TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Sanal izolasyon büyük tehlike

Sanal izolasyon büyük tehlike

Teknolojinin hızlı ilerlemesi, sanal gerçeklik ile ölen yakınlarımız ile buluşabilmemiz, her şeyi evimizden çıkmadan gerçekleştirebileceğimiz bir geleceğin bizi beklemesi heyecan verici gibi görünse de, insanın doğasına da aykırı. Sosyal bir varlık olan insan, ani bir sıçrayış ile kendini yüz yüze iletişimin, hareketin olmadığı böyle bir yaşam düzeninde bulunca psikolojisi ne olacak? Bu soruların cevabını Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile konuştuk.

MODERN İNSANIN KABUSU

"Sanal teknoloji suça ulaşımı kolaylaştırdı.

Sonucunda da suça yatkınlık, yalnızlaşma ve boşanmalar arttı. Ve buna bağlı olarak bağımlılık da ulaşımı kolay olduğu için arttı. Sadece madde bağımlılığı değil internet bağımlılığı da arttı. Dijital bağımlılık oluştu. En önemlisi de insanın sosyal değerlerini bozması.
İnsanın sosyalleşmesini olumsuz etkiliyor.

Sosyalleşmemiş insan daha kolay depresyona girer. İntihar hızının artışının sebeplerinden bir tanesi de sanal izolasyonun, psikolojik izolasyonun getirdiği kaçınma ve yalnızlıktır.

Mutsuz olan bir insan ben mutsuzum diyor.

Bir yıl geçiyor kişi "Ben böyle yaşayacaksam niye yaşayayım ki" diye düşünüyor. Hollanda'da trenler her gün yarım saat duruyormuş. Araştırılınca ortaya çıkıyor ki her gün bir genç trenin önüne kendini atarak intihar ediyor.
Orada intihar olağan hale gelmiş artık. Dünya Sağlık Örgütü bütün dünya parlamentolarına intiharı önleme projeleri gönderiyor."
 
İKNA LABORATUVARLARI TUZAK KURUYOR

"Google'da şu anda 'Ben nasıl insanları ikna edip kendime bağlarım?' diye ikna laboratuvarı kurulmuş. Kendini nasıl bağlarmış bir insan? Oto playerlar ile. Yani kişinin ilgi duyduğu şeyleri anahtar kelimelerle hemen önüne çıkarıyor. Girdikten sonra çıkmasını engelliyor. İkna laboratuvarlarında şu şekilde ikna yöntemleri kullanılıyor; 'Kişinin dikkatini nasıl çekerim?' İnsanın dikkatini de önem ve önceliklerine oynadığınız zaman çekebilirsiniz. Karşı tarafa 'Bu benim için çok önemli ve öncelikli' dedirtebiliyorsanız kişinin zevk tuzakları içerisinde zaman yönetimini bozarsınız. Gençlerin en büyük kaybettiği şey zaman ve dikkat yönetimi yapamadıkları için entelektüel enerjilerini boşa harcıyorlar."
 
YAŞLILAR DEĞİL GENÇLER YALNIZ

"İngiltere'de Manchester Üniversitesi ve BBC iş birliği ile yapılan Yalnızlığın Anatomisi çalışmasına 55 bin üzerinde kişi katıldı. Dünyanın en geniş çaplı araştırmasının sonuçlarına göre;

16-24 yaş arasında yalnızlık oranı yüzde 40 ileri yaşlarda bu oran yüzde 27 olarak tespit edildi.

 Genellikle beklenen yalnızlığın yaşlanınca artmasıdır. Gençlik ve ergenlik dönemi sosyalleşme dönemidir. Bu dönemde genç kendini yalnız hissediyor. Bu durum insanlığın geleceği açısından risk oluşturuyor. Bu kişiler 40-50 yıl sonra daha da yalnız hissedecek. Bu kişiler arasında intihar oranları yükselecek.

Kaynak: Sabah Gazetesi

Haberin linki: //www.sabah.com.tr/pazar/2020/02/23/dunya-surum-degistiriyor-insanlik-buna-hazir-mi

Okunma : 3176

 

İlgili

09 Temmuz 2020
"Kişisel Haberler" içerisinde
08 Şubat 2019
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri