise, "Radikal Åžiddet Karşısında Donald Trump 'ın Ayrılıkçı Söylemlerinin Yazılı Basında Ele Alınış Biçimi" isimli sunumunda Donald Trupm'ın seçim kampanyası üzerinden siyasi ÅŸiddet kavramını tartıştı. Ä°lk panelin son konuÅŸmacısı olan Üsküdar Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Süleyman Ä°rvan ise "Kadına Yönelik Åžiddet Haberlerinde Etik Sorunlar" isimli sunumunda ahlaki açıdan ÅŸiddet haberlerini yorumladı.
Aranın ardından panelin 2. bölümüne geçildi.
Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy'un yönettiÄŸi “Adli Bilimler” isimli ikinci bölümde ÅŸiddet adli açıdan ele alındı. Ebe Ä°nci YaÄŸmur Tezbasan “Gebelikte Åžiddet”, G. Sara Berber “EÄŸitimde Åžiddet”, Kriminal Adalet AraÅŸtırmacısı Rugby Oyuncusu Ali Bayer “Sporda Åžiddet”, Psk. Dan. Betül Kılınç “Cinsel Åžiddet – Ensest”, Ant. Semra Ay “Duygusal Åžiddet”, Stj. Av. YeÅŸim Bucak “ÇocuÄŸa Åžiddet”, Av. Hatice Yılmaz “Åžiddete Karşı BaÅŸvurulacak Yasal Yollar”, Av. Özgür Eraslan “Ä°stanbul Protokolü ve Hukuki Åžiddet” konularında deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Okunma : 7235
ÃœHA